El seu últim treball es publica amb doble expectativa: una col·laboració amb Rosalía i la idea de retirar-se
Per Ivan Urbina i Ignacio Prieto
Publicat el 27 de novembre 2020

Probablement, molts despertadors han sonat avui a les sis del matí. El cantant Bad Bunny  publicava a aquella hora el seu tercer àlbum de 2020 que compta amb 16 cançons i amb la col·laboració d’artistes com Rosalía o Jhay Cortez. El porto-riqueny ha demostrat enguany la seva facilitat per treure àlbums, ja que abans d’aquest n'hi han hagut dos més: YHLQMDLG al febrer i Las que no iban salir el 10 de maig, tot durant el confinament.

La seva retirada ja estava en l’aire després de la publicació de YHLQMDLG ("Yo hago lo que me da la gana"). A un dels versos finals de <3, la penúltima cançó del disc, Bad bunny cantava: “Y en nueve mese' vuelvo y saco otro/Pa' retirarme tranquilo como Miguel Cotto”. Nou mesos després ha arribat El último tour del mundo i, en el vídeo promocional publicat al compte d’Instagram de l’artista, la idea de finalitzar la seva carrera musical hi estava més o menys present. En aquest mateix clip, el cantant, que simula una roda de premsa, anuncia la seva retirada després incloure l'últim treball en un vinil. Òbviament, Internet i el públic no sap com interpretar-ho, ni si s'ho ha de creure de veritat.

La cançó amb Rosalía

L’esperada col·laboració amb Rosalía era també un dels al·licients més importants. Els dos havien alimentat els rumors durant els últims mesos a través de les xarxes socials, inclús Bad Bunny va dir en una foto amb ella: “Crec que m’he enamorat”.  La cantant catalana participa en la sisena cançó del disc: La noche de anoche, on els dos fusionen els seus estils.

Aquesta no és l’única col·laboració de l'àlbum, on també hi participen Jhay Cortez en la cançó Dákiti, ABRA a Sorry papi i el Trío Vegabajeño a Cantares de navidad. A la primera cançó de l’àlbum, Yo visto así, aparèixen altres personalitats com Ricky Martin o Sofía Vergara, però no canten. El mundo es mío, Te mudaste, Hoy cobré, Maldita pobreza, Te deseo lo mejor, Haciendo que me amas, Booker T, La droga, Trellas, 120 i Antes que se acabe són les altres cançons del seu nou treball, en totes sense perdre l’estil reggaetoner que l’ha fet famós.

Bad Bunny ha estat nominat a dos premis Grammy com a millor àlbum per YHLQMDLG i com a millor actuació per la seva participació a One day. El último tour del mundo també va camí de l’èxit amb més de 30.000.000 de reproduccions a YouTube en poc més de cinc hores. Tot sense contar Dákiti, que es va publicar fa un més i ja està per sobre de les 200.000.000 de reproduccions a YouTube i una de les més escoltades a Spotify.

Aquí pots escoltar el seu últim àlbum:

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —