Imatge del casament
Per EFE i Redacció
Publicat el 27 de maig 2020

El reconeixement legal del casament de parelles del mateix gènere ha arribat aquest dimarts a Costa Rica després d'anys de lluita intensa. A partir d’ara, doncs, el matrimoni igualitari és legal per ordre de la sala constitucional. Minuts després de l'entrada en vigor d’aquesta nova llei, a les 12 de la nit, es va celebrar el primer casament entre dues dones al país i es va retransmetre virtualment.

Vestides de blanc, Alexandra Quirós i Daritza Araya van contreure matrimoni davant d’una notària en una cerimònia que va ser transmesa per les xarxes socials per part de l'organització "Sí, Acepto" i amb pocs testimonis presencials a conseqüència de les mesures restrictives d'esdeveniments massius a causa de la pandèmia de la Covid-19.

Encara que la pandèmia de la Covid-19 hagi impedit que la població LGBTI mantingui actes massius de celebració davant d’aquest avanç dels drets de la comunitat, va haver-hi una transmissió de tres hores per part de la televisió estatal en la qual es van recordar les dècades de lluita per la igualtat d'aquesta població i es va festejar amb un brindis l'entrada en vigor del matrimoni igualitari.

Les cerimònies civils se celebren a Costa Rica des del 2017, però fins ara no comptaven amb validesa legal. Aquest 26 de maig s’ha complert el termini de 18 mesos que la sala constitucional va donar al Congrés perquè legislés sobre el matrimoni civil entre persones del mateix gènere, o, en cas contrari, quedarien derogats els articles de les lleis que prohibeixen aquestes unions. Així doncs, com que el Congrés no va tramitar cap llei sobre aquest tema, el matrimoni igualitari és finalment legal. 

La sentència de la sala constitucional ha acatat el que es disposa per a la Cort Interamericana de Drets Humans en una opinió consultiva sol·licitada per Costa Rica i emesa el gener de 2018, a la qual s'afirma que els estats han de garantir els drets de la població sexualment diversa –entre els quals hi ha la identitat de gènere i el matrimoni igualitari–. Així doncs, amb aquest pas endavant, Costa Rica s’ha convertit en el primer país d’Amèrica Central i el 29è del món on les persones del mateix gènere poden casar-se legalment.

El president del país, Carlos Alvarado, va compartir la nit del dilluns un missatge a les xarxes socials per defensar "una Costa Rica diversa, plural i unida, on l'empatia i l'amor siguin la brúixola que ens permeti tirar endavant".

"El nostre deure és combatre tota mena de discriminació, sigui per discapacitat, ètnia, cultura, religió, sexe, identitat i expressió de gènere, orientació sexual o qualsevol altra. I des d'aquest enfocament que procura la defensa de tots els drets humans, és el lloc on cal entendre aquest pas", va manifestar el mandatari al vídeo comunicat.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —