Boris Johnson
Per EFE
Publicat el 01 de novembre 2020

El primer ministre britànic, Boris Johnson, ha anunciat avui un confinament nacional per a Anglaterra d'un mes de durada, del 5 de novembre al 2 de desembre, a causa de les alarmants dades de la pandèmia de la Covid-19. Aquesta mesura, que posa fi a l'estratègia de restriccions locals per la qual havia apostat el govern conservador britànic, suposarà el tancament obligat dels comerços i negocis no essencials, així com de tota l'hostaleria, encara que escoles i universitats seguiran obertes. Escòcia, Gal·les i Irlanda del Nord disposen d'autonomia en aquesta crisi sanitària, tot i que ja s'havien avançat a el govern central a l'hora d'endurir les seves pròpies mesures.

L'anunci de Johnson arriba el mateix dia en què el Regne Unit ha anunciat que ha superat el milió de casos confirmats des que va esclatar la pandèmia, amb 21.915 nous positius en les últimes 24 hores que eleven el total a 1.011.660. El primer ministre ha justificat la mesura amb l'argument que si no es produeix ara el tancament pot col·lapsar la sanitat pública britànica (NHS), sotmesa ja una forta pressió per l'augment de casos en les últimes hores.

"Els comerços no essencials i els recintes d'entreteniment tancaran, i els pubs i restaurants hauran de tancar excepte per servir menjar a domicili", ha assenyalat Johnson, abans de puntualitzar que els llocs de treball per a la gent que no pugui treballar des de casa, com la construcció, sí que continuaran oberts.

No es tractarà, ha explicat, d'un confinament tan restrictiu com el de la primavera passada, però sí que implicarà que no es permeti als ciutadans sortir de casa més que per motius d'educació, treball o compres de primera necessitat.

"Amb aquestes mesures, siguem capaços de permetre que les famílies puguin reunir-se en les properes vacances de Nadal"

També es permetrà una hora al dia d'exercici i el contacte amb una sola persona procedent d'un altre habitatge. Tot això a fi, ha afegit, que "amb aquestes mesures, siguem capaços de permetre que les famílies puguin reunir-se en les properes vacances de Nadal".

De fet, el primer ministre s'ha vist forçat a avançar un anunci que era previst de fer dilluns en una compareixença davant la Cambra dels Comuns, però una filtració a última hora d'ahir ho ha precipitat. Superat aquest nou confinament, "tractarem de suavitzar les restriccions, tornant a sistema per nivells local i regional, segons les últimes dades i tendències", ha afegit.


​​​​​​​Tot i que els sindicats de professors ja han mostrat reticències respecte de l'obertura dels centres educatius, Johnson ha insistit que "l'escola és el millor lloc perquè s'hi estiguin els nens, no podem deixar que el virus faci malbé el seu futur"

En la mateixa compareixença davant els mitjans, el principal assessor mèdic del govern, Chris Whitty, ha dit que ara mateix hi ha diversos hospitals a Anglaterra amb més pacients ingressats per la Covid que durant el pic de la passada primavera. Si les xifres segueixen creixent a aquest ritme, "al llarg d'hivern hi ha un risc potencial que les morts siguin del doble, o més, que a la primavera", ha assenyalat, per la seva banda, el cap dels assessors científics de l'Executiu, Patrick Vallance.

 

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —