"Stop Tanatori" - Diari de Barcelona

De xiquiparc per als més petits a tanatori. El Happy Parc de Sants, el primer parc de boles en arribar a la ciutat de Barcelona l'any 1994, va tancar definitivament les portes el passat mes de novembre, davant la impossibilitat del gerent del negoci de fer-se càrrec del preu del lloguer. El propietari del local li demanava un augment desorbitat del 300%, passant de prop de 5.000 euros a 15.000, en una operació que semblava tenir un clar component especulador.
Tal com es va saber dies més tard, al seu lloc s'hi instal·larà una sala de vetlles, amb la Funerària San Ricardo —vinculada amb el gegant de les assegurances OCASO S.A.— al capdavant. Un gir de 180 graus en el model de negoci de l'edifici, ubicat a l'antiga fàbrica noucentista dels germans Climent del carrer dels Comtes de Bell-lloc —declarada Bé Cultural d'Interès Local—, que ha despertat una forta polèmica al barri.
Façana de l'edifici on s'ubica el Happy Parc, engalonat amb cartells en contra de l'obertura del tanatori.
Sota el lema "Stop Tanatori", els veïns van iniciar a principis d'any una sèrie d'accions per mostrar el seu rebuig a l'arribada del tanatori, entre les quals una recollida de firmes, la celebració de reunions i el llançament d'un manifest, sota el paraigua de la Plataforma Stop Tanatori Sants. En ell, exposen les raons per què s'oposen el projecte, entre les quals destaquen l'impacte social i emocional —al trobar-se al costat d'una zona escolar—, els problemes mediambientals, l'ocupació d'espai públic o l'empremta que suposaria per la vida del barri.
"Tot el barri està implicat. L'avantatge de Sants és que socialment té una bona xarxa i sempre respon. El manifest i les mobilitzacions han tingut una molt bona rèplica, amb l'adhesió de grans espases com Can Batllló o Can Vies", explica David Cerqueda, un dels veïns afectats i membre de la plataforma.
En aquest sentit, apunta que la crisi del coronavirus els ha fet mal, ja que per una banda l'estat d'alarma ha interromput el període d'al·legacions que van presentar i per l'altre el confinament ha refredat la situació a nivell veïnal. "Ha generat impotència. És normal que durant aquest temps la gent s'hagi cansat i el globus s'hagi desinflat, però estem tornant a implicar el barri malgrat les dificultats", comenta Cerqueda.
Pancarta en contra de l'arribada del tanatori a la façana de la nau, juntament amb un cartell dels Castellers de Sants.
Respecte al paper de l'Ajuntament, des de la Plataforma Stop Tanatori Sants apunten que el consistori se n'ha rentat les mans, al·legant tractar-se d'una iniciativa privada. "Tot el que se'ns ha dit és que mentre compleixin la legalitat no s'hi poden oposar, però nosaltres creiem que hi haurien de tenir molt més a dir: es tracta d'un negoci que degradarà el barri, en canviarà el seu entorn i modificarà l'essència d'un edifici considerat protegit", apunta Cerqueda.
Tot i això, es mostra confiat amb què finalment podran evitar l'arribada del tanatori: "Jo vull creure que ho podem parar. Com a barri tenim molta força i amb això no hi comptaven. Estem disposats a arribar fins on calgui per parar-ho", conclou.

