Bloc Barceloneta
Publicat el 17 d’agost 2020

“Que la gent pugui viure en el barri en el què viu”. Aquesta premissa, que a priori pot semblar tan òbvia, a vegades no es compleix. És aquí on entren en joc les assemblees i els sindicats de barri, que busquen pal·liar la problemàtica de l’habitatge.

Ara farà poc més d’una setmana que el Sindicat d’Habitatge de la Barceloneta va fer efectiva la seva primera okupació, al recuperar un bloc de pisos del Carrer Balboa que feia més de 10 anys que estava deshabitat. Aquesta acció responia a la necessitat de dotar d’un habitatge a les famílies que no podien pagar el lloguer o que directament anaven a ser desnonades.

Les joves i les famílies que ara hi conviuen -provinents dels diferents barris de Ciutat Vella- s’organitzen assembleàriament, i tenen un objectiu comú: reclamar un lloguer social. De fet, l’Eugènia, una de les veïnes organitzades que ha alliberat l’espai, puntualitza que “no volem estar aquí de gratis”. De moment, però, no gaudeixen del suport del conjunt del barri, tot i que l’Eugènia creu que “quan la gent vegi que som gent guai, que és per les famílies, que som un sindicat organitzat... a la gent ja li caurem millor”.

 

El debat sobre l’okupació

La Barceloneta, últimament, ha patit una pujada dels preus del lloguer. És per aquest motiu que, pel Sindicat d’Habitatge, aquesta okupació serveix per donar un cop sobre la taula i exigir que baixin els lloguers i s’expulsi cap veïna més del barri. 

L'Eugènia explica al Diari de Barcelona que les últimes okupacions que han tingut lloc al barri han estat controvertides i no han acabat de gaudir de suport veïnal. Però des del Sindicat d’Habitatge de la Barceloneta no busquen lucrar-se dels pisos okupats, sinó que “realment el que demanem és lloguer social, volem que la gent pugui tenir un lloguer però que no sigui molt alt, que no se t’hagi d’endur el 60% del teu sou”.

Dins un context de debat candent respecte l’okupació, l’Eugènia es vol distanciar de la idea difosa darrerament als mitjans que “vas a comprar i quan tornes t’han pres el pis”. Defensa que des del Sindicat “estudiem molt el pis, ens hem assegurat que fa 10 anys que no hi viu ningú”, i garanteix que saben distingir qui son els petits propietaris dels grans tenidors.

Xarxes de suport veïnal


El Sindicat d’Habitatge de la Barceloneta va néixer el passat mes de novembre, i des de llavors han aturat desnonaments, han negociat amb els propietaris la regulació del lloguer d’alguns pisos, i han teixit sinergies amb els altres sindicats del districte de Ciutat Vella: el Gòtic, el Raval i Casc Antic. Arran de la Covid-19, a més, s’han creat xarxes de suport mutu entre les veïnes de la Barceloneta, fet que l’Eugènia destaca molt positivament, ja que considera que la comunicació entre veïnes és fonamental per lluitar contra un model turístic que amenaça la supervivència del barri.

La pandèmia ha mostrat les dues cares de la moneda a la Barceloneta: malgrat s’han teixit noves xarxes de defensa ciutadana, l’economia de moltes persones del barri s’ha vist afectada: “No podem viure només del turisme”, es queixa l’Eugènia. Cal que entenguem que “ha d’haver una altra manera de viure, una altra manera de treballar”, sentència. 

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —