Barcelona augmenta un 65 % el pressupost dels llums de Nadal
Per ACN i Redacció
Publicat el 03 de juliol 2020

L'Ajuntament de Barcelona destinarà 1,7 milions d'euros a la il·luminació nadalenca del conjunt de la ciutat, un 65 % més que l'any passat. Tot i que durant els darrers anys el finançament de l'enlluernat es dividia a parts iguals entre el consistori i els comerciants, enguany l'administració ha anunciat que assumirà el 75 % del cost. L'Ajuntament ha situat Nadal com un moment clau per a la recuperació del consum després de la crisi causada per la pandèmia de la Covid-19. D'aquí que hagi apostat per un "canvi profund" en el sistema d'enllumenat, amb activitats a tots els barris i amb una clara vinculació entre el comerç, la restauració i la cultura.

Aquest finançament s'integra dins de les mesures excepcionals que s'han pres en el marc del fons per a la recuperació econòmica de 30 milions d'euros. Montserrat Ballarín, regidora de Comerç de Barcelona, ha explicat a la comissió d'Economia i Hisenda d'aquesta setmana que l'Ajuntament es planteja buscar patrocinadors privats, ja que no es té la certesa que els comerços puguin assumir la part que els pertoca del pagament de la il·luminació nadalenca.

El Nadal més incert

El risc d'un rebrot la pròxima tardor dificulta imaginar com serà el Nadal vinent, si els carrers de Barcelona tornaran a estar plens de gent comprant regals i visitant els projectes culturals que proposa l'Ajuntament cada hivern. Per ara, el consistori ha planificat que la plaça Catalunya sigui l'epicentre de l'activitat nadalenca de la ciutat i aculli més de 100 espectacles del Festival de Nadal de Barcelona, el qual se celebrarà entre el 26 de novembre i el 6 de gener.

De fet, el concepte del festival serà la màgia del Nadal i de la llum, la qual cosa explica per què s'han decidit il·luminar més carrers que mai a Barcelona, dels quals destaquen Gran Via, Paral·lel o la Via Laietana. A més a més, per primera vegada es posarà llum a les façanes de 39 edificis de mercats municipals, tot per intentar afavorir la recuperació econòmica dels comerços barcelonins.

Colau i els llums

El primer Nadal d'Ada Colau com a alcaldessa, el del 2015, va estar acompanyat de polèmica per la data triada per fer l'encesa. Malgrat que estava prevista per l'1 de desembre, les nombroses queixes dels comerciants van fer que s'acabés produint cinc dies abans, el 27 de novembre. La inversió de l'Ajuntament en l'enlluernat nadalenc es va mantenir força estable els anys 2016 i 2017, sobre els 800.000 euros i, el 2018, el consistori va decidir avançar mitja hora l'encesa dels llums.

Finalment, l'any passat, Barcelona va ampliar un 20 % el pressupost de la il·luminació de Nadal per compensar especialment les zones del centre de la capital catalana que havien estat afectades pels aldarulls de les manifestacions postsentència de l'1-O.

Si bé Barcelona no va ser una de les ciutats més il·luminades del Nadal del 2019 a Espanya, en el qual van destacar ciutats com Madrid, Vigo o Màlaga, sí que és la localitat amb una despesa global en enllumenat a Catalunya. Tot i això, el cost per habitant va ser de 0,75 €, mentre que a altres llocs com Rubí o Girona, es va superar, amb 4,5 € i 2,67 € respectivament.

La tradició d'il·luminar els carrers va arribar a Barcelona el 1957, quan la Sisena Flota dels Estats Units va atracar a la ciutat durant les festes de Nadal. El primer carrer a tenir llums va ser Petritxol, al qual van seguir Pelai o la Rambla. Avui en dia, són més de 300 els carrers barcelonins que s'il·luminen cada desembre.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —