Uns enterramorts a Vila Formosa (el Brasil), el cementiri més gran d'Amèrica Llatina.
Per EFE
Publicat el 23 de juny 2020

El Brasil va superar aquest diumenge la barrera dels 50.000 morts per coronavirus després de registrar 632 nous morts diaris i fins a 50.608 defuncions a poc més de tres mesos de la confirmació de la primera mort al país, segons dades oficials de les secretaries regionals de salut.

D'acord amb les dades compilades pel Consell Nacional de les Secretaries de Salut (CONASS), el país ha informat de més de 17.304 nous contagis per Covid-19 durant les últimes 24 hores, la qual cosa implica que el total d'infectats ascendeix ja a 1.084 milions. Aquesta setmana, el Brasil va registrar cinc jornades consecutives per sobre de la barrera dels 1.000 morts, la qual cosa confirma que el país és el segon del món tant en nombre de víctimes com de contagis, només per darrere dels Estats Units.


Les xifres apunten que el virus continua avançant acceleradament al país malgrat que els especialistes alerten que la pandèmia encara no ha assolit el pic en aquest país de grans dimensions i d'uns 210 milions d'habitants.

Segons les dades de les 27 secretaries regionals de salut del país, Sao Paulo, l'estat més poblat del Brasil i on viuen prop de 46 milions de persones, segueix com a epicentre de la malaltia, amb 12.588 morts i gairebé 220.000 casos confirmats de Covid-19. El segon estat més tocat per l'emergència sanitària és Rio de Janeiro, el qual ja comptabilitza 8.875 morts i s'acosta als 100.000 infectats.

Tot i que el nombre de contagis no para d'augmentar, centenars de persones han tornat a ignorar les prohibicions imposades per les autoritats sanitàries i van omplir les platges de Rio de Janeiro, la "ciutat meravellosa", aquest diumenge.

Pel que fa al nord-est del país, una zona empobrida, la situació més delicada es troba a l'estat de Ceará, el qual va sobrepassar les 5.500 defuncions i podria superar Rio de Janeiro en número de contagiats durant els pròxims dies.

Alguns estats i ciutats brasileres van començar a principis de juny el procés de reobertura gradual de l'economia, però molts municipis han fet marxa enrere aquesta setmana a causa de l'accelerat ritme d'expansió del virus.

Els exministres apunten Bolsonaro

Diversos polítics, personalitats i moviments de la societat civil van lamentar les més de 50.000 morts aconseguides després de quatre mesos de l'inici de la pandèmia i poc més de tres des del registre de la primera mort.

Un d'ells és l'exministre de Salut Luiz Henrique Mandetta, destituït pel president brasiler, Jair Bolsonaro, a causa de les divergències entre tots dos sobre el combat de la pandèmia. Mandetta va expressar el seu respecte a les víctimes i va dir que "resa" pel país. "50.000 vides perdudes. El meu respecte a les víctimes. El meu expacient anomenat Brasil, reso per tu! Desitjava tant no aconseguir aquesta marca", va dir l'exministre al seu compte de Twitter.

Va agregar que el país ha de "lluitar" i mantenir el "focus" i la "disciplina", així com defensar la ciència i el sistema públic de salut. "Continuem junts. Els governs passen. Orem!!!", va matisar l'exministre en una referència implícita cap a Bolsonaro, un dels governants més escèptics sobre la gravetat de la Covid-19 i durament criticat per la seva apàtica gestió davant la pandèmia.

L'exministre de Justícia Sergio Moro, el qual va renunciar el març per divergències amb el mandatari, també va lamentar la situació brasilera. "Més de 50.000 víctimes pel nou coronavirus. Molt trist. Aneu amb compte. Recordo que ja vam tenir ministre de Salut", va dir Moro, en al·lusió a la destitució fulminant de dos titulars de la cartera, Mandetta i Nelson Teich en menys de dos mesos, la qual és comandada interinament per Eduardo Pazuello, un general sense experiència en l'àrea de la salut.

Bolsonaro no s'ha manifestat sobre les xifres registrades i s'ha limitat a penjar una publicació a les xarxes socials en tribut a un militar que va morir després d'un salt en paracaigudes.

"Pitjor que el dolor de la derrota és el dolor de la vergonya per no haver lluitat. La nostra missió és defensar la pàtria, la nostra llibertat i els interessos de la majoria del nostre poble", va escriure a Twitter el líder ultradretà, el qual va viatjar ahir a Rio de Janeiro per acompanyar el funeral del militar mort.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —