Brussel·les alerta Espanya de les dificultats d’una “coordinació sanitària eficient” amb les comunitats autònomes
Per ACN i Redacció
Publicat el 20 de maig 2020

La Comissió Europea ha alertat Espanya de les dificultats per tenir una "coordinació sanitària eficient" entre els diversos nivells de govern. A les recomanacions realitzades en el marc del Semestre Europeu, Brussel·les ha avisat de les "disparitats" entre territoris pel que fa a la despesa en recursos físics i en personal. Per aquest motiu, ha demanat el govern espanyol més inversió en sanitat per fer front a "problemes estructurals" derivats de dèficits d'inversió en infraestructures i en la contractació i les condicions laborals dels treballadors sanitaris. Segons l'executiu europeu, Espanya ha de millorar la resiliència del seu sistema sanitari després que la crisi per la Covid-19 hagi evidenciat la seva "vulnerabilitat" a l'hora de fer front a emergències.

A banda d'aquestes recomanacions sanitàries, la Comissió Europea també ha demanat Espanya que prengui totes les mesures necessàries per donar suport a l'economia i abordar la posterior recuperació. Per això, ha demanat que es prenguin decisions per protegir el treball, garantir la liquiditat de les pimes i dels autònoms i mobilitzar les inversions públiques i privades. Espanya, a més a més, ha de "millorar la cobertura dels seus esquemes d'ingressos mínims i de suport familiar, així com l'accés a l'educació digital".

Llum verda al dèficit excessiu

A la conferència realitzada per la Comissió Europea també s'ha anunciat que no hi haurà sancions per a aquells països que superin el dèficit del 3 % del PIB, ja que es preveu que la majoria de països que integren l'organització superin aquest llindar previst a les normes.

En el cas d'Espanya, per exemple, es preveu que el dèficit augmenti fins al 10,3 % del PIB aquest any, un excés que està molt per sobre del límit però que "és excepcional i relacionat directament amb l'extraordinari impacte macroeconòmic i fiscal de la pandèmia". Tot i això, la Comissió també ha recordat que Espanya "no va fer un progrés suficient" en la reducció del deute públic l'any 2019, ja que es va situar en el 95,5 % del PIB, una xifra que es troba molt per sobre del límit del 60 % que marca el Pacte d'Estabilitat i Creixement.

Aquesta resposta de la Comissió a la crisi provocada per la pandèmia suposa un gir de 180° respecte al que va fer l'organització durant l'anterior crisi econòmica, quan va demanar els països que fessin retallades i reduïssin la despesa pública. A més a més, va ser molt més exigent en el control del dèficit i el deute, ja que va obrir un expedient sancionador a tots els països que superaven els barems establerts, entre els quals s'hi trobava Espanya.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —