Un voluntari a la platja de la Mar Bella
Per Redacció
Publicat el 02 d’agost 2020

Fa pocs dies un exemplar de tortuga babaua va sortir de l'aigua a la platja de la Mar Bella i va pondre 77 ous. És un fet insòlit, ja que és el primer cop que es té constància que una caretta nia a la ciutat. Uns joves la van trobar i van compartir imatges a les xarxes socials, fet que va alertar el Centre de Recuperació d'Animals Marins (CRAM) i el Servei de Fauna i Flora de la Generalitat. Ara, Barcelona busca voluntaris per implicar-se en la seva conservació.

La tortuga babaua és la més comuna de les tres espècies de tortuga que viuen a la Mediterrània -la babaua, la verda i la llaüt-. Tot i això, està catalogada a nivell mundial com a vulnerable. La seva població pateix en l'actualitat una davallada important i es troba amenaçada degut a diversos factors com la sobrepesca, les topades amb vaixells, el canvi climàtic i la contaminació.

Espai on es custodia del niu de la tortuga Babaua a la platja de la Mar Bella

El niu de la platja de la Mar Bella està sent custiodat les 24 hores del dia per persones voluntàries coordinades des del Centre de la Platja i el CRAM fins a l'eclosió dels ous, que es preveu per a la priemera quinzena de setembre.  El personal tècnic que se’n va fer càrrec va mantenir una seixantena d’ous a la platja, a uns 50 cm de profunditat. Els 17 restants s’han traslladat a altres centres per assegurar que les cries sobrevisquin, ja que tenen una mortalitat juvenil molt elevada –s’estima que només 1 de cada 1.000 cries arriba a l’edat adulta–.

Solidaritat ciutadana

L'Ajuntament fa una crida a tothom que estigui interessat en implicar-se en la cura del niu per garantir que la seva posta sigui un èxit. Hi podran participar persones adultes i menors acmpanyats d'adults entre l'1 d'agost i el 13 de setembre, i les inscripcions es poden fer a través del correu [email protected] i el telèfon 93 221 03 48.

A més, qui s'hi apunti també podrà col·laborar a primera hora del matí en la recerca de rastres de tortuga a la sorra, una tasca important ja que aquestes poden fer fins a set nius per temporada separats per periodes de quinze dies. Per tant, podria ser que l'exemplar que hi niat a la patja surti de nit un altra cop a prondre ous, o fins i tot que n'aparegui un altre. Al web de "Caretta a la Vista!" hi ha material didàctic que pot ajudar a identificar el rastre d'una tortuga babaua.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —