La presidenta de la Comissió Europea, Urusula Von der Leyen, i el primer ministre de Polònia, Mateusz Morawiecki, al ple del Parlament Europeu
Per ACN
Publicat el 22 de desembre 2021

La relació entre la Unió Europea (UE) i Polònia es torna a tensar. La Comissió Europea ha obert avui un procés d’infracció contra l’Estat polonès per dues sentències del seu Tribunal Constitucional que neguen la primacia del dret europeu.

D’una banda, Brussel·les va iniciar el procés sancionador per una sentència del juliol que declarava inconstitucionals unes mesures cautelars del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE).  D’altra banda, a l’octubre es va publicar una segona sentència que dictaminava la primacia de la constitució del país sobre el dret de la UE.

“La Comissió considera que aquestes decisions del Tribunal Consitucional violen els principis generals d’autonomia, primacia, efectivitat i aplicació uniforme del dret de la Unió i l'efecte vinculant de les sentències del TJUE", justifica l’executiu comunitari, que afegeix que té “dubtes seriosos sobre la independència i imparcialitat” de la justícia polonesa.

Ara la pilota està sobre la teulada de Polònia, que té dos mesos per respondre la Comissió Europea. “El que esperem és una solució en la línia amb la llei de la Unió Europea i el respecte de la primacia de la llei de la Unió Europea", desitja l’eurocomissari d’Economia, Paolo Gentiloni, en la roda de premsa en què ha anunciat l'inici del procés sancionador.

— El més vist —
— Hi té a veure —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —