Barcelona impulsa cuines comunitàries i tallers d'alimentació sostenible per a persones vulnerables
Per ACN
Publicat el 28 de juliol 2021

L'Ajuntament de Barcelona ha engegat aquest juliol el Projecte Alimenta, una iniciativa que preveu nous espais a la ciutat amb cuines comunitàries i tallers d'alimentació sostenible adreçats a persones en situació de vulnerabilitat. L'objectiu del projecte és promoure la garantia del dret a una alimentació sostenible i saludable i, a la vegada, potenciar l'autonomia de persones incidint en la seva inclusió comunitària i laboral. És a dir, el consistori vol anar un pas més enllà de repartir àpats a través dels serveis socials i fomentar l'ús d'aquests espais perquè els usuaris cuinin, aprenguin i estableixin vincles socials. Aquest més ja s'han obert dues cuines mentre que al mes d'octubre proper està previst que n'obrin dues més.

En total, per tant, es preveu que hi hagi quatre Espais Alimenta en marxa ja a la tardor, cadascun ubicat en una zona diferent i gestionat de la mà de diverses entitats. La previsió inicial de l'Ajuntament és que cadascun d'aquests espais atenguin unes 25 persones, amb una inversió inicial d'uns 275.000 euros.

La comissionada d'Acció Social de l'Ajuntament de Barcelona, Sonia Fuertes, ha explicat que el projecte respon a un model que "defuig l'assistencialisme" i les tradicionals imatges de les cues i les atencions als menjadors socials. "Cerquem un model més empoderador, que doni eines a les persones perquè puguin desenvolupar la seva pròpia autonomia", ha indicat en roda de premsa. A més, també es vol generar un vincle comunitari i donar una resposta més individualitzada que garanteixi el dret a una alimentació "adequada i sostenible" dels usuaris.

Aliments i llaços comunitaris

El primer espai que ja ha obert portes és l'Espai Alimenta Jovent, que tot just acaba d'engegar. És gestionat per la Fundació Privada Jovent i dona servei als barris del Carmel, la Teixonera i la Vall d'Hebron. En aquest cas, l'espai està diversificat i utilitza, d'una banda, un espai per als tallers de cuina i aliments, i de l'altra utilitza una part de les instal·lacions d'un centre cívic de la Generalitat per al repartiment d'àpats, amb capacitat per a 25 persones.

El coordinador de projectes de la Fundació Privada Jovent, Felipe Reyes, ha assegurat que amb aquests dos punts es vol donar aliments, però també promoure llaços comunitaris. "La gent ha de saber què cuinar, com cuinar, com aprofitar els aliments... És un projecte més innovador, va més enllà del que és només repartir aliments", ha apuntat.

Tant Fuertes com Reyes han recordat que hi ha casos de famílies en situació de vulnerabilitat que potser viuen en pensions o habitacions rellogades que els pot ser útil tenir una cuina per cuinar els seus àpats. En altres casos, per exemple, hi ha famílies que potser sí que tenen cuina que els expliquen com cuinar gastant menys energia o com reaprofitar certs aliments per evitar el malbaratament. D'altra banda, també es donen a conèixer hàbits saludables i s'expliquen tècniques sobre com conservar millor els aliments o què es pot cuinar amb segons quins ingredients.

La Carolina havia estat usuària del Menjador Solidari Gregal en plena pandèmia. Ara, diu, de moment no necessita anar-hi, però troba útil en el context de crisi social actual aprendre com reaprofitar els aliments. Per això, aquest dimarts participa en un taller de reaprofitament, on li han ensenyat, per exemple, que pot aprofitar la carcassa del pollastre per a fer croquetes. En declaracions a l'ACN, assegura que ho troba molt útil i que el que hi aprengui servirà per a tota la família.

Altres Espais Alimenta

Els altres tres espais previstos per l'Ajuntament són tres. El que també obre aquest juliol és l'Espai Alimenta Gregal, gestionat pel Menjador Solidari Gregal. Actualment està funcionant en un espai alternatiu mentre durin les obres d'adequació del seu espai habitual i donarà servei al barri del Besòs i el Maresme.

Els dos que obriran portes a l'octubre són l'Espai Alimenta Roure i l'Espai Alimenta Norai. El primer serà gestionat per la Fundació Roure, utilitzarà el rebost que ja complementa l'alimentació d'algunes famílies i donarà cobertura al veïnat del Gòtic i el Casc Antic. El segon el gestionarà la cooperativa Impulsem, utilitzarà la cuina i el restaurant del Museu Marítim i atendrà persones del barri del Raval. 

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —