'Billy el Niño', el relat d'un torturador impune
Publicat el 07 de maig 2020
Temps de lectura 3 min

Tortures, sadisme, humiliació i violència són les paraules que més repeteixen les víctimes d'un personatge que és considerat un símbol de la tortura durant l'època franquista: Juan Antonio González Pacheco, més conegut com Billy el Niño. Es tracta d'un personatge del qual avui s'ha fet pública la mort per la Covid-19 i que mai va arribar a ser jutjat.

Pacheco va ser policia i va arribar a assumir el càrrec de número dos de l'anomenada "brigada político-social", la brigada que perseguia la dissidència durant la dictadura franquista. L'origen del seu mot descriu, d'alguna manera, el seu tarannà. Billy el Niño va ser un àlies posat pels seus propis companys per la manera com feia girar la pistola sobre el dit, igual que un conegut vaquer nord-americà (Billy the Kid) que es va convertir en un malfactor.

Tortures
Al Billy el Niño espanyol se'l coneixia pel maltractament que infligia a detinguts i detingudes. Algunes de les víctimes de les suposades tortures han relatat posteriorment què és el que van viure. El periodista Paco Lobatón explicava en una entrevista a Eitb com va ser detingut per ser membre d'un moviment estudiantil i les amenaces i cops que va rebre per part de Billy el Niño.


També altres víctimes de l'expolicia han relatat al Diario Público el que van viure entre les quatre parets d'una comissaria. Totes elles coincideixen en el fet que Billy el Niño gaudia amb la violència.


Més enllà de les pallisses, també s'han conegut pràctiques violentes per part de Juan Antonio González Pacheco, com ara submergir el cap dels detinguts sota l'aigua, utilitzar-los com a sac de boxa o lligar-los per sota dels turmells i penjar-los mentre els colpejava de manera sistemàtica.


Condecoracions
Eldiario.es publicava el 2019 els expedients oficials en els quals hi ha registrades les quatre medalles per mèrits policials entregades a Billy el Niño, tres d'elles entregades després de la mort de Francisco Franco. Aquestes condecoracions al policia acusat de tortures augmentaven la seva pensió en un 50 %.

També aquest mitjà va fer públic el full de serveis de Billy el Niño, en què es detallaven les felicitacions i retribucions econòmiques per la seva feina. Entre elles destaca "la repressió d'incidents produïts per grups d'estudiants revoltosos" o detencions a membres del Partit Comunista després de la mort de Franco.

Durant els darrers anys s'han succeït les nombroses peticions per retirar a Juan Antonio González Pacheco aquestes condecoracions i, tot i que enguany el govern espanyol s'havia compromès a retirar-li les medalles a partir de la Llei de memòria històrica, aquesta retirada mai no ha arribat. Tampoc no s'ha celebrat cap judici per les nombroses denúncies de tortures. De fet, la jutgessa argentina María Servini de Cubrí va sol·licitar una ordre d'extradició de Juan Antonio González Pacheco a Espanya, però el 2014 la justícia espanyola va decidir no extradir-lo per prescripció dels fets.

Les últimes imatges que hi ha de Billy el Niño les va publicar La Sexta i en elles es veu com l'expolicia fuig de les càmeres i es nega a demanar perdó. 


Lamentacions per una mort impune
Davant la mort de Juan Antonio González Pacheco, les xarxes han acollit una sèrie de queixes i laments per no haver jutjat i no haver tret a la llum la realitat d'un torturador condecorat per l'Estat espanyol.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —