Barcelona es transforma per als infants
Per Redacció
Publicat el 05 d’agost 2020

Fa una setmana que el veïnat del carrer d’Acàcies, al barri del Congrés i els Indians de Barcelona es pregunta què està succeint al seu carrer. Un grup d’obrers fa uns dies que pinten unes ratlles verdes a terra amb molta precisió. El color recorda les marques que delimiten les zones de pàrquing per a residents a la ciutat, però és impossible que senyalin cap estacionament, ja que aquestes noves línies creuen en diagonal tot el carrer, sense fer distinció entre vorera i asfalt. Un veí assegura que li han dit que l’estan convertint en un carrer de vianants, motiu que explicaria per què han canviat la direcció de circulació dels cotxes. Tot i així, el desconcert es manté. 

El que succeeix a Acàcies és una de les actuacions que l’Ajuntament ha posat en marxa aquest estiu per millorar l’entorn d’una vintena d’escoles. Forma part del projecte Protegim les escoles que es va presentar a principis de 2020 i té com a objectiu pacificar els voltants dels centres educatius per tal de fer-los més segurs i saludables, mitjançant l'augment dels espais d’estada i joc per sobre del trànsit.

Obres al carrer Acàcies davant de l'escola Doctor Ferran i Clua

La pacificació acompleix un doble objectiu. Primer, el de garantir la seguretat i el benestar dels infants i les famílies i que l’entrada i sortida a l’escola pugui ser més tranquil·la, i així es pugui reduir l'accidentalitat i el soroll. Alhora, però, es planteja com una acció més en la lluita contra l’emergència climàtica. 

Escola Grèvol: primera pacificació 

La primera transformació urbana d’aquest tipus es va fer el gener a l’Escola Grèvol, al barri de Sant Martí, un lloc on la tardor de l’any passat va morir un nen de cinc anys atropellat per una moto quan sortia de l’escola. Les modificacions que es van dur a terme als carrers al voltant d’aquesta centre van ser establir l’ús exclusiu per a vianants en dos carrers i la reducció de l’espai de circulació en un altre. L’espai ampliat per a ús dels infants i les famílies es va marcar amb pintura al terra i a més es va incorporar mobiliari urbà com ara bancs i jardineres.  

L'entrada a les zones pacificades es marquen amb pintura taronja i el símbol circular que indica que hi ha una escola. Foto: Ajuntament de Barcelona

L'escola Grèvol ha condicionat l'espai d'estada a la sortida del centre amb bancs i jardineres.

Més pacificacions abans del nou curs

Durant l'estiu s'ha reprès el projecte i l'Ajuntament ha engegat una desena de transformacions. El mes de juny es va completar una a l’Institut Viladomat, a l’Eixample, un districte amb gran afluència de trànsit on anteriorment ja s'han dut a terme iniciatives com els ecoxamfrans per millorar l'accés a les escoles. Per a finals d'agost hauran finalitzat les obres en 9 centres més, de manera que estaran a punt per a l'inici del curs 2020-2021. 

L'Ajuntament explica que les actuacions es basen fonamentalment en tres tipus de mesures: la pacificació del trànsit, la millora de l’habitabilitat i la visibilitat de l’espai. Les obres destaquen per fer-se sobre l'estructura existent dels carrers, sense fer grans alteracions.


Previsió de l'abans i després de la pacificació a l'escola Sagrada Familia

Així, l'entrada de la zones pacificades es marca amb un gran quadrat taronja pintat al terra sobre el qual s'identifica amb un logotip que indica que es tracta d'una zona propera a una escola. Als punts d’accés i sortida dels centres es creen uns espais plaça, també marcats sobre el terra amb pintura en forma de diferents patrons geomètrics on  a més, s’hi posa mobiliari urbà que convida a passejar-hi amb tranquil·litat i fer-hi activitats. Per reduir el trànsit, es disminueix l’espai destinat als vehicles suprimint carrils de circulació, places d’aparcament i reduint la velocitat a 20 quilòmetres per hora. 

A l’octubre començaran més actuacions per tal que a finals d’any s’hagi millorat l’entorn de 22 equipaments educatius. Totes aquestes actuacions tindran un cost de 1,3 milions d'euros, i segons l'Ajuntament, beneficiaran 8.484 alumnes i suposaran 4.352 m2 guanyats a l’asfalt, 5 carrers prioritzats al vianant, 37 nous espais de joc espontani i més mobiliari urbà

Fes clic sobre dels números per conèixer les actuacions que es faran aquest 2020 a les diferents escoles. Font: Ajuntament de Barcelona

Una transformació completa dels entorns escolars per al 2023

De cara a l'any 2021, es preveu de fer actuacions en una cinquantena més de centres. Tot, amb l'horitzó de 2023, en que l'Ajuntament preveu haver actuat fins en 200 centres educatius: d'una banda amb la pacificació de 120 entorns escolars en el marc del pla Protegim les escoles, i d'altra banda amb altre actuacions a 80 escoles més on s'executaran accions de reurbanització en el marc d’altres programes municipals, com el de les Superilles, els ecoxamfrans o el Pla de Barris. 

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —