Tribunal Suprem
Per EFE
Publicat el 02 de desembre 2021

El xoc entre els dos Estats Units, el que defensa l'avortament i el que el demonitza, es podia palpar aquest dimecres en les protestes fora del Tribunal Suprem (TS), on s'ha celebrat una audiència per a estudiar la legalitat d'una llei de Mississipí que restringeix la interrupció de l'embaràs.

Enfront de la icònica escalinata del TS hi ha dues protestes: una amb fotos de bebès esbocinats i ensangonats, que ressona amb càntics per "el dret a la vida", i una altra una mica més petita, en la qual les pancartes reclamen que l'avortament és part del dret a la salut de la dona.

Al mig hi ha dues files de tanques metàl·liques i, recolzada lleument en una d'elles hi ha Shannon Brewer, la directora de la clínica de Mississipí que es troba en el centre del cas davant el Suprem. La seva clínica és l'única que encara practica avortaments a Mississipí. És l'estat més pobre del país, on els republicans han impulsat una llei per a prohibir l'avortament a les 15 setmanes de gestació i que, d'entrar en vigor, tombaria el precedent establert fa cinc dècades en el cèlebre cas "Roe contra Wade".

"Avui estic tranquil·la. Els dies anteriors van ser més durs perquè estàvem a l'expectativa del que pogués passar", explica Brewer, afroamericana amb els llavis pintats de vermell, un collaret de perles amb una creu i sense parar de mirar cap a un costat i un altre mentre parla amb EFE. Els seus ulls es dirigeixen als manifestants de l'altre costat, els que agitaven pancartes amb el nom de Jesús i les flames de l'infern.

"Haig d'estar vigilant, per això camino mirant cap allà. Un mai sap", s'explica Brewer, la clínica del qual ha sofert diversos atacs de grups antiavortistes: des d'un generador d'electricitat que va ser sabotejat fins a danys a les càmeres de seguretat, passant per les contínues protestes enfront de les instal·lacions.

Dins de la clínica el treball no ha parat, narra Brewer, qui en les últimes setmanes ha hagut de fer grans esforços per a atendre no sols les pacients de Mississipí, sinó també a les desenes que han arribat del país veí Texas, on al setembre va entrar en vigor un veto gairebé total a l'avortament.

Croada contra l'avortament

Els estats dels EUA governats per republicans han aprovat en l'última dècada centenars de mesures per a restringir l'accés a l'avortament, en una campanya l'objectiu final de la qual és arribar fins al Suprem perquè acabi derogant "Roe contra Wade".

El tribunal havia rebutjat fins ara pronunciar-se sobre aquest tema, i el mer fet que hagi canviat aquesta postura i hagi acceptat el cas de Mississipí ha provocat dos tipus de reaccions: l'alarma del moviment feminista i el content de la dreta cristiana, que creu que ha arribat la seva oportunitat.

"Avui és un gran dia, Jesús és amb nosaltres", diu somrient a EFE la Sophia, de Virgínia Occidental. La jove, de 18 anys, es va aixecar aquest dimecres a les dues del matí i va conduir quatre hores amb dues amigues més de la seva mateixa edat per protestar enfront del Suprem.

Les tres són cristianes, creuen que la vida comença en la concepció i s'oposen completament a l'avortament, ni tan sols accepten excepcions per incest o violació. "Per descomptat que la violació és una cosa terrible, però el bebè no ha de pagar pels crims del violador. Aquest bebè és innocent i no ha de ser assassinat", intenta argumentar Sophia.

Malgrat les fortes diferències, no hi ha hagut incidents en les protestes enfront del TS que se celebren amb un desplegament més gran de seguretat que en altres casos, ja que la policia ha tallat carrers limítrofs a l'edifici i diversos agents es passegen entre els activistes.

La tensió, no obstant això, es pot palpar. En un moment, algú amb un megàfon es fica en la zona on estan els manifestants que defensen l'avortament i comença a cridar: "Esteu de camí a l'infern, sou uns assassins. Sou igual que el vostre pare, el diable!". Els al·ludits responen amb riures, algun ball i agiten amb més força les seves pancartes.

Si el Tribunal Suprem dictaminés a favor de Mississipí i arribés a abolir "Roe contra Wade", cada estat dels EUA seria lliure de prohibir o permetre l'avortament al seu desig, i això afectaria les 36 milions de dones en edat reproductiva que viuen en estats conservadors, segons Planned Parenthood, la xarxa de clíniques de salut sexual i reproductiva més gran del país.

Llavors, els Estats Units sí que estaria dividit en dos: un on l'avortament és legal i un altre on es prohibeix.

Per Beatriz Pascual Macías

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —