"Beethoven 250": el concert teatralitzat de la vida i obra del geni alemany
Per EFE
Publicat el 16 de desembre 2020

Amb un concert teatralitzat que fon la vida i obra de Ludwig van Beethoven, la Fundació "la Caixa" celebra aquest dimecres els 250 anys del naixement del geni alemany. Es tracta d'un recorregut vital que serveix per contextualitzar algunes de les seves obres més rellevants com les simfonies Cinquena, Novena i la Pastoral o la sonata Clar de Lluna.

Beethoven 250 és un concert biogràfic que compta amb la direcció musical de Josep Pons, el director de l'Orquestra Simfònica del Gran Teatre del Liceu de Barcelona, que estarà acompanyat per una orquestra formada per 58 músics, un grup de 48 coristes i tres actors, Xavier Ruano, Borja Espinosa i Quim Ávila, que narren la vida de l'artista.

Pons ha indicat que "la figura de Beethoven segueix sacsejant, emocionant i sent de rabiosa actualitat. Beethoven ens segueix sorprenent perquè parla de valors universals. Al centre de la seva obra està l'ésser humà". Per la seva banda, la directora general adjunta de la Fundació "la Caixa", Elisa Durán, ha destacat que el concert girarà "al voltant de la figura de Beethoven i la seva aportació universal al món de la música, sobre la qual va marcar un abans i un després". El concert commemoratiu es penjarà avui dimecres a les 16:00 hores a la web de la fundació.

Un geni esperonat per la llibertat

Realitzat per Igor Cortadellas i gravat al seu propi estudi, comença amb la tragèdia Egmont —peça basada en el llibre homònim de Goethe—, fet que situa l'espectador d'aquesta manera davant d'un compositor "que va fer de la llibertat el seu paradigma vital". Prossegueix mostrant els inicis del compositor alemany, els seus ideals i dificultats, així com el seu trasllat a Viena, els seus duels de piano de l'època i el seu virtuosisme.

Més endavant, indaga en l'admiració de Beethoven per la natura, "bàlsam per al seu esperit", i en la seva decadència auditiva, "font de les seves pors més profundes". En aquest punt és on el concert recrea la Pastoral, amb la qual el compositor va voler pintar estampes de la vida al camp. Finalment, Beethoven 250 es fa ressò de l'esperit rebel i de superació del geni, el seu triomf i encimbellament amb el concert per a piano n.º 5 Emperador i la celebració de fraternitat en el quart moviment de la Novena Simfonia amb l'Himne a l'Alegria.

Per a la realització del concert s'ha comptat amb la participació de l'Orquestra Simfònica Camera Musicae, els cors Barcelona Ars Nova i Cor Madrigal. El guió ha anat a càrrec d'Albert Gumí i David Puertas i la dramatúrgia i direcció escènica és d'Anna Llopart. A més, Marta Mathéu, Anna Tobella, David Alegret i Josep-Ramon Olivé han participat com a solistes vocals, i els pianistes Daniel Ligorio i Miquel Massana han estat els encarregats d'interpretar el tercer moviment del concert per a piano Emperador.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —