No Grandi Navi
Publicat el 26 de juliol 2020

Unes vacances idíl·liques, navegant per un mar Mediterrani cristal·lí i en calma, amb la possibilitat de descobrir encantadores ciutats banyades per l’aigua i els rajos de sol. I, per descomptat, diversió assegurada, prometen la majoria de companyies de creuers. Ara bé, s’obliden d’afegir que els creuers tenen un impacte mediambiental considerable, arribant a contaminar milers de vegades més que el transport terrestre. És més, la contaminació atmosfèrica dels vaixells, fins i tot a desenes de milles de la costa, és transportada pel vent a la terra, i empitjora la qualitat de l’aire que respirem. Així, les emissions dels vaixells asfixien les ciutats portuàries, empitjorant la salut dels qui hi viuen i causant morts prematures.

Aquest problema encara s’accentua més a la romàntica ciutat de Venècia – declarada Patrimoni de la Humanitat per la Unesco -, ja que l’encant que destil·len els seus ponts i canals l’han convertit en un dels destins més visitats del món. Però allò que la fa irrepetible, estar erigida sobre una llacuna, s’està convertint en el seu taló d’Aquil·les. “El tràfic de creuers a Venècia,  al qual s’ha de sumar el dels transbordadors a Grècia, augmenta exponencialment, així com la mida dels vaixells utilitzats. Aquests vaixells, per poder atracar, han de passar dues vegades per la conca de San Marco i el canal de la Giudecca, el cor històric de Venècia, a 150 metres del Palau Ducal”, apunta l’organització No Grandi Navi (No als Grans Vaixells). La plataforma, formada per venecians que lluiten contra la presència de grans vaixells a la seva ciutat, considera que “la gran dimensió de les naus desentona amb l’escala de la ciutat”.

Però aquesta idiosincràsia estètica és en realitat el menor dels problemes de Venècia. L’efecte de l’aigua moguda pels creuers sobre els fràgils i antics fonaments de la ciutat – que ja s’està enfonsant lentament en la llacuna -  se suma als riscos generalment subestimats en la salut dels ciutadans. “Cada any moren 84 mil persones al món pels gasos produïts pel trànsit marítim. Cada creuer contamina com 14 mil cotxes”, denuncia l’organització. De fet, a Venècia, el trànsit de creuers és la principal font de contaminació atmosfèrica. “La nostra ciutat és massa valuosa per ser destruïda pels creuers. Haurien de quedar-se fora de la llacuna. Els vaixells s’han d’adaptar a la llacuna, no a l’inrevés”, afegeixen.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

#CROCIERE: PRONTI ALLA #RIPARTENZA? NOI NO. Manca ancora il via ufficiale del #Governo ma i siti delle compagnie sono molto fiduciosi, è già possibile prenotare crociere in partenza da #Venezia a prezzi stracciati. Giorno designato? 15 AGOSTO, h 18. Costa Deliziosa. È già nel dimenticatoio l'odissea delle navi sparse per il mondo divenute #lazzareti: navi rimbalzate da tutti i porti, dipendenti sequestrati nelle navi per mesi, le discese in sordina, navi parcheggiate a motori accesi nel silenzio impotente degli abitanti delle città portuali #savona docet. A Venezia a #marzo avevamo minacciato atti di disobbedienza civile in pieno #lockdown se le avessero portate qui. E non sono mai arrivate. Ora però? Per anni abbiamo ascoltato promesse che con la pandemia si erano fatte più insistenti: "mai più grandi navi a Venezia", "è tempo di ripensare la crocieristica", "fuori le navi dalla laguna" "la soluzione è vicina" #toninelli #franceschini #Brugnaro #musolino and many others... you remember? Il 15 agosto si riparte come nulla fosse. Le compagnie sono libere di riaprire le prenotazioni e fare pressing sul Governo attraverso gli organi di stampa con lacrimoni sulla ripartenza -loro- e numeri sull'occupazione gonfiati come mongolfiere. Sono solo #introiti per loro e devastazione per noi. Il tempo dei mostri giganti nella nostra Laguna fragile è finito. VENEZIA NON DIMENTICA, VENEZIA NON PERDONA. @costacrociere voi partite? Noi ci rivediamo a #ferragosto. NON SARÀ UN BENVENUTO ? Stay tuned ? #maipiucomeprima #nograndinavi #savevenice #savevenicelagoon #nobigships #venezia #venice #2giugno #mscopera #sanbasilio #coronavirus #crociera #lockdown #veneziafuturistica #neveragain

A post shared by Comitato NoGrandiNavi Venezia (@comitatonograndinavi) on

 

Els creuers estan tècnicament prohibits a la llacuna sota una ordenança del 2012, però sense cap altra alternativa, han continuat atracant-hi. El 2017, les autoritats van considerar la possibilitat de prohibir als vaixells de més de 55.000 tones l’entrada al Canal de la Giudecca – després que un creuer xoqués contra un vaixell turístic -, però el projecte mai va arribar a realitzar-se.

En aquest cas, la protesta s’ha estès fins a Barcelona, que compta amb un dels ports més contaminats. En concret, la fotografia ha estat feta al carrer de la Constitució del barri de la Bordeta, a l’espai veïnal de Can Batlló.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —