El certamen, amb paritat de gènere, s'obrirà amb el concert ajornat de Pau Alabajos que havia de cloure la passada edició
Per ACN
Publicat el 13 de gener 2021

El 26è Festival BarnaSants obrirà aquest diumenge a càrrec de Pau Alabajos amb la presentació del seu darrer disc, Les hores mortes, un concert que havia de cloure l'anterior edició del festival i que no es va poder celebrar per la pandèmia. En aquesta edició, amb 140 concerts, que se celebrarà fins el 30 d'abril, també destacarà l'estrena de Maria del Mar Bonet i Borja Penalba d'una coproducció entre Discmedi - Blau i el Barnasants.

També, en aquesta nova edició, el festival recuperarà alguns concerts que l'esclat de la pandèmia va obligar a ajornar l'any passat. Entre els artistes, la programació del festival de cançó assoleix la paritat de gènere, amb un 48 % de dones, i depassa el 80 % de propostes en català.

El director del certamen, Pere Camps, ha detallat que, dels 140 concerts del festival, fins a un 10 % seran recuperats de l'any passat, ja que es va poder fer entre el 75% i el 80% dels actes previstos. Ha detallat que no es van poder recuperar els que venien de fora, més d'una dotzena, i sí que es van poder repescar els de quilòmetre zero "de tota la vida".

Sobre aquesta edició marcada per la pandèmia, Camps ha explicat que només en cas que es tanquessin els espais culturals "no es faria el BarnaSants". De fet, per evitar la cancel·lació de concerts i per seguretat, l'organització ha optat per espais grans, com el Casinet d'Hostafrancs, on hi caben unes 400 persones i que acolliran concerts d'un centenar d'assistents. "Serà molt difícil que es tanquin els espais", ha dit Camps.
 

També a causa de la Covid-19, la programació no tindrà enguany cap país convidat, i sí concerts de proximitat, tot i que Camps ha reivindicat que el festival "sempre" ha estat de proximitat. Enguany proposarà concerts a Catalunya, al País Valencià, a Mallorca, a Menorca, a Eivissa, a Formentera, a l'Alguer i a la Catalunya del Nord.

Per a Camps, aquesta edició es consolida el BarnaSants "confederat", després d'engegar l'any passat la primera edició d'aquesta confabulació entre els territoris de parla catalana i que malauradament no pogués "lluir". Contra això, ha dit, els 140 concerts del certamen representen un "intercanvi constant" dels diferents accents de les diferents terres. D'altra banda, ha remarcat que l'edició d'enguany té entre els seus objectius garantir la feina dels treballadors per ajudar el sector cultural.

Concerts destacats

Camps ha precisat que en el concert inaugural, el torrentí Pau Alabajos presentarà el projecte Les hores mortes (RGB Suports, 2020), un treball publicat abans del confinament, tot i el seu títol "premonitori" que havia de clausurar la passada edició. Segons Alabajos, una part del repertori està formada per poemes de Miquel Martí i Pol, Maria-Mercè Marçal, Vicent Andrés Estellés i Salvador Espriu, que el cantautor ha adaptat. El disc també inclou l'adaptació d'un poema recitat per Jordi Cuixart al Tribunal Suprem (TS) al voltant de la referència "No passareu".

Camps ha destacat també la coproducció "especial" del festival amb la participació de la cantant mallorquina Maria del Mar Bonet i el guitarrista Borja Penalba. Ambdós artistes van actuar junts per primera vegada en el festival de cançó, on ara estrenaran el nou llibre-CD gravat en directe en plena pandèmia en el Teatre Micalet de València. El repertori inclou cançons noves i inèdites, a més de revisitar el cançoner de la mallorquina.

El director també ha posat en relleu la presentació del nou disc de Pi de la Serra; el concert d'Eduard Iniesta; el recital de Maria Arnal i Marcel Bagés; la presentació del disc d'Òscar Britz, i la recuperació de l'espectacle Una bruixa com nosaltres amb cançons de Guillermina Motta.

Homenatge a Teresa Pàmies i Gil de Biedma

També hi haurà un concert "molt especial" dedicat a l'escriptora i activista balaguerina Teresa Pàmies a càrrec de la pianista Elisabet Raspall i l'actriu Tilda Espluga. El 2021 farà cinquanta anys que Pàmies va venir de l'exili a recollir el Premi Josep Pla per l'obra Testament a Praga. Aquest concert permetrà reivindicar el lema de l'edició de Cultura o barbàrie i explicar "què és la repressió".

La cita acollirà també un espectacle de Pepet i Marieta; el nou disc de Montse Castellà, Salicòrnia; la recuperació del concert de Xavier Baró per posar de llarg el seu nou disc; el nou àlbum també del cantautor Javier Riubal; la recuperació de l'espectacle homenatge a Gil de Biedma a càrrec de Sílvia Comes, i un homenatge a la "gran referència de la cançó" al País Valencià, Lluís Miquel.

Entre la resta d'artistes que trepitjaran el BarnaSants per presentar els seus nous àlbums, hi haurà Gemma Humet, Meritxell Gené, Maria Rodés, Ivette Nadal i Caïm Riba, Xavier Baró, Paolo Dessi, Tomàs de los Santos, Raúl R. Sola, Imaràntia, Yasmin Bradi, Lluís Cabot, Maria Jaume, Anna Ferrer i Paula Grande, entre molts altres.

 

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —