Els bars, a l'espera de la fase 2 - Diari de Barcelona

L’entrada a la fase 1 significa la tornada de les terrasses, tan anhelades en confinament, però la realitat és diferent. El gruix de la restauració a la ciutat de Barcelona avui no ha obert les portes i s’esperarà fins a la fase 2, perquè les condicions de la fase 1, en què només es permet el servei a terrasses amb un aforament del 50 %, fa econòmicament inviable l’activitat de la majoria de bars, que compten amb terrasses petites.
A Barcelona hi ha més de 9.000 locals de restauració, dels quals uns 3.500 no tenen terrassa, i, per tant estan obligats a continuar tancats. De la resta de bars que sí que en tenen, un 75 % té terrasses d’un màxim de 4 taules, amb la qual cosa, en fase 1 només poden habilitar-ne dues. El Gremi de Restauració afirma que aquesta situació “fa difícilment viable la represa de l’activitat” fins que no s’arribi a la fase 2, en què es complementarà l’aforament amb un 40 % de l’interior.
Roger Pallarols, director del Gremi de Restauració, diu que aquest dilluns hi haurà una represa de l'activitat "tímida", que servirà per escalfar motors de cara a la fase 2, en què augura una reobertura massiva. "Fins ara els restauradors no tenien cap horitzó i ara comencen a veure una mica de llum al final del túnel", ha dit.
Un acord a mitges
L’Ajuntament de Barcelona i el Gremi de Restauració van estar treballant durant les setmanes prèvies per formalitzar un acord que facilités la reobertura del sector de la restauració, al qual s’hi dediquen l’11,2 % de les empreses de la ciutat que ocupen a més de 85.000 treballadors.
L’acord incloïa, d’una banda, una bonificació del 75 % de la taxa municipal de terrasses fins a finals d’any, que es comptabilitzarà per nombre de taules i no per superfície. Una reducció que suposa una pèrdua de 7 milions per a les arques municipals. D’altra banda, l’ampliació de l’espai de terrasses per no haver de reduir el nombre de taules i l’atorgament de noves llicències per als bars que no en tinguessin.
Aquesta primera notícia va ser celebrada pel Gremi de Restauradors, que considerava que s’havia escoltat i atès les seves demandes. Però la resolució final d’aquestes mesures, amb la publicació del decret municipal el 21 d’abril, ha aixecat noves crítiques des del sector. La queixa principal és que el procediment per augmentar o afegir taules serà molt lent, ja que tindrà un període de tramitació de fins a 15 dies hàbils, amb la qual cosa serà impossible que arribin a temps per a la fase 1.
Les quotes a la seguretat social
La posada en marxa dels locals de restauració suposa una despesa de subministrament i de serveis de proveïdors que, amb un aforament molt reduït, no veuen coberta. A més a més, la majoria tenen treballadors als quals se’ls ha fet un ERTO. De cara a la reobertura, es permet reincorporar gradualment els treballadors fins i tot amb una jornada més reduïda de l’habitual, però elimina l’exoneració del 100 % sobre les quotes de la seguretat social.
Com a forma d’incentivar la reincorporació a l’activitat dels treballadors, s’ha establert un sistema pel qual es paga més pels treballadors que es mantinguin a l’ERTO que pels que retornen a la feina. En concret, per empreses de menys de 50 treballadors s’inclou un 85 % d’exoneració de les quotes al maig i del 70 % al juny per als treballadors que s’incorporin, i d’un 60 % al maig i un 45 % al juny per als no incorporats.

