Casa Nostra, Casa Vostra
Publicat el 14 de juny 2020

"Els efectes del confinament per la pandèmia del coronavirus ens obren la possibilitat d’empatitzar amb situacions que fins ara vèiem molt llunyanes: no poder treballar, el futur inestable, sortir al carrer amb por a ser identificat, no poder anar a l’escola o patir per si el sistema sanitari t’atendrà. Aquesta és la situació permanent de milers de persones migrants sense papers".

Aquesta és la realitat sobre la qual se centra el col·lectiu Casa Nostra, Casa Vostra, el qual el passat mes de maig va impulsar una campanya per demanar una regularització extraordinària de les persones sense papers. Una reclamació englobada sota el lema "#RegularizaciónYa", a la qual s'han sumat més de 900 ONGs i organitzacions socials que s'han mobilitzat per garantir que ningú no es quedi enrere en aquesta crisi del coronavirus.

"Aquí i arreu, no tenir papers implica no tenir drets: no tenir permís de residència ni de treball. I si no pots llogar un espai per viure ni pots treballar, l’única alternativa de vida legalment possible és la pobresa i la marginalitat crònica", apunten des de la plataforma, la qual ha difós un espot en el qual persones migrades d'origen divers demostren que el seu paper ha estat essencial en l'atenció de l'emergència durant la crisi del coronavirus.

Hi apareixen persones com Aziz, el qual després de ser tancat a un CIE fins a cinc vegades –tres de les quals essent deportat al Senegal– s'ha convertit en impulsor del Sindicat de Manters, i es dedica a fabricar mascaretes per als hospitals i a crear amb altres companys un banc d'aliments per als venedors ambulants que no poden treballar. O Navjot, la qual després d'estar deu anys sense veure el seu pare per no disposar de papers, ara és auxiliar d'infermeria a l'Hospital Clínic i ha estat a la primera línia de la lluita contra el coronavirus.


L'entitat demana que la regularització s’inclogui en el paquet de rescat social amb el qual el govern espanyol pensa fer front a les conseqüències de la recessió. A més a més, apunta que la Llei d’Estrangeria contempla a l'article 127 la possibilitat d’emprendre una regularització extraordinària i exprés "quan es donin raons d’interès públic o de seguretat nacional".

El govern de José Luis Rodríguez Zapatero ja ho va fer el 2005 i el procés va beneficiar 700.000 persones que es trobaven en situació irregular a l'Estat espanyol. Ara es calcula que hi ha 600.000 persones sense permís de treball i residència a l’Estat.

"Volem acollir", un clàssic als balcons d'arreu del país

La plataforma Casa Nostra, Casa Vostra, formada per un col·lectiu de persones voluntàries i independents, va veure la llum el 2017 amb la creació de la campanya "#VolemAcollir" per demanar que es fes efectiva l'acollida de persones refugiades i migrants a Catalunya i a l'Estat espanyol. Una campanya que va tenir el punt àlgid amb la multitudinària manifestació del febrer de 2017 amb el lema "Prou excuses, acollim ara!", la qual va reunir més de mig milió de persones als carrers de Barcelona, i que es va convertir en la manifestació més gran del món a favor de l'acollida.

Tres anys després, les reclamacions de Casa Nostra, Casa Vostra segueixen molt vives, i és prou comú trobar pancartes i banderes amb el missatge "#VolemAcollir" als balcons d'arreu del país. Un lema a favor de l'acollida que ara, amb el gran impacte sanitari, econòmic i social que ha suposat i suposarà la crisi de la Covid-19, pren encara més força.

Pancarta a la Via Laietana de Barcelona amb el lema "Volem acollir" del col·lectiu Casa Nostra, Casa Vostra

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —