Primer pla de l'eurocomissària d'Energia, Kadri Simson, durant una roda de premsa
Per ACN
Publicat el 08 de març 2022

La Comissió Europea ha presentat avui un pla energètic que busca reduir en dos terços la dependència del subministrament rus abans que acabi l'any. La proposta planteja establir una reserva de gas obligatòria, així com impulsar mesures per accelerar les energies renovables i millorar les infraestructures d'interconnexió energètica al bloc.

Per fer front a l'augment del preu de l'energia, Brussel·les obre per primer cop la porta a "limitar l'efecte contagi" del preu del gas en el de l'electricitat i a limitar-ne el preu a consumidors i empreses vulnerables.

En la proposta, destinada a reduir la dependència energètica de Rússia, la Comissió Europea assegura que el bloc té garantit el gas aquest hivern fins i tot en cas de "disrupció total" del subministrament rus. Amb tot, planteja que les reserves de gas a la Unió Europea hagin de situar-se almenys en el 90% l'1 d'octubre de cada any.

Per reduir la dependència russa, Brussel·les també apunta a la necessitat de "diversificar" els subministradors amb més importacions de gas liquat i importacions per gasoducte. Així, planteja un pla per impulsar projectes que donin més independència energètica al club comunitari amb especial atenció a aquells transfronterers que milloren les xarxes d'interconnexió elèctrica i de gas.

Entre les "connexions crítiques" Brussel·les situa les que uneixen Portugal, Espanya i França, així com les que connecten Bulgària i Grècia. Per l'executiu comunitari, els projectes entre aquests països haurien de rebre un tracte "privilegiat".

D'altra banda, l'executiu comunitari subratlla que cal invertir en energia renovable i "reduir ràpid" l'ús d'energia fòssil tant a les llars com en la indústria. Per impulsar les renovables, Brussel·les planteja accelerar els permisos als projectes i millores d'infraestructures.

El preu de l'electricitat

Davant un preu del gas disparat, la Comissió Europea diu que està explorant "totes les opcions possibles per a mesures d'emergència" que "limitin l'efecte contagi del preu del gas en el de l'electricitat, per exemple amb límits temporals dels preus". En la comunicació, Brussel·les apunta que la limitació del preu de l'electricitat és "possible" segons les normes europees.

A banda de la limitació del preu de l'electricitat, la Comissió Europea també planteja donar ajudes a les empreses més afectades per l'alça dels preus, així com per contribuir a reduir la seva exposició a la volatilitat dels preus a mitjà termini.

En aquest sentit, Brussel·les obre la porta a establir un marc temporal d'ajudes a empreses específic per a aquesta qüestió. Per finançar aquestes mesures, l'executiu comunitari diu als estats que poden estudiar aplicar impostos temporals sobre els beneficis extraordinaris de les elèctriques.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —