Les escoles de Barcelona podran utilitzar equipaments culturals per fer activitats fora dels centres - Diari de Barcelona

Els equipaments i espais culturals de Barcelona col·laboraran en la reobertura de les escoles el curs vinent. Segons ha avançat el tinent d’alcaldia de Cultura, Educació, Ciència i Comunitat, Joan Subirats, el Consorci d'Educació de Barcelona i la seva àrea treballen per presentar a primers de juliol un "mapa" d'equipaments culturals que tots els centres escolars de primària i secundària podrien utilitzar en cas de necessitar espais fora de les escoles. Això permetria esponjar la presència d'alumnes i complir les ràtios que determinin les autoritats davant del coronavirus. "Grups d'alumnes" podrien, per exemple, fer "activitats" en equipaments com ara museus, ja fossin curriculars o vinculades amb la proposta cultural que s'hi desenvolupa.
En aquesta línia, el proper paquet d'ajudes municipals a la cultura inclourà "una part" destinada a reforçar vincles entre cultura i educació. "Els museus estan obrint amb voluntat de generar més vincles amb el seu entorn i volem veure si és possible que puguin acollir també de manera temporal residències de creadors i, en cas que sigui necessari, grups d'alumnes per activitats educatives normals o específics dels museus", ha indicat. La mesura, però, no seria exclusiva d'aquest tipus d'equipaments, i no es descarta l'ús de les biblioteques públiques.
— MACBA | Museu | BCN (@MACBA_Barcelona) May 27, 2020
En aquest sentit, l'àrea de Cultura del consistori presentarà pòximament un tercer paquet de mesures d'ajuda al sector per fer front a la crisi, que inclourà "una part destinada a reforçar vincles entre cultura i educació". Subirats ha insistit en la importància que els espais culturals incrementin "l'arrelament al territori" i a les seves necessitats en el context actual.
D'altra banda, Subirats ha actualitzat el calendari de reobertura progressiva de biblioteques i centres cívics durant la desescalada. Sobre les primeres, ha valorat que ja hi ha almenys una biblioteca oberta per districte i ha anunciat que a partir del 15 de juny n'obriran nou més. Els centres cívics ho faran entre el 15 i el 22 de juny però es posaran en marxa el 80 % dels 52 centres cívics de la ciutat. Uns centres que, no obstant això, no reprendran les activitats fins a finals de mes. "S'han adaptat les activitats, els aforaments i s'ha treballat amb l'entorn virtual, perquè es pugui complementar la presencialitat amb elements no presencials", ha detallat.
Una Mercè més "descentralitzada"
Sobre les Festes de la Mercè, i considerant que a finals de setembre encara operaran "moltes de les restriccions actuals", Subirats ha dit que s'intentarà fer el màxim possible dins les limitacions. Això és, segons ha avançat de moment, una Mercè més "descentralitzada", amb un escenari a cada districte i activitats, per "combinar la manca d'aglomeracions amb poder celebrar la festa a tota la ciutat". En tot cas, ha manifestat que no és moment de "caure en la idea que cal un retrocés en la presencialitat" en benefici de les activitats virtuals.
— Barcelona Cultura (@bcncultura) June 9, 2020
El regidor també s'ha mostrat favorable a tancar el trànsit al tram del carrer Padilla que separa L'Auditori i el TNC, perquè hi hagi una unitat entre els jardins del teatre i la 'plataforma' de l'equipament musical. "I que això ajudi al vincle amb el DHUB, tal com planteja l'Associació de Veïns i Veïnes Fort Pienc", ha reblat. De fet, Subirats ha dit que ja n'ha parlat amb l'àrea d'Ecologia Urbana per "avançar en aquest terreny" i que els dos equipaments implicats també hi estan interessats.

