Ara que les noves mesures decretades pel Govern reobren els bars fins les 21:30h, recordem perquè aquests llocs ens possibiliten la vida a través de 10 cançons
Per Redacció
Publicat el 24 de novembre 2020

Fa setmanes que tenim els bars tancats a Catalunya a causa de les mesures aprovades per contenir la covid-19. Finalment, avui reobren amb aforament limitat i un nou horari (fins a les 21:30h). Al Diari de Barcelona, cada membre de la redacció ens presenta la seva cançó preferida vinculada amb la idea "del bar" o "d'anar al bar". Malgrat que no sigui el mateix i que les nits als bars encara semblin llunyanes, volem homenatjar tots aquests espais i tots els treballadors i treballadores que fan possible que aquests petits miracles apugin la persiana. Us hem trobat a faltar. Molt.


1. Certe Notti - Ligabue

Luciano Ligabue ha dedicat unes quantes cançons al Bar Mario, un bar real, a la Via Forche de Reggio de l'Emília, a l'Emília Romanya (Itàlia), ciutat natal de Ligabue. N'hi ha dedicades tantes que costa triar-ne una. Probablement, la cançó més directament vinculada a aquest local i al seu propietari (Mario) és precisament Bar Mario, de l'any 1988, en què s'hi explica com la banda solia anar al bar després dels assajos fins que Mario, cap a les dues, els feia fora.

Però n'hi ha més: a voltes de manera explícita, a voltes de manera més oculta, a les cançons de Ligabue hi ha tota mena de referències a aquest bar emblemàtic. I potser la més evident, adient i que més ha ressonat arreu és Certe Notti (Aquelles Nits), de l'any 1995. Ligabue hi recopila i recorda tota mena de nits (de passió, de carretera, d'alcohol, de suor...) per acabar dient que, malgrat tot, tard o d'hora, i sigui quina sigui la nit, tornarem a trobar-nos al Bar Mario perquè segur que tornarà a obrir, com cada dia.

El destí  també ha volgut que aquest 2020 tan estrany per als bars, s'endugués en Mario, el propietari del Bar Mario, mort aquest juliol quan el bar, precisament com diu la cançó, ja tornava a obrir després de setmanes de confinament.


2. Màgic Whisky - Sau

Publicada per primer cop a Per la porta del servei (1988), Màgic Whisky va ser un dels temes més destacats del segon àlbum de Sau, grup icònic de l'anomenat rock català. La mítica banda del desaparegut Carles Sabater i Pep Sala explica que van enregistrar el disc en una setmana, envalentonats arran de l'experiència amb el primer treball, No puc deixar de fumar.

La cançó és un cant a la mística embriagadora del whisky, del bar i de la nit, en definitiva. Un tema que de ben segur evocarà records als qui van gastar part de la joventut a les barres de bar durant els noranta i principis dels 2000. Experiències que, en aquests temps que vivim, semblen tan llunyanes.


3. (Won't Somebody) Take me Out - Molly Nilsson

La Molly Nilsson ho té clar: la vida sense bars no té sentit, és més gris i infinitament avorrida. "No voldrà sortir algú amb mi aquesta nit?", es pregunta aquesta cançó que és, en el fons, un elogi al tumult, a quedar amb els amics i confondre's amb desconeguts. Vull brillar com un fanal/els colors de fora dels bars/eclipsen les estrelles més brillants. Nilsson, cantant sueca resident a Berlín, ja ens té acostumades a la seves fines lletres que acompanyen un synth pop que és mig fosc i misteriós alhora que suggerent i evocador. 

En aquest tema, que forma part del seu primer disc 'These Things Take Time' (2008), Molly vol que els misteris dels bars tornin i que la setmana pugui capgirar-se del tot després que algú et digui: "Ei, sortim aquesta nit?". De moment, ho haurem d'adaptar a hores poc canòniques —esmorzars i vermuts—, però creuem dits perquè faci, més o menys, el mateix l'efecte. 

4. Clavado en un bar - Maná

Després d’un desamor, no hi ha res millor que una bona nit de festa. Primer cal passar per les copes al bar de torn. Ja ho saps: emocions a flor de pell, de vegades, missatge inevitable de WhatsApp passada la mitja nit. Sempre te'n penediràs d'haver-lo enviat. La cançó Clavado en un bar de Maná podria ser, perfectament, un d’aquests missatges maleïts.

El segon senzill del disc Sueños líquidos, publicat l’any 1997, va ser tot un èxit. Posa veu a un home solitari, trist i perdut sense el seu amor a qui demana que torni i el rescati mentre ofega el mal d’amors al bar. Aquests espais han estat, des de sempre, el lloc on tantíssimes relacions comencen, però també on hi acaben els qui, amb el cor trencat busquen consol “clavats en un bar” declarant que “el meu amor mai et fallarà”. Ara, els cors trencats no tenen on anar a sanar-se. No imagino Maná, que cantava que estava “bevent tequila per oblidar”, intentant recuperar la seva estimada des d’una terrassa, amb mascareta, a les tres del migdia havent begut una birreta mentre dinava. Caldrà trobar alternatives pel desamor.

5. Kokoscha- La Fuerza


Aquest himne que el grup pamplonès Kokoshca publicava el 2010 no només acompanya la reobertura dels bars pel seu ritme rocker, sinó també per uns versos que ens interpel·len a tots. Sí, els bars tenen aquesta "estranya força" que atrau tothom. La cançó parla dels amics que endolceixen la nit com tarrons de sucre i, si bé ara les nits encara s’hauran de passar a casa, passar l’estona en un bar amb gent de confiança és el millor remei per pal·liar la rutina.

Encara que els amics es "dissolguin després", perquè a tots ens ha passat allò de seure en una terrassa i veure com la taula va quedant buida a mesura que l’un i l’altre s’aixequen a saludar els coneguts de la taula de més enllà, també hi acudim "buscant això que anomenes amor": no se’n parla prou, de les cites que el tancament de bars ha estroncat.

I res seria el mateix sense el factor clau: l’alcohol, i "acabar amb els meus amics bevent-me a xarrups/tota la meva joventut". Al final de la cançó el grup canvia joventut per senectut i no van errats: com la pandèmia s’allargui gaire, sí que acabarem tots beguts i amb cabells blancs al cap.

6. Brams - De bar en bar

 

Si mai heu estat a Berga, sabreu que els agrada alçar el porró. I no cal ser a la Patum per comprovar-ho. Com a bons ambaixadors, els Brams van convidar-nos a gaudir aquesta passió arreu del país, tot assaborint les millores begudes de cada racó de la geografia aprofitant les seves festes populars.

De bar en bar forma part del disc Tot és possible (1999), el setè de la banda que encapçala Francesc Ribera "Titot". Possiblement un dels àlbums més íntims del grup berguedà.

7. Amores de barra - Ella Baila Sola


I què si ella no busca una segona cita? Què hi ha de dolent en què una dona tingui amors d'una nit, de barra de bar, que acaben l'endemà? La Marta i la Marilia ho canten molt clarament: "Són las doce, hasta las cinco te utilizaré, no hace falta que mañana te vuelva a ver".

Elles ballaven soles perquè no necessitaven cap home. Amb aquest himne feminista, l'any 1996 trencaven tots els esquemes dels noranta, deixant clar que les dones també poden tenir amors d'una nit sense que els recaiguin incomptables estereotips.

Aquest empoderament del gaudi femení va ser número u a multitud de llistes i la tercera cançó de l'àlbum Ella Baila Sola. Tot un èxit pop de l'època. El reflex d'una cara de la vida als bars que no s'acostuma a escoltar, la versió d'elles i les seves sortides nocturnes cercant aventures d'una nit passional. Nits d'amor de barra que acaben de matinada i mantenen la màgia sota el secret de la nit i la llum de les estrelles. 

8. Per una copa - Lax'n'Busto

 

Sí, efectivament el bar és la frontera entre el vici i el cel. Ja ho cantaven els Lax'n'Busto fa anys. Aquesta és a la llista perquè nosaltres també necessitem una copa i un lloc obert, i volem cantar-la quan brindem damunt la barra. Ara, procureu que si us miren sigui perquè esteu fent ambient i no pena, que tots han de poder gaudir el got.

Per una copa formava part de l'àlbum Morfina (2003), el penúltim amb Pemi Fortuny com a cantant.

9. Tras la barra de un bar - Platero y tú


Potser els més joves només l'han escoltat com a Fito & Fitipaldis, però abans d'emprendre carrera amb aquesta grup, Fito Cabrales encapaçalava la banda de rock Platero y tú, formada el 1989. Ja aleshores duia la mítica boina i les arrecades li penjaven. En un panorama marcat per l'anomenat rock radical basc, els Platero van optar per un rock més clàssic, esdevenint un dels grans grups rockers en castellà de l'època, amb autèntics hits com ara El roce de tu cuerpo.

Tras la barra de un bar forma part del disc Vamos tirando, el tercer del grup i publicat el 1993. Si bé som molts els qui tenim ganes de tornar a la barra, convindria no oblidar els qui ens hi esperaran a l'altra banda, una posició sovint idealitzada. Senzillament es tracta de no ser idiotes al bar i poder arribar a l'últim glop que convidi la casa.

10. Salir - Extremoduro
 


Acabem amb un himne de joventut. Coetanis dels Platero y tú, els Extremoduro han marcat tota una generació. Tot dos grups fins i tot van arribar a fer una gira conjunta el 1996. La banda de l'extremeny Roberto Iniesta, "Robe", però, havia nascut dos anys abans. En el seu cas amb un estil molt marcat: rock dur, "transgressiu", com deien ells, però amb unes lletres que si bé en un principi incidien en temes "crus", com ara les drogues, el sexe o la marginalitat, cada cop van agafar un caire més poètic tot precipitant l'evolució musical.

Salir en seria un exemple. El tema encapçalava el setè disc del grup, Canciones prohibidas (1998). De ben segur que no hi havia copa que baixés millor que la que fèieu quan sonaven els primers acords de la cançó. Ja el títol deixa prou clar perquè és en aquest llistat: les ganes de retrobar els amics al bar (o on sigui), de parlar amb la gent, reprendre les v(b)elles rutines per, almenys, al dia següent no recordar durant una estona res del temp que ens ha tocat viure.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —