Pluja d'estels
Per Mar Grau
Publicat el 07 d’agost 2020
Temps de lectura 4 minuts

Born de nit 2020

El Born ofereix el cicle "Born de nit 2020" on ens proposa endinsar-nos a la Barcelona del 1700, descobrir les famílies que vivien al Born, conèixer l'arquitectura del mercat projectat per Josep Fontserè el 1871 i una mica d'humor. Un total de cinc activitats distribuïdes durant la setmana, que tenen com a preu 6€. 

  • La primera d'elles és "Barcelona en clau d'humor", cada dimarts i dijous d'aquest mes i del setembre, de 20 a 22h. Ens presenta un recorregut pels entorns d'El Born CCM per conèixer les fites més importants en la construcció de la Barcelona contemporània a través d'una mirada lúcida i mordaç dels humoristes gràfics. És un homenatge als que a través de la sàtira van sacsejar les consciències dels lectors, posant llum a les contradiccions d'una ciutat que es debatia entre la tradició i la modernitat.
  • La segona és "El mercat del Born. La forja d'un nou món", cada dimarts d'agost i setembre de 21 a 22.30h. Explica per què el Born, la Boqueria I Sant Antoni s'han convertit en símbols d'identitat de Barcelona, posant èmfasi a la seva arquitectura de ferro.
  • També ofereix "Dansa i música a la Barcelona del 1700", cada dimecres d'agost (i el 2 de setembre) de 21 a 22.30h, un viatge al passat amb els sons i les danses més populars que impregnaven la Barcelona del 1700.
  • "La ciutat del Born en 7 històries", cada dijous d'agost i setembre, de 21 a 22.30h. T'ofereixen un passeig els carrers dels Corders de Viola i del Joc de Pilota, per l'àrea comercial entorn del Bornet i endinsar-te en habitatges com la Casa de la Neu o la Casa Boixadors, per recordar les històries d'alguna de les famílies que hi residien.
  • Finalment "Rec, Riber, Born. Una ruta pel 1700", cada divendres d'agost i setembre de 20 a 22h. Un itinerari que té com a finalitat introduir als canvis derivats del creixement de la ciutat des de la baixa edat mitjana fins a l'època moderna. Inclou la visita a les restes de la ciutat d'època moderna conservada al conjunt arqueològic d'El Born CCM i una passejada pels espais més significatius de la ciutat de principis del segle XVIII.

Cent anys de la dona

"Women, un segle de canvi" és una exposició del National Geographic al Reial Cercle Artístic de Barcelona, sobre el passat, el present i el futur de les dones al món. Una cinquantena d'imatges seleccionades que ofereixen una crònica global de la vida de les dones, dividida en sis seccions: alegria, bellesa, amor, saviesa, força i esperança. La selecció inclou tant històries com retrats de dones que han tingut un paper destacat en la història recent.

L'exposició es pot anar a veure qualsevol dia de la setmana de 10:00h a 14:00h, i de 15:00h a 22:00h. L'entrada costa 5€ i es pot comprar a la recepció del Reial Cercle Artístic. Un bon dia per anar-hi seria el dissabte 8 d'agost, el dia de l'oragsme femení.

Nit de llàgrimes de Sant Llorenç 

Ja arriba l'emblemàtica pluja d'estels que podem observar cada estiu. Les llàgrimes de Sant Llorenç van començar el 17 de juliol i s'allargaran fins al 24 d'agost. Però, el dia màxim, que hi haurà de 100 a 110 meteors per hora, és el dimecres 12 d'agost a les 13 h. Sí, és cert, al migdia no es veu res, Catalunya no és el lloc ideal per veure-ho enguany. Però si mireu el cel la nit anterior i la posterior tambe se'n podran veure molts. Per tant, s'haurà d'estar atents les nits del dimecres 12 d'agost i la del 13 d'agost. A més a més, la Lluna es trobarà en fase minvant, fet que ajudarà a l'observació de la pluja.

Quina és la millor manera d'observar-la? Sobretot, és essencial situar-se en un indret amb poca contaminació lumínica. El millor lloc de Barcelona és Collserola, un lloc elevat. Us proposem anar-hi amb els vostres amics, amb una coca-cola i una pizza (o el que vulgueu), estirar-vos i deixar-vos emportar per la màgia dels estels mentre preneu l'aire d'una nit d'estiu.

Córrer per la Carretera de les Aigües

Aprofita que a l'agost molts barcelonins marxen de vacances per fer, corrent, un dels circuits més coneguts pels runners de Barcelona: la Carretera de les Aigües. Una pista plana, sense asfaltar, a la muntanya amb bones vistes i sense cotxes ni semàfors. Està situada al Parc natural de Collserola i la seva privilegiada posició permet veure tota la ciutat a vista d'ocell durant pràcticament tot el reconegut.

La carretera va des del Pla dels Maduixers al barri de Sarrià fins a la Plaça Mireia a Esplugues de Llobregat. Tot i això, us recomanem anar-hi entre setmana, ja que els caps de setmana s'omple molt més de gent.

Muhba Refugi 307

Arran de la Guerra Civil, Barcelona va tornar a patir de primera mà els bombardejos indiscriminats sobre la població civil i el que els va salvar van ser el centenar de refugis que es van construir sota la ciutat, entre els quals destaca el refugi 307. Una icona de lluita i supervivència del desastre de les guerres, que va ser excavat gràcies al treball de molts veïns del barri del Poble Sec.

Recorrent-lo es poden reviure les angoixes d'una ciutat que durant la Guerra Civil es va enfrontar a un fenomen nou: el bombardeig a la població civil, una pràctica militar que només havia estat breument assajada durant la Primera Guerra Mundial.

De dilluns a dissabte només es pot visitar per a grups guiats amb reserva prèvia, però els diumenges hi ha visites comentades a les 12.30h en català (abans, en castellà i anglès). Les places són limitades i és imprescindible la reserva prèvia aquí. El preu és de 3,50€. 

El Refugi 307 és un dels refugis antiaeris construïts durant la Guerra Civil amb l’objectiu de protegir la població dels bombardejos que va patir Barcelona. Font: Ajuntament de Barcelona

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —