Els bombers que operen a Nissan mantindran la vaga si no hi ha "garanties de futur"
Per ACN
Publicat el 03 de juny 2021

La desena de bombers que operen a la planta de Nissan de la Zona Franca subcontractats per Securitas avisen que mantindran la vaga indefinida que van iniciar el 3 de maig "si no hi ha garanties de futur" davant del tancament de la fàbrica a finals d'any. En una roda de premsa al Parlament, el col·lectiu ha dit que se sent "marginat" i "menyspreat" i ha exigit formar part de la reindustrialització, ser recol·locats o sortides "dignes". El cos rebutja ser acomiadat amb la indemnització mínima, de 20 dies per any treballat, quan la resta d'empleats se'n van amb compensacions d'entre 45 i 60 dies. A més, acusen la multinacional d'incomplir el pla d'autoprotecció i d'incórrer en riscos produint sense professionals titulats com a bombers.

Segons han explicat, Securitas estaria suplint la vaga amb personal de vigilància no format tècnicament com a bombers, fet que han denunciat a Inspecció de Treball. A més, han lamentat que ja han acomiadat un company sense recol·locar-lo.


Lorena Sopena

Els membres del servei d'emergències han iniciat un cicle de protestes i asseguren que "no pararan" fins a assegurar-se el futur. De moment, han tingut tres medicacions amb Securitats al Departament de Treball, la primera de les quals no es va poder celebrar perquè l'empresa no es va presentar. En les altres dues, segons han relatat els treballadors, la direcció "no va donar garanties" i va "amenaçar" que sortirien perjudicats de la vaga.

L'aturada es va iniciar en un primer moment el 19 d'abril i en un segon el 3 de maig amb vuit subcontractes més de la planta que sí que han anat assolint acords per a les sortides dels treballadors. "Han començat a negociar amb totes menys amb els bombers, perquè no som productius i no incidim. Se'ns margina i se'ns ignora", ha lamentat al faristol del Parlament Roger Magrinyà, un dels bombers que treballa a la planta, que ha estat acompanyat de representants d'ERC i la CUP.

A la compareixença, ha acusat Nissan, que no està obligada a tenir un cos com aquest en plantilla, de "treure pit amb la seguretat que té la fàbrica" en el passat i, un cop arriba un conflicte laboral amb el cos continuar produint "sense seguretat".


Lorena Sopena

En concret, asseguren que s'està incomplint el pla d'autoprotecció que s'acorda amb les autoritats dins el marc legal de protecció civil, així com l'assegurança general de la planta, perquè "els 9 bombers de la fàbrica no estem treballant". Les persones que s'encarreguen de la seguretat de la planta estan fent un horari que coincideix amb la producció, fet que Magrinyà veu "perillós", ja que hi ha hagut "més d'un accident fora de producció".

"Volem que se'ns respecti, que se'ns tingui en compte com a la resta de treballadors de Nissan. Ens estan menyspreant, no som quatre pelacanyes. Volem paraules clares i estem movent cel i terra per un futur digne", ha dit.

El col·lectiu dona cobertura sanitària, controla els treballs amb càrregues de foc i les matèries perilloses, així com la protecció activa i passiva de les instal·lacions i actua davant de qualsevol emergència. A més, asseguren que, "encara que no els pertoqui" fan tasques de prevenció de riscos laborals. Segons han explicat, la gran majoria d'intervencions que fan són sanitàries en una fàbrica de producció en cadena on és freqüent que hi hagi "atacs d'ansietat, marejos o cops de calor".

Els bombers s'han mostrat "indignats" perquè es reivindiquen com un "servei essencial" que "ha estalviat milions d'euros a l'empresa prevenint accidents i actuant ràpidament" i ara es troben amb traves per negociar i que els volen acomiadar amb la indemnització mínima. "No som productius, però potser hem estalviat més milions que les empreses que sí que produeixen, sobretot amb les actuacions sanitàries", ha indicat Magrinyà.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —