Amb l'entrada a la fase 2, cada ajuntament pot decidir com gestionar l'aglomeració de les platges, però la pluja ho ha fet innecessari
Per Redacció i ACN
Publicat el 08 de juny 2020
Temps de lectura 1 minut

Avui, Barcelona i la seva àrea metropolitana i Lleida passen a la fase 2, com ja va anunciar la setmana passada. L’Alt Pirineu i Aran, les Terres de l’Ebre i el Camp de Tarragona avancen i entren a la fase 3, les quals ja feia unes setmanes que gaudien de la flexibilitat de la qual ara es beneficiaran Barcelona i la resta de regions que hi entren, amb un relaxament de les restriccions, i l'eliminació de la majoria de les franges horàries. La fase 2 també permet el bany recreatiu a les platges, cosa que ha portat les administracions a plantejar-se’n la regulació de l’aforament, però que potser no caldrà implementar a causa de la pluja.  

Què es pot fer a la fase 2?

La característica principal de la nova fase és l’eliminació de la majoria de franges horàries, a excepció d’aquelles reservades per a la gent gran, de 10 a 12h i de 19 a 20h. Les reunions poden ser de fins a 15 persones, i es poden obrir els interiors de bars i restaurants amb un 40% de l’aforament. També es permeten casaments amb 100 persones com a màxim a l’aire lliure, i amb 50 en espais tancats; la visita a monuments i sales d’exposicions i l’obertura d’escoles amb assistència voluntària.

El bany recreatiu es pot dur a terme en piscines i platges. Les primeres podran cobrir un 30% de la seva ocupació com a màxim, mentre que pel que fa a la gestió de les segones, el govern l’ha deixat als ajuntaments, tot i que ha recomanat la limitació del temps d’estada i la divisió en sectors.

Les platges a Barcelona

Amb l’entrada a la fase 2 i la permissió del bany recreatiu, l’ajuntament barceloní, en principi, comença avui a controlar l’aforament de les platges amb persones informadores als accessos, però la pluja potser ho farà innecessari, de moment. Quan estiguin en ple funcionament, el personal donarà permís per accedir-hi, i diversos videosensors indicaran els nivells d’afluència que es traduiran en “semàfors” que ja es poden consultar al web de l’ajuntament. Així, l’ajuntament ha descartat quadricular les platges, i ha optat per confiar en la responsabilitat ciutadana.

Aquesta responsabilitat s’ha de veure reflectida en la consulta prèvia del sistema de semàfors virtuals, que indicaran si el grau d’ocupació és baix (menys del 40%), mig o normal (40-60%), alt (60-80%) o molt alt (més del 80%). La confiança rau en què les persones que vulguin anar a les platges optaran per distribuir-se de manera natural i evitar acumulacions.

18 càmeres per controlar l'aforament

La instal·lació de les divuit càmeres per controlar l'aforament de les platges ha començat aquest matí, i es preveu que acabi aquesta setmana. Les fotos que cada cinc minuts enviaran aquestes càmeres, juntament amb els informes de les patrulles de la Guàrdia Urbana i els informadors municipals, permetran conèixer l'aforament de les platges per determinar si cal tancar-ne els accessos.
 

El sistema de tanques s'ha començat a desplegar però no estarà en funcionament fins el final de la setmana vinent. Aquest matí les platges estaven buides, ja que tot i ser el primer dia de la fase 2, en què banyar-se i prendre el sol ja es pot fer sense limitacions horàries, les temperatures han baixat i el dia estava ennuvolat.

A les platges que habitualment tenen més afluència, la Barceloneta, Sant Miquel, Sant Sebastià i Somorrostro, a banda del personal informador s’ha instal·lat un sistema de pilones i corda en una quinzena d’accessos, i si es detecta que la platja ha arribat al màxim de capacitat, se'n tancarà l’accés. És una mesura que de moment s’aplicarà en aquestes quatre platges, però l’ajuntament no descarta ampliar-lo si cal.

Tanmateix, el regidor d’Emergència Climàtica i Transició Ecològica de l’Ajuntament, Eloi Badia, ja va preveure que al juny la gestió i control de les platges no seria un problema, i fixava la mirada en la segona quinzena de juliol, quan ja s’hauran d’omplir. Per això, el personal que participi en el control de les platges s’anirà adaptant a l’avenç de la temporada de bany, alhora que es mantindran també els dispositius de Guàrdia Urbana.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —