SalviniBerlusocni
Per EFE
Publicat el 22 de juny 2021

L'ex primer ministre italià, Silvio Berlusconi, i el líder de la ultradretana Lliga, Matteo Salvini, negocien actualment la creació d'un partit únic o altres fórmules amb les quals concórrer a les eleccions generals del 2023.

"Ahir em vaig reunir amb Salvini i puc dir-vos que estem d'acord en tot: hem parlat de continuar junts per a arribar a una força de centredreta unida a les pròximes eleccions", ha dit aquest dilluns Berlusconi en intervenir telefònicament en un acte electoral a Torí (nord). La dreta italiana va concórrer a les generals de 2018 amb una coalició formada per "Forza Itàlia" (FI) de Berlusconi, la Lliga de Salvini i la ultra Germans d'Itàlia (FdI) de Giorgia Meloni.

Aquesta coalició va ser la primera força del país, seguida pel Moviment Cinc Estrelles (M5S) en solitari, i la seva fórmula ha estat repetida en les eleccions successives amb notable èxit, tenint en compte que governa en catorze de les vint regions del país. El pacte permet a la dreta italiana situar-se com a primera força en vots però, a la pràctica, els partits que integren l'aliança van per lliure en el Parlament, la qual cosa afebleix la seva acció.

Per aquesta raó en els últims temps es parla d'unir formacions: Salvini proposa una "federació" dretana, mentre que Berlusconi, als seus 84 anys i convalescent per les seqüeles de la COVID-19, parla oberta i directament de "partit unit".

Una idea que Salvini tampoc menysprea: "L'objectiu és fer encara més eficaç l'acció comuna al Parlament. Hem donat per a una federació (de dretes) i, per tant, en el camí al partit únic que Berlusconi imagina per al 2023", va assenyalar el líder ultradretà després de la reunió.

L'extrema dreta, en auge

En aquesta cita no va participar una part cada vegada més rellevant per a la dreta: Giorgia Meloni, la líder de FdI, de la qual totes les enquestes pronostiquen un avanç meteòric, fins al punt de fregar el el lideratge de Salvini en la dreta italiana.

Un creixement que Meloni ha aconseguit gràcies en part al paper d'única oposició que exerceix al Govern d'unitat nacional de Mario Draghi, secundat per la resta de partits de l'hemicicle. Un dels seus més estrets col·laboradors, Francesco Lollobrigida, portaveu de FdI a la Cambra dels Diputats, va assegurar ahir que per al seu partit "l'acord de l'actual coalició de centredreta està bé com està" perquè la seva diversitat proporciona "riquesa". Encara que també va reconèixer que "segurament convindria una major coordinació" parlamentària.

Els analistes apunten que l'interès de Berlusconi és evitar la irrellevància del seu partit, que ronda el sis per cent dels vots i està marcat per sonades desercions, mentre que el de Salvini seria postular-se com a nou rostre de la dreta moderada i liberal.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —