Benvingut, hivern: 10 cançons per rebre l'estació més freda (i odiada) de l'any
Per Redacció
Publicat el 22 de desembre 2020

Fa un parell de setmanes us preparàvem unes 10 cançons que miraven diferent les festes de Nadal, que enguany passaran sense pena ni glòria. Eren deu nadales poc tradicionals, que fins i tot es burlaven d’un esperit nadalenc que acaba sent més compromís que tradició. Però tranquils, no us n’hem fet una segona edició. Avui, 21 de desembre, comença l’hivern de veritat, encara que faci setmanes que glaça als matins. Les llumetes de Nadal marxaran d’aquí no res, però a l’estació més freda de l’any encara li quedaran tres mesos. És per això que cal prendre-s’ho bé i amb calma, i abandonar-se (si és que hi ha temps) a escoltar aquelles cançons que ens acompanyin l’estat d’ànim. Posar-se cançons d’estiu a l’hivern, ja siguin hits tropicals o les d’anunci d’estrella damm, és antinatural i encara ens fa sentir pitjor. Aquí us deixem un recull de deu temes que, ja per la lletra o per la melodia, fan hivern. O el maleeixen…


1. Pau Vallvé - Que vingui l'hivern

“Que vingui l’hivern, estem preparats”, canta Pau Vallvé. La cançó, que forma part de l’àlbum Abisme cavall hivern primavera i tornar (2017), parla d’un enamorat a qui li és igual l’arribada de l’hivern mentre conservi l’amor. Una relació que és “serotonina i por a parts iguals”, i d’aquelles que semblen massa bones per ser veritat. Ja ho diuen, que l’hivern emparellat és millor. Restant-li la dosi de romanticisme, però, el missatge principal de la cançó podria servir-nos perfectament: que vingui el que hagi de venir, que a aquestes alçades (de la pandèmia) ja res no ens sorprendrà, ni la fred de l’hivern ni el 2021.

2. Belle & Sebastian - The fox in the snow

Belle & Sebastian van publicar What to look for in summer fa menys de dues setmanes. Es tracta d’un doble àlbum en directe que aplega moments de la seva gira mundial de l’any passat, enregistrat com una espècie de càpsula en el temps que ara, amb l’aturada dels seus concerts, ha pres un altre significat. Fox in the snow en forma part, tot i que el seu àlbum original va ser If you’re feeling sinister, de l’any 1996. La neu hivernal és el paisatge de tota la canço, i juntament amb la guineu de què també parlen, simbolitzen una persona solitària i la fred del món hostil que l’envolta. La lletra també parla d’un noi en bicicleta, que fa voltes sense anar enlloc i que podria simbolitzar aquests hàbits o rutines que costen de deixar malgrat no ens facin cap bé. Però no tot és patiment: al final de la cançó, el noi a la neu troba on aferrar-se, allò que “només passa un cop a la vida”. Potser és l’amor, potser és la vacuna.

3. Khalid - Winter

Winter forma part de l’àlbum debut de Khalid, American teen (2017). Abans de col·laborar de forma visionària amb una Billie Eilish encara desconeguda l’any 2018, Khalid publicava un disc que va ser múltiples vegades de platí arreu del món. A la cançó en qüestió, on canta un desamor a ritme d’R&B, deixa clar que l’hivern no és la seva estació preferida: “but the days get harder in November, love grows colder in the winter”. I té raó. Els amors d’estiu, com els del cantant, no acostumen a durar gaire més enllà de la tardor.

4. Maria Jaume - Fins a maig no revisc

Fins a maig no revisc és una cançó de la cantautora mallorquina Maria Jaume i dóna nom al seu primer àlbum, publicat aquest passat mes de setembre. La jove música, nascuda el 1999, va irrompre al panorama musical per la porta gran, tot guanyant el premi Sona9 de l’any passat. I no és extrany: el seu disc debut, publicat per Bankrobber, és un recull d’indie pop en català dolç i ben confeccionat. Com la Maria, a més, som molts que “fins a maig” no revivim, i que esperem neguitosos que les temperatures vagin pujant poc a poc, acompanyades d’algun petit brot que torni el verd als arbres de les ciutats grises d’hivern.

5. Simon & Garfunkel - Hazy shade of winter

El duo Simon & Garfunkel va publicar Hazy shade of winter el 22 d’octubre de 1966. En un principi havia de ser un senzill independent, però va acabar formant part del seu quart àlbum d’estudi, Bookends, llançat dos anys després. L’any passat, Gerard Way i Ray Toro en van gravar una nova versió per a The Umbrella Academy, la sèrie apocalíptica de superherois de Netflix que protagonitza Elliot Page. A diferència del clàssic The sound of silence, aquesta cançó té un so més rocker, amb una tornada ben marcada que recita el pas de la tardor a l’hivern. “I look around, leaves are brown. And the sly is a hazy shade of winter”. I és que passat l’estiuet de Sant Martí al novembre, i els rajos de sol que solen impregnar el Nadal a casa nostra, gener i febrer solen també ben grisos. El tema parla d’un poeta desesperat, que va d’un lloc a l’altre amb “manuscrits que encara no ha publicat” i no està del tot segur de si ha fet alguna cosa de profit amb la seva vida. Salvant les distàncies (temporals), podria passar per millennial.

6. The Mamas & The Papas - California dreamin'

California dreamin’ és de ben segur l’èxit més reconegut de The Mamas & The Papas. La cançó la van escriure el 1963, quan John Phillips i Michelle Phillips vivien a Nova York durant un hivern especialment fred, i els mancava el sol de Califòrnia. Aquí no tenim les nostres costes preferides tan lluny, però visitar-les a l’hivern, tan fantasmagòriques, tampoc no ajuda ningú. Quan componien, ell treballava en les melodies fins a altes hores de la nit i, un matí, li va portar el primer vers. En aquell moment, els Phillips eren membres del grup de folk The New Journeymen, que després va evolucionar cap a The Mamas & The Papas.

7. Els Amics De Les Arts - L'hivern (que la van abduir)

Deixant de banda, potser, l’últim àlbum dels Amics de les Arts, que és més conceptual, les lletres de l’ara trio català es caracteritzen per les elaborades històries que narren. Les aventures de L’home que dobla en Bruce Willis, del qui parla amb Jean Luc o del qui va mudar-se a Lousiana i o els camps de cotó, costen d’oblidar. Potser la cançó que ara ens ocupa és menys coneguda, però no per això menys interessant. L’hivern (que la van abduir) forma part del disc Només d’entrar hi ha sempre el dinosaure (2014) i explica els fets d’un “hivern que va ser molt més llarg que cap altre”. Esperem que el d’enguany no sigui així, però el que canten els Amics parla d’algú que ha de fer front a, ni més ni menys, l’abducció extraterrestre de la seva parella.

8. Taylor Swift - Back to December

Segons Swift, Back to December és la seva manera de demanar perdó a un amant passat en forma de cançó; un acte que, fins aleshores, no havia fet mai. Hi ha qui allà pel 2010 especulava que el destinatari de la cançó era Taylor Lautner, l’actor de la saga Crepúsculo, amb qui encaixa prou la lletra: "la teva pell marró, el teu dolç somriure”. De fet, Lautner va confirmar els rumors mentre promocionava la sèrie de televisió Scream Queens el 2016. Back to December es va llançar per primera vegada com a senzill promocional del tercer àlbum de Swift, Speak Now, el 12 d'octubre de 2010, com a part de la campanya exclusiva de l'iTunes Store que va dur a la publicació de l’àlbum. La cançó, conseqüentment, és plena de la malenconia que també sol imperar durant aquestes èpoques de l’any. En aquest cas, carregades del simbolisme que la cantant afegeix al mes de desembre, que voldria poder refer.

9. Fleet Foxes - White winter hymnal

White winter hymnal és el primer senzill de l’àlbum debut de Fleet Foxes, que duu el mateix nom que el grup. La revista Time va classificar-la com la cinquena millor cançó de l’any 2008, mentre que Pitchfork Media la va col·locar en segon lloc. Els cascavells que obren el tema o l’ambientació de la lletra, també plena de neu i de “bufandes arrapades als colls”, podrien fer-la una nadala, però el grup va més enllà dels clixès i presenta una cançó rodona amb el seu ritme de folk que avui ja és característic, i plena de referències secretes a la infantesa de Robin Pecknold, el cantant i lletrista.

10. Tyler, The Creator - November

Tyler, The Creator és raper, músic, productor, dissenyador de moda, artista visual i un infinit de coses més. Publicava November, que forma part del seu àlbum Flower boy, el 2017. En tota la cançó, el músic busca tornar a una època de la seva vida que va ser millor i que ha pres el nom de l’onzè mes de l’any. Deu ser perquè a Califòrnia, on ell viu, encara hi fa bon temps. El cas és que, com li passa a en Tyler en aquest tema, l’hivern és una època idònia per rememorar moments passats més feliços. Però “November is now”, alerta la cançó al final. Prou de fantasiejar i queixar-se, que l'hivern també té coses bones.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —