- entrevistes -
Entrevista a Beatneeks
Publicat el 25 de novembre 2021

"Creiem que per a un grup emergent és important oferir el màxim de contingut audiovisual per augmentar les probabilitats d'arribar a més gent, i nosaltres teníem un fil conductor molt a mà, els colors". Així descriu el grup de música Beatneeks, una de les noves promeses emergents del territori català, el seu nou projecte musical. Es tracta de Sinestesia, el primer àlbum d'estudi compost per 13 temes, cadascun dels quals ve acompanyat d'un videoclip original. El grup, que combina els sons de soul, hip-hop i música electrònica, va estrenar Sinestesia el passat 29 d'octubre. 

És un àlbum conceptual que relaciona cada cançó amb un color concret, amb lletres reflexives i reivindicatives que parlen de problemes de la vida quotidiana. "Quan vam decidir fer un disc conceptual, se'ns va acudir que aquesta vida comença en un llenç en blanc i mor en un negre absolut, però entre aquests dos, cada etapa de la nostra vida són pinzellades plenes de colors molt vius", així expliquen la inspiració darrere el seu disc. El 19 de novembre van estrenar el visual de Pierdo la inocencia

Fusionen estils musicals amb el català, l'espanyol i l'anglès, donant llum, així, a un projecte arriscat i divers del que s'acostuma a veure. Un grup divertit i apassionat que va sorgir genuïnament entre desconeguts que compartien les ganes de fer música des d'una mirada atrevida i diferent. A més a més, donen visibilitat a altres artistes perquè, en cada vídeo, diferents artistes reinterpreten les cançons a través de les seves disciplines immerses en una atmosfera cromàtica: "Fa molta gràcia veure les nostres cançons representades dins d'una joia, un tatuatge o una escultura, qui ens ho hagués dit fa tres anys...". 


Com i quan va sorgir el grup?
El grup va sorgir amb una primera cançó. L'Uri (cantant) tenia un tros de lletra escrita i l'Isma (productor) tenia una primera idea d'instrumental amb sonoritats més electròniques que quallaven molt bé. Ens vam ajuntar amb el Marc (guitarra) per fer el primer esbós d'Apnea, cap al setembre o octubre del 2018. Una mica més tard es van afegir el Gil (saxo), la Clàudia (cantant) i la Flor (teclista) per afegir diferents matisos a aquest tema. Va ser llavors quan vam decidir formar Beatneeks i aprofitar la fusió musical de tots els membres per fer el nostre primer àlbum d'estudi.

El grup es va formar, doncs, el 2018. Quin ha estat el procés durant 3 anys fins a arribar a l’actualitat, que heu publicat el vostre primer àlbum d’estudi?
El procés comença amb la producció de les cançons. Al principi teníem primer la lletra i després buscàvem fer la música. Llavors, tot seguint el concepte del disc, vam tenir un bon sortit d'instrumentals per acabar amb arranjaments musicals, melodies i lletres. Això de la composició passaria durant el primer any i mig.


"Tenim la sort que alguns dels components vivim junts i tenim un petit home-studio on vam poder dur a terme pràcticament totes les gravacions"


Just quan anàvem a gravar les definitives ens va enganxar l'apocalipsi zombi, així que no vam poder gravar-ho als estudis de la UAB com teníem pensat. Tenim la sort que alguns dels components vivim junts i tenim un petit home-studio on vam poder dur a terme pràcticament totes les gravacions. La resta de col·laboracions, malauradament, van haver de gravar-ho a distància. Després l'Isma va fer la mescla del disc i ja ho vam enviar a masteritzar. Un cop vam ser semilliures van començar les gravacions dels 12 videoclips (l'altre restant és una animació) ara farà un any. Aquest últim any ha estat temps de planificació de les sortides dels temes i d'adaptació al calendari de Delirics, segell amb qui finalment vam decidir fer equip.


"La vida comença en un llenç en blanc i mor en un negre absolut, però entre aquests dos, cada etapa de la nostra vida són pinzellades plenes de colors molt vius, i volíem reflectir-ho al nostre àlbum"


L’àlbum es diu Sinestèsia. Per què aquest nom? I d’on va sorgir la idea de relacionar els colors amb la música?
Quan vam decidir fer un disc conceptual, relacionant les cançons amb etapes de la vida, se'ns va acudir que aquesta vida comença en un llenç en blanc i mor en un negre absolut. Però entre aquests dos, cada etapa de la nostra vida són pinzellades plenes de colors molt vius, i volíem reflectir-ho al nostre àlbum. La sinestèsia és una alteració de la percepció humana: per exemple, podem escoltar colors, veure sons...  Seguint aquesta premissa ens preguntàvem; "Com sonaria una cançó si fos de color blanc?" i buscàvem les sonoritats adequades per generar el tipus de so per representar el color.

Podeu posar un exemple?
Per exemple, amb el blanc vam fer servir un got i una cullera metàl·lica per fer un so metàl·lic i brillant, que ens evoqués fragilitat i agudesa. També vam fer servir un sintetitzador d'ambientació coral per buscar la puresa. Així "sentíem" el blanc: agut, fràgil, pur i cristal·lí, per això el tema es diu Crystal i parla de la puresa.

És una idea original?
La idea és antiga, l'Uri ja havia parlat d'això amb un altre amic amb qui feia música. Parlant un dia sobre la sonoritat d'algunes cançons, els dos compartien la sensació que els saxos eren taronges per exemple, altres cançons més brillants, unes càlides i van topar amb la Sinestesia. Després J Balvin ens va copiar la idea ha, ha, ha!


Descriviu Sinestesia com "un projecte alternatiu i arriscat". Per què?
És alternatiu perquè fusiona rap, electrònica, soul i sons acústics. A més, podeu trobar català, castellà i anglès desordenadament, i les lletres tracten temàtiques profundes i íntimes. Entenem que no és una proposta que es vegi sovint, però hem decidit arriscar-nos.

Cada cançó ve acompanyada d’un videoclip. Per què aquesta decisió? Són moltes despeses, feina…
Actualment la música viu sota la tirania del videoclip ha, ha!  Creiem que per a un grup emergent és important oferir el màxim de contingut audiovisual per augmentar les probabilitats d'arribar a més gent, i nosaltres teníem un fil conductor molt a mà, els colors, per generar un imaginari audiovisual que casés perfectament amb el concepte del disc. A part, ens rodegem de molta gent talentosa i motivada tant per gravar els vídeos com per mostrar les seves habilitats creatives. Així vam decidir que en cada un dels vídeos apareixeria un/a artista reinterpretant el tema amb la seva disciplina.

Molta feina.
Una embolicada, sí, més feina, però el fet de convidar més gent a formar part del 'tinglado' i tenir una actitud oberta acaba per enriquir-nos mútuament, i al final s'ha convertit en una obra multidisciplinària. Fa molta gràcia veure les nostres cançons representades dins d'una joia, un tatuatge o una escultura, qui ens ho hagués dit fa tres anys...


"Creiem que per a un grup emergent és important oferir el màxim de contingut audiovisual per augmentar les probabilitats d'arribar a més gent"


Pink està relacionat amb el rosa i l’amor propi, Indomable amb el groc i la força… Però quina és la cançó (i el color o significat) amb què us sentiu més identificats de tot l’àlbum i per què?
Sense dubte, la cançó que ens identifica més com a grup és Aullido. Alguns dels components no ens coneixíem i veníem d'estils molt diferents, i aquest àlbum ha aconseguit que formem una família i que l'intercanvi d'idees a l'hora de crear-lo hagi estat molt enriquidor per a totes i tots. Aullido parla justament d'això, és un cant a l'amor de la família que escollim, al caliu de la gent que ens envolta. Queda malament que ho diguem nosaltres, però és tot un hit.


Com es diferencia la vostra cançó Orígens respecte de la resta de vídeos de l’àlbum visual?
Al vídeo-àlbum trobem les cançons reinterpretades per diversos artistes i, alhora, amb la nostra proposta del color escollit per a aquelles emocions concretes. En canvi, al videoclip d'Orígens, sent un tema que parla de la importància de les arrels, saber d'on vens i honrar la teva essència, vam voler aparèixer com a banda a la masia de Moià, on va començar aquest viatge de Beatneeks. Apnea i Arde també tenen un videoclip diferent de la resta.


"Alguns dels components no ens coneixíem i veníem d'estils molt diferents, i aquest àlbum ha aconseguit que formem una família"


Teniu pensat fer una gira?
Doncs ara toca presentar el disc a Moià i després a Barcelona, intentant fer-ho amb tots els músics que han participat i organitzar una bona festa. També arran de guanyar el Maresmusic, ja podem anunciar que serem a la festa major del Masnou.


Qüestionari: Preguntes ràpides sobre música

Responen al qüestionari l'Uri i la Clàudia, els dos vocalistes del grup. 


Referències i/o influències en la vostra música?
Synapson, Rüfüs Du Sol, Stavroz, Fuel Fandango, Zoo...

A Sinestesia col·laboreu amb artistes com Kovitch (Homes Llúdriga), Roy Mercurio i Bitxo Malo (Lazurda). Quina/es col·laboracions us agradaria fer en el futur?
Ens agradaria comptar amb molts artistes i diversos, ja que creiem que és molt enriquidor poder aprendre del procés que implica una col·laboració, tenint en compte els gèneres dels quals ve cadascú i amb els quals poder experimentar. Si hem de nomenar algú local, ens agradaria poder fer-ho amb la Queralt Lahoz, és la reina.


Qüestionari Ràpid: Follar, Casar-se, Matar

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —