L'opositor Bobi Wine diu que les eleccions d'Uganda són "les més fraudulentes" de la seva història - Diari de Barcelona

El popular músic i líder opositor d'Uganda, Bobi Wine, va recalcar ahir que les eleccions del passat dijous van ser "les més fraudulentes de la història d'Uganda" i va demanar als ugandesos i a la comunitat internacional rebutjar la victòria del president, Yoweri Museveni, al poder des del 1986.
"El general Museveni va prendre el control d'aquests comicis. Els números que estan compartint les autoritats no són reals", va dir el candidat presidencial per la Plataforma de la Unitat Nacional (NUP), en declaracions telefòniques a EFE des del seu domicili, on hi roman bloquejat.
Segons la informació comunicada per la Comissió Electoral d'Uganda el passat dissabte, el president Museveni va dominar els comicis celebrats el dia 14 amb un 58,64% de vots a favor, mentre que Wine va rebre el 34,83% dels vots.
Des de la publicació dels resultats oficials, Wine roman bloquejat a la seva residència, a uns 15 kilòmetres del centre de Kampala, per les forces de seguretat d'Uganda, que han impedit qualsevol moviment del líder opositor.
It’s now four days since the military surrounded our home and placed my wife and I under house arrest. We have run out of food supplies and when my wife tried to pick food from the garden yesterday, she was blocked and assaulted by the soldiers staged in our compound. (ADMIN) pic.twitter.com/MLEtSbyCcW
— BOBI WINE (@HEBobiwine) January 17, 2021
"Estic sota arrest domiciliari, més de 400 soldats estan rodejant casa meva. Ni la meva dona ni jo podem sortir de casa, ens estem quedant sense menjar, però ningú pot entrar, fins i tot els meus advocats han estat bloquejats", va afirmar Wine.
L'exèrcit ugandès, no obstant, nega l'arrest de Wine i, segons va declarar a EFE un portaveu militar, el coronel Deo Akiiki, aquest cap de setmana, es tracta d'un operatiu per garantir la seguretat del popular polític de 38 anys.
"Si no deixem passar cap persona per entrar a casa de Bobi Wine és per la seva pròpia seguretat i per la seguretat de les persones que rodegen el candidat presidencial", va sostenir Akiiki.
Protestes contra els resultats i les possibles accions judicials
Wine, que venia rebutjant els resultats oficials des de la difusió dels primers números el passat divendres, creu que aquestes han estat "les eleccions més fraudulentes de la història d'Uganda" i assegura a EFE que compartirà "totes les evidències que el seu equip ha recopilat" tan bon punt "es restaurin les connexions a Internet", bloquejades des de la nit anterior a les eleccions.
"Portarem aquestes eleccions als tribunals, malgrat sabem que el poder judicial està pres pel general Museveni. Per això, també estem considerant altres opcions pacífiques, incloses protestes no violentes per tota Uganda i per tot el món", va expressar el líder opositor.
La tensió política fa témer episodis com els del passat novembre, quan almenys 54 persones van ser assassinades pels cossos de seguretat ugandesos, quan milers de manifestants van sortir als carrers per demanar l'alliberament de Bobi Wine, que havia estat arrestat.
"Totes les decisions que nosaltres prenem dins del meu partit les prenem en grup, són decisions grupals. Com que encara no he pogut reunir-me amb els líders del meu partit, encara no podem dir de manera clara quins seran els nostres propers passos, però sense cap mena de dubte compartirem amb el públic què farem pròximament", va subratllar.
Per la seva banda, el portaveu del partit polític de Wine, Joel Senyonyi, va asseverar en una roda de premsa aquest diumenge que "aquesta és una revolució que no pot ser detinguda per unes eleccions fraudulentes".
Fonts de la policia van confirmar a EFE que, almenys en dues ciutats d'Uganda, Masaka (sud-est) i Luweero (centre), en els últims dies ja ha hagut manifestacons aïllades, que van ser dispersades per les forces de seguretat en operacions que van deixar desenes d'arrestaments.
Wine, de 38 anys, va començar la carrera política el 2017 i aviat es va convertir en una de les veus més crítiques amb el govern, gràcies als seus discursos transgressors. Per la seva banda, Museveni, de 75 anys i popular entre les generacions més ancianes, com a baluard de l'estabilitat després de 35 anys al poder, qualifica Wine i els seus simpatitzants d'"agents del caos" contra els quals és necessari combatre.
Ja als comicis del 2016, en què Museveni va ser reelegit amb un 60,7% dels vots, van ser titllats de fraudulents per l'oposició, i observadors, tant de la UE com de la Commonwealth i la Unió Africana (UA), van denunciar irregularitats i un clima d'intimidació cap els votants.

