Un alumne entra a la llar d'infants de la mà d'una professora a Barcelona.
Per ACN
Publicat el 15 de juny 2020

Les 101 escoles bressol municipals de Barcelona han reobert avui amb una demanda de 1.535 infants, 620 educadors i 520 professionals de suport, segons ha informat l'Ajuntament de Barcelona. El consistori preveu que al llarg de la setmana es podran anar incorporant més nenes i nens a les 365 places lliures que queden amb la ràtio actual fins arribar a les 1.900 places disponibles.

A més, afegeixen que, un cop s'entri en fase 3 i els grups puguin ser de 10 infants, se'n podran incorporar més. L'Ajuntament ha explicat que, un cop estiguin ateses totes les famílies que no poden teletreballar, tindran prioritat els fills de famílies en situació més vulnerable o monoparentals.

Els centres es mantindran oberts durant un mes, fins al 15 de juliol, ja que la gran majoria ofereixen casals durant la segona quinzena de juliol, coneguts com a "bressol d'estiu". L'horari és de dilluns a divendres de 9 h a 15 h i hi ha servei d'acollida de 8 h a 9 h. A més, també hi ha servei de menjador, tant d'esmorzar com de dinar.

En les condicions actuals de fase 2 de desescalada —amb una ràtio màxima de cinc infants per grup— el consistori calcula que el servei es podrà prestar com a molt per a 2.000 famílies, ja que s'ha de reduir l'oferta a una quarta part de la seva capacitat habitual per poder complir amb les mesures de seguretat. Constatada una demanda inicial "suficient" per part de les famílies, s'ha decidit reobrir les 101 llars d'infants.


Tot i que les escoles bressol ja podien obrir la setmana passada, coincidint amb el pas de Barcelona a la fase 2, el consistori preferia esperar fins avui. Es trobava a l'espera per veure si es modificava el pla d'obertura d'Educació per flexibilitzar les mesures per als menors de tres anys. 

Feta aquesta modificació, l'Ajuntament confirma l'obertura en el calendari previst i apunta que s'intentaran mantenir les distàncies físiques per als petits tot i la "dificultat". A més, com que a partir de la fase 3 ja poden ser grups de fins a 10 nens, això implicaria que, quan Barcelona passi a la fase 3, es podrien atendre a més famílies. 

Ara bé, hi ha informació com ara el nombre d'estances de cada escola o quina és la plantilla efectiva que també seran determinants a l'hora de fixar quants infants pot acollir cada llar en aquestes circumstàncies excepcionals. 

Criteris de prioritat d'accés

Els infants que poden anar a l'escola bressol són els que tenen entre 1 i 3 anys i no s'atenen infants menors d'1 any, tal com estableix la Generalitat. El pla d'obertura del consistori inclou criteris addicionals a l'hora d'establir quines famílies tindran prioritat per l'accés al servei. Així, a banda del criteri fixat per Educació —que marca prioritzar els progenitors que hagin de realitzar treball presencial sense poder flexibilitzar-ho— les bressol de Barcelona prioritzaran després les famílies en situació de vulnerabilitat social i les monoparentals, sempre que hi hagi places.

Si hi ha més demanda per part de les famílies que oferta per part de l'escola, es realitzarà un sorteig amb el mateix criteri amb què es fa l'adjudicació durant el procés de preinscripció. 

Entrades esglaonades i itineraris interns

Les escoles bressol municipals de Barcelona compten amb un pla de retorn que preveu pràctiques de protecció individual i col·lectiva. També organitzaran els espais i les activitats seguint les mesures higièniques i sanitàries recomanades. 

Entre les que es posaran en pràctica, hi ha la sectorització dels espais comuns i el pati, itineraris interns i recorreguts d'entrada i sortida al centre o entrada esglaonada dels infants. A més, es farà neteja i desinfecció d'espais per minimitzar la possibilitat de contagis. 

De moment, ja que Barcelona es troba en fase 2, els grups seran de 5 infants per aula, amb una proposta d'activitats que utilitzin pocs materials i la priorització d'activitats a l'aire lliure i en entorns ben ventilats. 

Escola bressol durant l'estiu

Un cop finalitzi el curs, tal com estava previst el dia 15 de juliol, la gran majoria d'escoles bressol ofereixen casals durant la segona quinzena de juliol, coneguts com a "bressol d’estiu" en el marc de la campanya de vacances d'estiu i algunes d'elles estan treballant per allargar-los també durant l'agost, de manera excepcional.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —