Barcelona regularà l'aforament a les platges amb més afluència a través de punts d'accés
Per ACN
Publicat el 04 de juny 2020

L'Ajuntament de Barcelona regularà l'aforament a les platges amb més afluència a partir de dilluns, quan previsiblement la ciutat passarà a la fase 2, la qual ja permet el bany recreatiu. Concretament, s'habilitarà un sistema de pilones i corda que marcaran una quinzena d'accessos a les platges de la Barceloneta, Sant Miquel, Sant Sebastià i Somorrostro, on hi haurà informadors i informadores que indicaran si s'hi pot accedir o no. El consistori anirà calculant l'espai lliure i la capacitat de cada platja a temps real gràcies a uns videosensors que indicaran els nivells d'afluència. Aquesta informació es traduirà en un 'semàfor' per cada platja que es podrà consultar al web de l'Ajuntament i indicarà si el nivell d'aforament és baix, mig, alt o molt alt.

El consistori descarta quadricular les platges i confia en la "corresponsabilitat" dels usuaris per mantenir les distàncies un cop a la sorra. Les mesures extraordinàries de control i regulació de l'aforament suposen un cost al consistori de 700.000 euros.

Segons ha explicat el regidor d'Emergència Climàtica i Transició Ecològica de l'Ajuntament, Eloi Badia, la principal diferència aquest estiu és que no es veuran "acumulacions" en algunes platges ni tampoc en determinades franges horàries.

"Segurament veurem la mateixa gent però més distribuïda de forma responsable per garantir les distàncies", ha indicat. De fet, ha dit que si a finals de juliol de l'any passat hi havia unes 40.000 persones a les platges de Barcelona, enguany la xifra haurà de situar-se en un màxim d'entre 25.000 (si hi ha més grups) i 38.000 usuaris (si hi ha més persones soles que grups).

En qualsevol cas, Badia descarta que al juny pugui haver-hi problemes i fixa més la mirada en la segona quinzena de juliol o l'agost, quan ja estan més plenes.

Videosensors i informadors

La manera d'evitar que se sobrepassin les xifres serà controlar l'aforament. Badia ha detallat que es col·locaran a totes les platges —a les més concorregudes i a les que menys també uns videosensors. "Sabrem en tot moment quina és la capacitat que aquella platja pot acollir", ha dit. A més, la informació es complementarà amb les imatges captades a través de les càmeres que hi ha a la Torre Mapfre. "Amb això podrem veure si hi ha marge per a més aforament o si cal una restricció", ha afegit.

També es desplegaran informadors, que faran pedagogia als usuaris i els donaran indicacions o els derivaran a altres platges si és necessari. On n'hi haurà més és a les platges amb més banyistes.

A l'inici de la temporada hi haurà entre 13 i 22 informadors i el personal s'anirà adaptant a mesura que avanci la temporada de bany. A més, també es mantindran els dispositius de Guàrdia Urbana a la zona litoral i a partir de la tercera setmana de juny s'activarà el grup de platges de la Guàrdia Urbana de Barcelona.

Punts d'accés

D'altra banda, en les platges on hi sol haver més acumulació de gent Sant Miquel, Sant Sebastià, Barceloneta i Somorrostro s'anirà un pas més enllà i es marcarà un perímetre a través d'una tanca amb pals de fusta i una corda. En total hi haurà 15 punts d'accés.

Si es detecta que s'ha arribat al màxim de la capacitat es tancarà el punt d'accés. Si hi ha persones grans esperant, tindran accés "preferencial" per evitar que hagin de desplaçar-se a una altra platja.

Per ara el control d'accés només es farà en aquestes quatre platges però no es descarta ampliar-ho a altres si fos necessari.

Semàfors virtuals i canvi d'hàbit

En roda de premsa, Badia ha insistit molt en la importància que la gent faci un "canvi d'hàbit" aquest estiu i planifiqui a quina platja va en funció del nivell d'ocupació que hi hagi en aquell moment. Per facilitar aquesta consulta prèvia al desplaçament, l'ajuntament habilitarà un sistema de semàfors virtuals al web municipal. La idea, ha dit Badia, és simple: "Miro si estan ocupades, quines estan lliures i vaig directament a la platja on podré entrar".

Els semàfors indicaran si el grau d'ocupació és baix (menys del 40% i de color verd), mig o normal (entre un 40 i un 60% i de color groc), alt (entre 60 i 80% i de color taronja) o molt alt (més del 80% i de color vermell).

Amb aquesta informació, es confia que les persones optaran per anar-se distribuint de forma natural a les diferents platges i evitar així acumulacions.

Distàncies entre grups

Segons ha explicat el regidor, Barcelona ha descartat quadricular les platges amb espais delimitats d'estada, ja que aquests són molt "restrictius" i no contemplen si en un espai hi ha una persona o cinc, per exemple. Això sí, ha advertit, caldrà que els usuaris ocupin més tot l'espai de sorra i que no tothom podrà estar a primera línia de l'aigua.

"Nosaltres marquem una capacitat màxima i la gent s'ha de situar de forma coherent", ha apuntat, recordant que les distàncies recomanades entre grups o individus a la sorra és de quatre metres, per garantir una seguretat i alhora permetre crear un passadís per circular. "Insistirem amb informadors i urbana, però requerirem molta corresponsabilitat", ha afegit.

Serveis a les platges

Per altra banda, i també a partir de la fase 2 es reactiva el servei de salvament i socorrisme amb un pla "propi" però encara no s'obrirà el servei de bany assistit.

Pel que fa a les dutxes i els rentapeus, s'aniran obrint progressivament a partir de dilluns i s'han d'utilitzar de forma individual. També hi haurà un lavabo públic a cada platja.

El Centre de la Platja, l'equipament municipal d'educació ambiental i d'informació, també restarà obert per facilitar informació i atenció al públic, però de moment no reprendrà les activitats presencials.

Pràctica esportiva

A partir de dilluns, i sempre que s'entri en fase 2, es podrà fer esport a les platges sense límit horari amb pràctica individual i amb les mesures de distanciament. En aquest sentit, es mantindran les pistes de voleibol per l'ús autoritzat en cada moment.

D'altra banda s'habilitaran tres zones per a la pràctica lliure de l'esport a les platges de la Nova Icària, Bogatell i la Mar Bella en horari de 10 a 18 hores. La resta de l'horari es pot fer esport lliurement a la platja de forma individual. A la platja del Bogatell, de 18 a 11 hores, també restarà habilitat un espai per a la pràctica de la pesca recreativa en superfície. Les àrees de jocs infantils i les esportives restaran encintades i per tant no se'n podrà fer ús encara.

A més, aquesta setmana es començarà a muntar la platja de gossos, situada a la platja de Llevant. La previsió és que comenci a funcionar el dijous 11 de juny, seguint els mateixos criteris generals pel que fa a l'aforament de l'espai i les mesures de salut pública.

— El més vist —
— Hi té a veure —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —