- vídeos -
Bad Gyal
Per EFE
Publicat el 27 de gener 2024

Després de col·laborar amb estrelles globals com Karol G o Anitta i canalitzar la seva pròpia internacionalització, Bad Gyal torna més empoderada com a autora i amb la intenció de brillar més que mai als escenaris. "El Guincho em deia que soc de les millors compositores que ha vist a l'estudi", destaca l'Alba Farelo.

"Soc una diva, vaig créixer veient dives, m'encanten i es van convertir en els meus referents. És el que volia arribar a ser, crec que ho estic complint i jo ho estic gaudint", afirma decidida la cantant de Vilassar de Mar en una xerrada amb EFE davant la publicació aquest divendres d'un àlbum d'estètica i contingut molt cuidats i que presumeix de llum des del títol, La Joia.

El títol es pronuncia en català. "Em sona més bonic", al·lega Bad Gyal, en posar èmfasi en el so esquinçat de la lletra jota en castellà. L'artista s'hi refereix com el seu primer disc pròpiament dit després de les mixtapes prèvies Warm Up (2021), Worldwide Angel (2018) i Slow Wine Mixtape (2016).

Portar les cançons a un altre nivell

Reggaeton, dancehall, afrobeat i house conflueixen en 15 peces en què ha comptat amb productors com Nely el Arma Secreta, Scott Storch, Sky, MAG o el canari El Guincho, que va ser fonamental en la seva nova forma d'afrontar l'enregistrament a l'estudi.

"M'ha ensenyat moltíssim i va ser qui em va preparar per començar La Joia, perquè em va canviar la mentalitat a l'hora de compondre. Ell deia que jo ja era bona, de fet, deia que soc de les millors compositores que ha vist a l'estudi, sobretot en melodies i en barres, però que em feia falta un enfocament més global de la indústria de la música i de com es treballen les cançons per portar-les a un altre nivell", explica.

És tot un canvi per a qui es declara una artista de naturalesa intuïtiva: "No penso gaire les coses, sobretot en el procés de composició. Per exemple, mai preparo les lletres abans d'entrar a l'estudi, sinó que vaig i flueixo amb el ritme que em posin”.

Un àlbum ple de col·laboracions

Aquesta manera de treballar més basada en l'instint es percep en com diu triar els seus acompanyants al micròfon, lliure de quotes per distinció de gènere, fet que en el passat li ha comportat crítiques de part de seguidors que consideren que s'inclina massa pel costat masculí. "Entenc que és important col·laborar amb dones, però no ho faré amb algú pel sol fet que ho sigui". 

"Estic orgullosíssima d'haver gravat amb Tokischa o amb Anitta en aquest disc, però perquè m'encanta el que fan, de la mateixa manera que si col·laboro amb Quevedo és perquè m'agrada", assevera. Tots els citats estan en aquest disc: el canari-madrileny amb Real G, la dominicana a la remescla de l'èxit Chulo pt. 2 amb Young Miko (que supera els 250 milions de reproduccions) i l'estrella brasilera a propòsit de Bota Niña, acabat de llançar.

"Ha estat la col·laboració més sorprenent, perquè aquest va ser dels primers temes que vaig fer per al disc ja fa tres anys. Encara no tenia els tambors, però la melodia m'encantava per fer un brega funk, un gènere que sento molt fresc. Juntament amb El Guincho, li vam demanar ajuda a Gabriel Do Borel, un productor superimportant del Brasil, i resulta que se la va ensenyar a Anitta i aquesta es va enamorar de la peça", rememora.

 

Sense col·laboració amb Rosalía

Concedeix que és afalagador que una estrella com l'autora d'Envolver repari a la teva obra, igual que ho va ser rebre la trucada de la colombiana Karol G per gravar en el seu disc Mañana será bonito un tema que se li adaptava com un guant i al qual a sobre van incorporar el seu ídol de joventut Sean Paul, el The Trinity (2005) del qual la va introduir al món del "dancehall".

Posat a tancar duets d'alçada (en La Joia a més apareixen Morad, Myke Towers i Tommy Lee Sparta), n'hi ha un que els seus seguidors reclamen des de fa temps: la seva paisana Rosalía. "Tinc bona relació amb ella, però mai en parlem i no ha sorgit. No em preguntis el perquè. Si jo estic ocupada, ella no vull ni pensar-ho. Ara mateix anem centrades cadascuna en la seva feina i ella és una megaestrella global. No diré que mai passarà, però tampoc et diré que ho tenim pensadíssim", respon.

Arranca la gira el 2 de febrer

La seva agenda, per descomptat, apareix completa per als pròxims mesos amb la gira també més ambiciosa de la seva carrera, que arrencarà el 2 de febrer al Pavelló Príncep Felip de Saragossa i comptarà amb altres parades importants com la del Palau Sant Jordi de Barcelona el 9 del mateix mes, amb tot esgotat, igual que la del 6 d'abril al Wizink Center de Madrid (queden entrades per a la seva segona cita allà el dia 7).

"Hi haurà moments nous, però el xou continuarà estant molt amunt quant a energia tota l'estona, que a mi el que m'agrada és veure aquesta experiència més com una festa que un concert", assenyala qui a partir del maig passejarà per escenaris dels EUA com l'Avant Gardner de Nova York el dia 24 o The Midway, a Chicago, el 30.

 

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
- vídeos -
— El més vist —