Brussel·les
Per ACN
Publicat el 17 de març 2021

Brussel·les ha alertat d'un repunt de contagis i ha reclamat accelerar la vacunació a la Unió Europea. "Estem empitjorant, veiem la cresta d'una quarta onada", ha assegurat aquest dimecres la presidenta de la Comissió Europea, Ursula Von der Leyen. En paral·lel a la crida per vacunar més ràpidament, l'executiu comunitari també demana als governs europeus que comencin a preparar una desescalada "coordinada" per quan "la situació epidemiològica ho permeti". El Centre Europeu de Prevenció i Control de Malalties (ECDC, per les seves sigles en anglès) definirà en les pròximes setmanes "el marge de maniobra" que tenen els països per aixecar restriccions.

De totes maneres, els experts de l'ECDC ja van avisar a principis d'aquesta setmana que les mesures per la Covid-19 s'han de mantenir fins a l'1 de maig si es vol evitar un repunt de morts al juny. De fet, preveuen gairebé el doble de morts per la Covid-19 a l'estiu si s'aixequen aquest març les restriccions.

Pla de sortida
Confiant que la vacunació farà un salt qualitatiu a partir d'abril amb un augment de les dosis disponibles, la CE demana als governs europeus que comencin a preparar ja conjuntament l'estratègia de sortida de la pandèmia. Per a l'executiu comunitari, aquesta estratègia hauria d'implicar seguir criteris comuns i l'ECDC hauria de tenir un paper destacat per marcar el full de ruta dels països de la UE.

Segons la CE, aquesta agència està elaborant una guia per establir els nivells epidemiològics que permetin fer "simulacions sobre el marge de maniobra que té cada Estat per reduir mesures sense provocar un rebrot". Brussel·les assegura que l'ECDC crearà una eina digital per facilitar les decisions als estats i que estarà operativa a l'abril.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —