El Banc de Sang preveu un augment de donacions respecte a altres estius
Per ACN
Publicat el 22 d’agost 2020

El Bang de Sang preveu que aquest agost les donacions baixin menys que altres estius. Cada mes es fan una mitjana de 23.000 donacions de sang i a l'agost solen baixar a les 19.000, aquest any calculen arribar a les 20.000.

Tot i aquesta bona previsió, des del Banc de Sang destaquen que els està costant molt aconseguir-ho, recalquen que "estem fent moltes trucades i enviant molts correus i missatges. Ens està costant molt omplir les agendes per garantir l'entrada de components sanguinis". Ara bé, aquest treball intensiu per donar hora als donants és un dels factors que expliquen per què la davallada es preveu inferior aquest estiu.

Plasma de pacients recuperats de la Covid-19

El Banc de Sang torna a posar en marxa la recollida de plasma de persones que han tingut la Covid-19. Aquest plasma amb anticossos de la malaltia es podria administrar als pacients amb Coronavirus, però com que no és un tractament estàndard ni generalitzat, ara només s'està investigant la seva efectivitat.

Aquesta crida es dirigeix sobretot als homes d'entre 18 i 65 anys que no hagin estat transfosos prèviament i que faci almenys 28 dies que hagin passat la malaltia. En el cas de les dones, se'ls ha de fer una prova prèvia, ja que, si han estat embarassades, podrien tenir un anticòs al plasma que podria provocar una complicació en la transfusió.

El Banc de Sang té emmagatzemades, en aquests moments, unes 1.000 donacions de plasma amb anticossos contra el Coronavirus a disposició dels hospitals per si s'acaba demostrant que aquest tractament funciona.

Resposta a la pandèmia

El director assistencial del Banc de Sang, Enric Contreras, observa que "la donació de sang ha entrat en un territori desconegut amb la pandèmia." Durant l'impacte més dur del virus, les donacions als hospitals van augmentar davant la impossibilitat de fer campanyes a llocs com escoles o empreses.

En una entrevista amb l'ACN sobre les donacions de sang, el doctor Contreras afirma que la donació de sang ha canviat amb la pandèmia i aquest canvi es manté a l'estiu: "ha passat de ser un acte espontani a ser un esdeveniment programat, amb data i hora." Això es dóna perquè, des de l'inici de la pandèmia, el Banc de Sang recomana als donants que s'apuntin prèviament i demanin cita, per evitar que s'acumulin els donants en els espais de recollida, com les unitats mòbils, centres cívics i altres equipaments o als hospitals.

El doctor Contreras afirma que, tot i que no saben com la gent reaccionarà a la tardor, durant el moment més complicat de la pandèmia, va haver-hi una resposta conjunta a les crides i es va donar molta sang, "en cap moment les reserves de sang a Catalunya van estar per sota dels límits de seguretat". Durant els primers mesos de la pandèmia, el nombre de donants als hospitals, que són els punts fixos de donació, va passar dels 300 diaris a uns 400.

Prudència i previsió 

S'han necessitat més donants, sobretot en els mesos de juny i juliol, per l'augment d'operacions i trasplantaments que s'havien ajornat durant l'impacte més virulent de la pandèmia i ara es reprenen. En general, es necessiten entre 700 i 900 donacions diàries i sobretot es vigilen les necessitats de plaquetes, que a diferència dels glòbuls vermells que caduquen en sis setmanes, només es poden guardar uns cinc dies. Per això cal un degoteig constant de donacions.

Des del març, quan es va declarar la pandèmia, la donació de sang s'ha endinsat en "terreny desconegut". Aleshores es van haver d'ajornar la majoria d'operacions i, per tant, les necessitats de sang van disminuir, però "no sabem què passarà el setembre o a l'octubre ni quina serà la situació. No sabem si els hospitals hauran d'ajornar operacions o, al contrari, si recuperaran les que no van poder fer." En aquesta situació, Contreras afirma que "hem d'anar dia a dia" i explica que fan reunions setmanals de planificació i cada dia revisen les agendes de les campanyes i les entrades de sang.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —