Jéssica Albiach en roda de premsa el 16 de novembre del 2021 | ACN
Per ACN
Publicat el 21 de novembre 2021

L'informe de gestió i la ponència política presentada per la direcció de Catalunya en Comú ha estat aprovada per una àmplia majoria per part de les bases durant la III Assemblea de la formació. D'altra banda, Ada Colau, Jèssica Albiach i Candela López han estat reelegides per liderar el partit. La seva candidatura era l'única que es presentava. La ponència, a l'espera de conèixer públicament el resultat després del debat d'esmenes, aparca el referèndum a curt termini i aposta per la taula de diàleg per resoldre el conflicte polític. Un altre dels punts és la reconstrucció d'una "nova política d'aliances", "anar més enllà de les sigles", consolidar l'espai d'En Comú Podem, i "coordinar i vertebrar" l'acció conjunta amb Podem Catalunya.

López ha tancat l'assemblea fent una crida a ampliar la seva presència a les institucions, amb la mirada posada en la revalidació de l'alcaldia de Barcelona i amb l'objectiu d'acompanyar Yolanda Díaz perquè assoleixi la presidència del govern espanyol.

A la ponència, els comuns estableixen que l'economia i el conflicte polític seran les grans fites dels anys vinents i el que definirà el resultat dels propers processos electorals. I apunten que aquesta assemblea ha de servir per "rellançar i fer créixer el projecte i l'espai polític de Catalunya en Comú".

Sot el lema 'Arrelar, guanyar, transformar' dibuixen la seva proposta per desbloquejar el conflicte polític a la taula de diàleg i no situen el referèndum en un escenari pròxim. De fet, pràcticament no s'utilitza aquesta paraula en el document de la ponència, de 74 pàgines, on sí que reivindiquen el dret a decidir.

Assenyalen que també cal "cohesió institucional i política" per una república plurinacional federal. I apunten que aquest model es concretaria a través d’acords bilaterals en el marc d’un estat plurinacional.

Entenent que aquest model territorial "no es pot impulsar de manera directa, sense un canvi de correlació de forces i sense les reformes necessàries", els comuns se centren en "la finestra d'oportunitat" de la negociació entre executius.

Catalunya en Comú demana que la solució política es basi en els principis de cerca d'àmplies majories socials i màxim consens entre forces polítiques catalanes; el pronunciament democràtic de la ciutadania de Catalunya i la millora de l'autogovern i defensa davant qualsevol projecte recentralitzador.

Fi de la judicialització i reforma del delicte de sedició

En el marc de la taula de diàleg, els comuns presenten com a propostes el final de la judicialització política i la reforma del delicte de sedició; el reconeixement de Catalunya com a nació; la millora de l'autogovern i el blindatge i creixement del marc competencial; un nou sistema de finançament i que els catalans "han de votar un acord".

Sobre aquest darrer punt, insisteixen que cal que l'acord sorgit de la taula de diàleg sigui refrendat per la ciutadania de Catalunya i que les demandes polítiques "siguin encabides en un nou acord polític que estigui validat democràticament".

Anar més enllà de les sigles i fer Díaz presidenta del govern espanyol

Una altra de les fites explicitada a la ponència és "fer a Yolanda Díaz la pròxima presidenta del govern d'Espanya". Aquesta idea s'ha expressat reiteradament durant tot el cap de setmana d'assemblea, a les instal·lacions d'INEFC a Montjuïc. "Passa per superar les nostàlgies de 2015 i entendre que el nou cicle no serà el de la irrupció, però que a la vegada ha d'anar molt més enllà de la resistència de la suma de sigles", estableix la ponència. Així, aposten per "obrir-se a noves aliances" que representin "molt més que la suma de les parts".

És en aquesta línia que demanen "reconstruir" una "nova política d'aliances" amb profundes arrels vinculades al feminisme, la justícia social i la lluita contra les desigualtats i amb l’ecologisme com a exponent d’un nou model econòmic social, que englobi Catalunya en Comú-Unides Podem i explori "la possibilitat de sumar diferents expressions polítiques d'esquerres de les nacionalitats d'Espanya".

Canvis en el reglament

Un altre dels canvis que introdueix és en el Reglament del partit i els processos d'elecció dels òrgans interns. S'estableix que la duració del mandat màxim serà de 4 anys, i no de 2.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —