Bonaventura Clotet: "El dia que aconseguim que tothom faci el tractament s'acabarà la sida" - Diari de Barcelona

El director d'IrsiCaixa, president de la Fundació Lluita contra la Sida i cap de Servei de Malalties Infeccioses de l'Hospital Germans Trias i Pujol de Badalona (Barcelonès), el doctor Bonaventura Clotet, creu que després d'un lustre de nombrosos avenços que han permès cronificar la sida, la clau per erradicar-la és fer arribar el tractament "a tothom", ja que encara hi ha un "alt" percentatge de la població mundial a qui no arriba.
I és que l'aposta "valenta" de la Generalitat de Catalunya i la Fundació La Caixa de crear el 1995 un centre líder en la investigació per a l'erradicació del VIH ha donat els seus fruits després d'un quart de segle de treball, que ha permès "desenvolupar un gran coneixement en el camp de la sida que pot aplicar-se a altres malalties". Com que ataca el sistema immunitari, el seu estudi ha afavorit investigacions en càncer, envelliment, Ebola, sífilis, alzheimer i, aquest últim any, també en coronavirus.
La malaltia
Si en els anys 80 i 90 morien milers de persones per la sida a l'anomenat 'primer món', avui en dia s'ha aconseguit cronificar amb un tractament antiretroviral que ofereix una esperança de vida equiparable a la resta de la població, "sempre que es comenci en etapes precoces" de la malaltia. El tractament actual permet que el virus sigui indetectable, que no es transmeti amb les relacions sexuals i, en conseqüència, ajudi a frenar el "creixement de noves infeccions".
El 38% de la població africana no té accés a la medicació
Per tant, segons Clotet, "el més important és que el tractament arribi a totes les persones que ho requereixin a tot el món", ja que el 38% de la població africana no té accés a la medicació: "El dia que aconseguim que tothom faci el tractament, i que sigui el correcte, s'acabarà la sida, en el sentit dels contagis: no hi haurà més casos i els que el tenen, quan morin, ja s'haurà acabat la sida", és a dir, la manera més clara d'erradicar la sida és fer arribar el tractament a tothom.
Dades i vacuna
Al món hi ha 39 milions de persones que conviuen amb el VIH, i cada any hi ha 1,7 milions d'infeccions i 700.000 morts. Concretament a Catalunya, que fa anys que la sida no provoca la mort si es tracta, es produeixen 470 contagis anuals.
Encara que l'objectiu de la ciència sigui l'erradicació de la sida dins el cos, això no serà suficient si persisteixen els contagis, ja que hi ha el risc que pacients que eventualment podrien curar-se, es poguessin tornar a infectar. "Voler erradicar el virus en aquestes persones està bé, però alguna cosa hauran de seguir prenent, com la teràpia PrEP -profilaxis preexposició, pastilles que eviten el contagi de persones sanes, per no tornar-se a infectar". Molt s'ha avançat en 25 anys, però encara queda camí per recórrer.
1⃣9⃣9⃣5⃣ El #sida causaba estragos y la investigación era necesaria. Así nace #IrsiCaixa, que ahora celebra #25años convertido en un centro de referencia en VIH.
— InstitutRecercaSida (@IrsiCaixa) December 1, 2020
“El VIH sigue siendo una realidad, pero que nada tiene que ver con la de 1995”, Dr Clotet.https://t.co/YUDfF95MwF pic.twitter.com/Y9l0exuTma

