Barcelona expedienta a Idealista, Fotocasa i Habitaclia
Per ACN
Publicat el 11 de maig 2021

Barcelona ha obert 32 expedients sancionadors a portals web i immobiliàries per no incloure l'índex de referència de preus de lloguer en diversos anuncis. En concret, i a través d'una recerca aleatòria a internet, la Unitat de Disciplina i Antiassetjament de l'Ajuntament ha detectat 16 anuncis que ometen aquesta dada: 10 corresponen a ofertes publicades a Idealista, 5 a Fotocasa i 1 a Habitaclia.

La regidora d'Habitatge, Lucía Martín, ha explicat que de cadascun dels 16 anuncis detectats neixen 2 expedients, ja que un va cap a la plataforma o portal web en què s'anuncia el pis i l'altre cap a la immobiliària. En total, els expedients poden sumar un import de 96.000 euros. 

De moment, només han reconegut la infracció i pagat la multa tres immobiliàries, mentre que la resta d'expedients segueixen oberts. Les tres multes ja pagades són de 3.000 euros cadascuna, és a dir, 9.000 euros en total, i segons han explicat fonts municipals cap de les tres immobiliàries és coneguda.

Per contra, la resta d'expedients segueixen oberts i en tràmit, ja sigui a l'espera de rebre o resoldre les primeres al·legacions o sigui en fase de proposta de resolució.

De les tres plataformes involucrades, Fotocasa i Habitaclia han contestat a la incoació dels expedients sancionadors al·legant que ja han establert sistemes en les seves plataformes de manera que s'adverteix l'anunciant del deure d'incloure l'índex de referència i accions informatives per als usuaris. No és el cas d'Idealista. 

"Hi ha dues plataformes que comencen a rectificar, però la majoritària sembla que està presentant al·legacions", ha dit Martín. La regidora espera que en general hi hagi "un canvi d'actitud" i voluntat de compliment. Entre les empreses immobiliàries administradores figuren noms com Engel & Volkers, Don Piso o Núñez y Navarro, entre d'altres. Martín s'ha dirigit especialment als administradors de finques perquè exigeixin "un millor servei" als portals. "Tots hem d'estar interessats en complir la norma", ha conclòs. 

Objectiu: promoure bones pràctiques
La titular d'Habitatge ha reconegut que 16 anuncis són només una mostra dels que es poden trobar per internet que incompleixen la normativa d'incloure l'índex de referència. Amb tot, ha assegurat que la mostra inclou les principals plataformes que controlen el mercat immobiliari i confia que l'efecte, per tant, sigui major. "Si aconseguim que les bones pràctiques s'instal·lin, els canvis seran per a tots (els anuncis)", ha apuntat.

Expedient per infracció greu
A banda dels 32 expedients incoats per ometre l'índex de referència de preus de lloguer, el consistori també ha començat a treballar en infraccions pel que fa a preus del lloguer i ja s'ha incoat un expedient per infracció greu per un contracte de lloguer amb una renda superior a la permesa.

En aquest cas, l'expedient és contra la propietat de l'immoble i s'ha iniciat arran d'una denúncia. En el cas d'infracció greu, l'import de la sanció és de mínim 9.000 euros.

L'Ajuntament recorda que la competència en matèria sancionadora és de la Generalitat, però l'aplica pel principi de subsidiarietat. Per això, assegura que la ciutadania pot fer arribar possibles infraccions a qualsevol de les Oficines d'Habitatge municipals de la ciutat.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —