protesta a Minsk
Per EFE
Publicat el 23 d’agost 2020

Una marea humana ha tornat a desafiar aquest diumenge al president de Bielorússia, Alexandr Lukaixenko, en el marc d'una sèrie de multitudinàries protestes, que s'han celebrat tant a Minsk com en altres ciutats bielorusses.

"Vés-te'n", "Confiem, podem, guanyarem" i "Viva Bielorússia", han estat les principals consignes corejades avui pels manifestants, que han sortit als carrers de l'antiga república soviètica per protestar contra els resultats de les eleccions presidencials del passat 9 d'agost.

Minsk, epicentre del descontentament popular

La principal marxa opositora s'ha celebrat avui a Minsk, on l'oposició ha reunit prop de 200.000 persones, repetint així l'èxit de la convocatòria de la setmana passada, segons els seus propis càlculs.

L'acte a Minsk ha comptat amb l'assistència dels dirigents opositors María Kolésnikova i Pável Latushko, tots dos membres del presidium del consell coordinador per al traspàs pacífic del poder al país, segons imatges difoses en mitjans bielorussos. Kolésnikovava ha cridat a continuar les protestes i el boicot a les autoritats, al mateix temps, ha comparat la "resistència" bielorussa amb una marató que els opositors guanyaran.

Homenatge a les víctimes
Les protestes contra els resultats de les eleccions a Bielorússia s'han saldat fins ara amb prop de 7.000 detinguts i desenes de desapareguts. Aquest matí, els mitjans bielorussos han informat sobre la mort d'un dels manifestants, desaparegut des del dia 12. Les autoritats han confirmat fins ara la mort de tres persones durant les protestes que van esclatar al país després de l'anunci dels resultats electorals, encara que els activistes afirmen que el nombre de víctimes és almenys el doble.

Aquest diumenge, en algunes ciutats bielorusses, els manifestants han homenatjat la memòria dels morts amb un minut de silenci. L'homenatge va quedar interromput pels anuncis fets per les forces de l'ordre per megafonia a Minsk i Gómel, al que els congregats van respondre al crit de "Vés-te'n" o "No oblidarem i no perdonarem", segons enregistraments difosos en xarxes socials.

Actes a favor de Lukaixenko
Simultàniament, a Bielorússia també han tingut lloc actes molt més minoritaris dels partidaris del president Lukaixenko, que governa el país de fa més d'un quart de segle.

Les imatges de les accions progovernamentals han estat difoses per mitjans estatals, que han minimitzat la cobertura i la magnitud de les mobilitzacions de l'oposició.

Forta presència policial
Des de les primeres hores del matí la policia ha reforçat la seva presència al centre de la capital bielorussa, on s'han desplegat nombrosos vehicles policials i unitats d'antidisturbis.
La Policia de Minsk ha difós un comunicat en el qual adverteix als ciutadans contra la participació en actes no autoritzats i alerta sobre unes "provocacions" que podrien tenir lloc durant aquestes concentracions.

Més tard, les forces de seguretat bielorusses han desplegat tanques davant d'alguns edificis en el centre de la ciutat i han vigilat "l'Estela de Minsk", lloc habitual de les concentracions de l'oposició des de l'esclat de les protestes, la qual cosa fa témer un enfrontament entre manifestants i uniformats. Per evitar el xoc, Kolésnikova es va dirigir als reunits enfront del monument per a demanar que s'allunyin de l'Estela. "Les vides i la salut de la gent són el més valuós", ha dit la dirigent opositora.

Moscou reitera el seu suport a Lukaixenko

Mentre se celebraven les manifestacions a Bielorússia, Moscou, el principal aliat del govern de Lukaixenko, ha reiterat el seu suport al president bielorús per desqualificar el programa de la líder de l'oposició unificada, Svetlana Tijanóvskaya, exiliada a Lituània des del passat 11 d'agost.
Segons ha declarat el ministre d'Afers exteriors de Rússia, Serguei Lavrov, el programa de Tijanóvskaya cerca la sortida del país dels blocs d'integració amb Rússia i la seva entrada a la Unió Europea i l'OTAN, com a "objectiu a llarg termini".

Lavrov ha insistit en el caràcter "poc constructiu" de la lluita de l'oposició bielorussa, que, segons ha dit, ha optat per l'exemple veneçolà, "quan al president legítim se li declara un pària" i les negociacions es condicionen únicament a la seva renúncia.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —