Barcelona presenta aquesta setmana el full de ruta per acomplir l’Agenda 2030 - Diari de Barcelona

SOSTENIBILITAT
Barcelona presenta aquesta setmana el full de ruta per acomplir l’Agenda 2030
L’Ajuntament de Barcelona presentarà un document on detalla la creació de 139 fites a assolir durant els pròxims 10 anys
L’Ajuntament de Barcelona ha adaptat l’Agenda 2030 a la ciutat amb la creació de 139 fites a assolir durant els pròxims 10 anys. Amb l’informe ‘L’Agenda 2030 de Barcelona: Fites i indicadors clau’, el consistori ha especificat com s’aplicaran i es concretaran a la ciutat els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) fixats per les Nacions Unides el 2015. “Amb l’informe s’ha aconseguit un dels reptes que hi havia des del principi del mandat”, ha explicat la tercera tinenta d’alcaldia, Laia Bonet. L’informe es presentarà divendres al plenari i es marca, entre altres, que el 50% o més de l’energia elèctrica consumida sigui d’origen renovable.
Els ODS fixats per les Nacions Unides detallen 17 indicadors i 169 fites, de les quals la capital catalana n’ha adaptat 139, un 82% del total. El comissionat de l’Agenda 2030, Miquel Rodríguez Planas, ha explicat que normalment les comissions locals n’adapten al voltant d’un 60%, percentatge recomanat pels experts, però que en el cas de Barcelona s’ha pujat fins a més del 80% perquè la ciutat té incidència i “comprèn molts àmbits”.
En la mateixa línia, l’informe crea més de 200 indicadors específics per controlar la implementació d’aquest full de ruta local. La tercera tinenta d’alcaldia ha afirmat que això servirà com a “mecanisme de seguiment” per anar avaluant com s’avança.
“La pandèmia és una prova d’estrès de la necessitat urgent d’implementar l’Agenda 2030”, ha afirmat Bonet. La tercera tinenta d’alcaldia ha explicat que durant el confinament van haver de revisar l’informe i canviar una desena d’objectius per adaptar-los millor al context actual i, en aquest sentit, l’informe ha de servir com a guia per sortir “reforçats” de la crisi generada per la Covid-19.
Treball en xarxa
“L’informe incorpora una triple perspectiva de sostenibilitat: social, mediambiental i econòmica”, ha assegurat Bonet. Així mateix, la tercera tinenta d’alcaldia ha explicat que s’ha elaborat seguint una “metodologia pionera”, ja que s’ha redactat de manera transversal entre diferents actors. “És un treball en xarxa”, ha dit.
El comissionat de l’Agenda 2030, Miquel Rodríguez Planas, ha detallat que l’elaboració de l’informe “ha estat un procés compartit a tres grans nivells”. Hi ha intervingut una Comissió transversal, un Consell Acadèmic Assessor format per 30 experts i un procés participatiu entre els ciutadans.
De fet, la Red Espanyola de Desarrollo Sostenible, ha reconegut aquesta metodologia com a “pionera” pel “nivell d’ambició i complexitat en l’exercici plantejat”.
Per cada un dels indicadors clau localitzats, l’Agenda 2030 Barcelona aporta l’origen de l’indicador, la font de les dades, el valor de referència de l’indicador fixat el 2015, la fita operativa i el valor desitjat per a l’any 2030. En aquest sentit no s’ha partit de zero, ha explicat Bonet, sinó que s’han avaluat els diferents plans que ha anat adoptant l’Ajuntament en els darrers anys per tal de materialitzar-los en un objectiu concret. En aquest sentit, el document va en línia amb el Pla d’Actuació Municipal (PAM), el Pla d’Inversions Municipals (PIM) i els pressupostos que s’aproven anualment.
Objectius ambiciosos
En relació amb les 169 fites, durant la presentació de l’informe el Comissionat de l’Agenda 2030, Miquel Rodríguez Planas ha acceptat que són “objectius ambiciosos” i, en la mateixa línia, ha de ser “ambiciosa” la seva implementació, ha dit Bonet.
Per exemple, en termes d’energia, la ciutat es marca com a objectiu aconseguir que el 50% o més de l’energia elèctrica consumida sigui d’origen renovable.
Pel que fa a la pobresa, es proposa reduir la proporció de persones en risc de pobresa o exclusió a menys del 15%, així com garantir un accés universal a internet assequible i de qualitat.
Sobre temes d’igualtat de gènere, l’informe pretén fer desaparèixer la bretxa salarial a 10 anys vista i reduir a zero les dones assassinades per violència de gènere.
“Barcelona: futur sostenible”
A partir d’avui també es posa en marxa una campanya de comunicació a la ciutat sota el lema ‘Barcelona: futur sostenible’ per informar els ciutadans de la necessitat d’assolir els objectius fixats a l’Agenda 2030. “La sensibilització i pedagogia és essencial”, ha admès Bonet. La campanya estarà present als carrers, xarxes socials i a la premsa i incorpora com a disseny les anelles que representen els ODS. “L’Agenda 2030 només serà possible si cadascú com a habitant es proposa com assumir-ho”, ha afegit la tercera tinenta d’alcaldia.

