Schengen
Per ACN
Publicat el 03 de juny 2021

Brussel·les farà una reforma "quirúrgica" de l'espai Schengen per evitar un altre tancament de fronteres com el de la pandèmia. El vicepresident de la Comissió Europea per a la protecció de l'estil de vida europeu, Margaritis Schinas, ha defensat aquest dimecres que cal ajustar el codi que regula l'espai de lliure circulació a la Unió Europea perquè els estats no tinguin la "temptació" de tancar fronteres sense coordinar-se.

L'executiu europeu no reclamarà a les capitals que cedeixin competències en aquest àmbit, però vol limitar el marge que tenen per reimposar controls fronterers. "Seran canvis específics, no una reforma integral", ha puntualitzat Schinas a la presentació de la nova estratègia sobre Schengen.

La CE té previst presentar aquest any una proposta per canviar el codi de Schengen amb l'objectiu de garantir "una estreta coordinació" entre els estats i "el lliure flux de persones, béns i serveis siguin quines siguin les circumstàncies".


L'eurocomissària de l'Interior, Ylva Johansson, ha avançat que el tancament de fronteres hauria de ser una mesura "d'últim recurs". Un terme que, segons ella, ara mateix no recull la regulació. El codi actual tampoc preveu que tots els estats membres s'enfrontin a la mateixa amenaça, com ha passat amb la pandèmia, sinó que només contempla aquest escenari a nivell individual de cada país. És un aspecte que Brussel·les vol canviar vist el desgavell de restriccions a la UE en l'últim any i mig per la Covid-19.

Reforç fronteres externes

Per compensar l'absència de fronteres internes a la UE, Brussel·les també vol reforçar la cooperació policial i l'intercanvi d'informació sobre els passatgers. En paral·lel, la CE treballarà per fer "més efectiva" la gestió de les fronteres externes, per exemple, fent que els sistemes de control migratori siguin interoperables a tots els països.

"Serem més forts de cara a l'exterior per ser més lliures a l'interior", ha defensat l'eurocomissària de l'Interior, Ylva Johanson. La CE té una estratègia específica sobre fronteres externes i migració que implica aprovar un nou Pacte Migratori.

Els governs dels 27 i Parlament Europeu estan negociant actualment la reforma del sistema d'asil i la gestió de la immigració. Brussel·les veu amb "optimisme" les converses. "Les diferències s'estan reduint", ha apuntat Schinas. Segons ell, cada vegada hi ha més consens a la UE sobre la necessitat d'un enfocament comú.

"No calen situacions com la de Ceuta per recordar com n'és d'important", ha reblat.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —