Barcelona activa avui les multes de la Zona de Baixes Emissions
Per ACN
Publicat el 15 de setembre 2020

Barcelona comença a multar els vehicles més contaminants que circulin per la Zona de Baixes Emissions (ZBE) a partir d'aquest dimarts 15 de setembre. Les multes, dels 100 als 500 euros en funció de la infracció i el tipus de vehicle, havien d'aplicar-se inicialment a l'abril però la situació d'estat d'alarma i la pandèmia van portar a ajornar les sancions.

Els vehicles afectats per les restriccions de circulació són els que no tenen dret a cap distintiu ambiental de la DGT (0, Eco, C i B) i, per tant, no poden circular per l'àmbit de la ZBE entre les 7h i les 20h els dies feiners. Per contra, poden circular per la ZBE sense problema tots els vehicles amb algun tipus d'etiqueta ambiental, independentment de l'horari i dia que ho facin.

A banda, el nou calendari sancionador no afecta a furgonetes i vehicles pesants com camions i autocars sense distintiu ambiental, que gaudiran d'una moratòria de diversos mesos. Per altra banda, també podran gaudir d'una moratòria motos o cotxes d'autònoms amb rendes baixes que utilitzen el vehicle per treballar.

Vehicles vetats

Els vehicles vetats per la ZBE són els cotxes i les motocicletes i ciclomotors als quals no correspon el distintiu ambiental de la DGT. És a dir, cotxes de benzina anteriors a la norma Euro3 (habitualment matriculats abans del 2000) i cotxes dièsel anteriors a la norma Euro4 (habituament matriculats abans del 2005 o 2006). Tampoc tenen dret a distintiu motocicletes i ciclomotors anteriors a la norma Euro 2, en general matriculats abans del 2003.

Multes i lectura de matrícules

Les multes van dels 100 als 500 euros en funció de la infracció però en cas de reincidència poden incrementar un 30% respecte del mínim.

Durant l'estiu s'han fet avisos per carta als infractors amb l'objectiu de conscienciar i donar marge d'adaptació abans de començar a multar. En total, els darrers mesos s'han enviat més de 10.000 cartes d'avís als propietaris de vehicles sense distintiu ambiental de la DGT i durant l'estiu s'han tornat a obrir les oficines presencials d'atenció a l'usuari.

Segons va explicar recentment el cap de la Guàrdia Urbana de Barcelona, Pedro Velázquez, a partir d'aquest dimarts hi haurà una vintena de punts de la ciutat amb 70 càmeres que faran la lectura de matrícules i detectaran així si hi ha infractors.

D'altra banda, també hi haurà prop d'una trentena de vehicles del cos repartits per la ciutat que faran lectura de plaques automàtica amb la mateixa finalitat.

Autoritzacions puntuals i exempcions

Tot i no tenir dret a circular per la ZBE, les persones titulars dels vehicles no aptes per fer-ho poden demanar un màxim de deu autoritzacions l'any.

D'altra banda, hi ha una sèrie d'exempcions de multa, com en cas de vehicles de persones amb mobilitat reduïda, cotxes de serveis d'emergències o serveis essencials (com un vehicle mèdic o funerari). També n'estan exempts alguns vehicles singulars, com grues, vehicles firaires, unitats mòbils de ràdio o televisió i vehicles laboratori, entre altres.

Moratòries

Els vehicles d'autònoms amb rendes baixes i les furgonetes sense etiqueta ambiental podran circular per la ZBE fins a l'1 d'abril del 2021; els vehicles pesants de mercaderies, camions i autocars petits fins a l'1 de juliol del 2021; i els autobusos i autocars que transporten passatgers tindran marge fins a l'1 de gener del 2022.

En el cas dels autònoms, s'hi podran acollir aquelles persones amb uns ingressos equivalents o inferiors a dues vegades l'indicador públic de renda d'efectes múltiples (IPREM) que acreditin que necessiten el cotxe o la moto per treballar.

Al juny el regidor d’Emergència Climàtica i Transició Ecològica de l’Ajuntament de Barcelona i vicepresident d’Ecologia de l’AMB, Eloi Badia, ja va indicar que si bé per a autònoms i furgonetes lleugeres el calendari de moratòria s'ajustava a la paralització per l'estat d'alarma i s'ampliava els tres mesos que va durar, en la resta d'exempcions es dona més marge precisament perquè els vehicles pesants puguin instal·lar un filtre anticontaminació per circular per la ZBE.

Reducció de la contaminació

L'entrada en vigor de la ZBE el gener passat i l'inici del règim sancionador ara forma part de les accions de l'Ajuntament de Barcelona per reduir en quinze anys un 30% de les emissions de contaminants a l'atmosfera, principalment de diòxid de nitrogen (NO2) i partícules en suspensió (PM10). Amb la ZBE el consistori preveu aconseguir que es redueixin les emissions de NOx i PM10 fins a un 31% i un 39%, respectivament.

Els efectes de la pandèmia en l'ús del transport públic i el vehicle privat, juntament amb l'increment estructural del comerç electrònic, suposaran segons calcula l'Ajuntament "un fort increment de les emissions de contaminants i faran que empitjori la qualitat de l'aire".

Per això, l'AMB, els cinc ajuntaments metropolitans que integren la ZBE Rondes BCN (Barcelona, Cornellà de Llobregat, Esplugues de Llobregat, l'Hospitalet de Llobregat i Sant Adrià de Besòs) i la Generalitat de Catalunya recorden que el règim sancionador entra en vigor "per preservar la qualitat de l'aire i evitar retornar a la situació habitual d'alts nivells de contaminació en l'entorn metropolità".

Més de 9.000 T-Verda

Segons dades municipals, fins a inicis de setembre s'han tramitat 9.183 targetes verdes metropolitanes, el títol amb què es recompensa amb tres mesos de transport públic gratuït els ciutadans que desballesten el seu vehicle contaminant.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —