El responsable d'Exteriors de la UE, Josep Borrell, diu que la situació a l'Afganistan "és una catàstrofe" i cal aprendre "lliçons"
Per ACN
Publicat el 19 d’agost 2021

L'Alt Representant de la Política Exterior de la Unió Europea, Josep Borrell, ha admès aquest dijous que encara hi ha uns 300 afganesos col·laboradors de la UE que esperen ser evacuats del país i que estan "bloquejats" fora de l'aeroport de Kabul. "Han servit i promogut lleialment els interessos de la Unió Europea durant anys, tenim el deure moral de protegir-los i salvar el màxim de gent possible", ha afirmat Borrell durant un debat al Parlament Europeu. El responsable d'Exteriors de la UE ha dit que la situació a l'Afganistan és una "catàstrofe" i un "malson" i que caldrà aprendre "lliçons" arran del fracàs dels aliats en construir un país estable.

Segons Borrell, cal fer-se "moltes preguntes difícils" sobre la implicació occidental durant 20 anys a l'Afganistan.

El cap de la diplomàcia europea ha replicat les paraules del president dels Estats Units, Joe Biden, que va dir que la construcció nacional no era un dels objectius de la missió internacional a l'Afganistan. "Això és qüestionable", ha afirmat Borrell, afegint que s'ha "fet molt per crear un estat a l'Afganistan que garantís els drets humans, especialment de dones, nens i minories", i que aquest esforç ha fracassat.

Pel que fa als escenaris de futur, Borrell ha dit que la Unió Europea no pot "permetre que xinesos i russos prenguin el control de la situació" a l'Afganistan.

Borrell ha explicat que dels 400 treballadors afganesos de les institucions europees, 106 ja han arribat a Madrid i la resta són les 300 persones que encara lluiten per arribar a l'aeroport de Kabul, on la situació és molt inestable.

El responsable de la diplomàcia europea ha agraït la disposició de l'Estat espanyol d'acollir aquests afganesos, afegint que confia que la Unió Europea serà capaç d'acordar un sistema per repartir-los entre els diversos països sense que sorgeixin "diferències i lluites". 

 

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —