Bangladesh inicia la reubicació forçada de refugiats rohingya a una illa remota - Diari de Barcelona

Crisi humanitària
Bangladesh inicia la reubicació forçada de refugiats rohingya a una illa remota
L'ONU havia suspès aquest moviment de població per la manca de voluntaris i les dures condicions meteorològiques
Les autoritats de Bangladesh van començar ahir dijous el trasllat de centenars de refugiats rohingya a l’illa remota de Bhasan Char. Ho van fer enmig d’un gran secretisme i tot ignorant les peticions d’organitzacions internacionals, que demanaven que les reubicacions fossin voluntàries.
Un primer comboi d’onze autobusos va sortir des dels campaments de Cox’s Bazar, al sud-est de Bangladesh, cap a la ciutat portuària de Chattogram, situada més al nord, davant de Bhasan Char, segons van informar fonts oficials no identificades al diari Daily Star, la publicació principal del país. Els autobusos van transportar al voltant de 423 rohingya, que seran portats en vaixell fins a l’illa, que té uns 40 kilòmetres quadrats d’extensió i es troba a la Badia de Bengala, explica el diari.
El líder rohingya Mohammad Jubair va explicar ahir a Efe que tenia coneixement que almenys vuit famílies havien abandonat el campament de Kutupalang al matí per marxar cap a Bhasan Char. Malgrat això, i enmig d’un gran secretisme, l’administració dels campaments va evitar fer cap comentari, mentre les autoritats locals donaven respostes inconcretes sobre el trasllat. El portaveu de la policia de Cox’s Bazar, Rafiqul Islam, va assegurar que van desplegar un equip de protecció per al trasllat dels refugiats a petició de les autoritats locals, però va explicar que no sabia “quan començaria ni quants hi anirien”.
Per altra banda, el comodor de l’Armada del país Mamum Chowdhury, director del projecte a Bhasan Char, va afirmar a Efe que malgrat l’illa estigui preparada per rebre 100.000 refugiats, desconeix la data en què es podria dur a terme el trasllat.
Les organitzacions internacionals demanen l'aturada immediata
Tot i que les autoritats no han confirmat la reubicació dels refugiats de la minoria ètnica, alguns organismes internacionals de defensa dels drets humans ja van alertar ahir del possible trasllat, i van demanar-hi la detenció immediata. Segons Human Rights Watch (HRW), les autoritats havien preparat una llista de 4.000 rohingya per ser reubicats i ahir s’esperava que comencés la primera fase.
Bangladesh: Halt Rohingya Relocations to Remote Island https://t.co/pzlK8a5sxN
— Human Rights Watch (@hrw) December 3, 2020
El trasllat dels refugiats a Bhasan Char forma part d’un pla del govern bangladeshià anunciat el 2017, però que va quedar suspès pels dubtes de l’ONU i altres organitzacions sobre les condicions de l’illa, que acostuma a inundar-se durant el monsó, i per la manca de voluntaris per a la reubicació. HRW ha denunciat que almenys 12 famílies rohingya han assegurat que “els seus noms estaven a la llista, però que no s’havien ofert voluntàriament per reubicar-s'hi”.
L’ONU, que ja dimecres avisava de la necessitat que el trasllat fos voluntari, ha assegurat que “no ha participat en els preparatius per a aquest moviment, ni en la identificació de refugiats, i que té una informació limitada sobre la reubicació”. Al voltant de 738.000 rohingya van arribar a Bangladesh després de l’esclat d’una campanya de persecució i violència per part de l’exèrcit de Birmània l’estiu del 2017. L’ONU va qualificar-ho de neteja ètnica i de possible genocidi, uns crims que ara investiguen els tribunals internacionals.

