El 'bucket hat' sorgeix a principis del segle XX a Irlanda
Per Sara Sans
Publicat el 18 de juliol 2020

Principis del segle XX, Irlanda. Un grup de pescadors estrenen per primer cop un barret que, amb el temps, es convertirà en un popular accessori de moda. Originalment, estava fet de llana provinent d’Escòcia i contenia alts nivells de lanolina, una cera natural. Això els convertia en barrets impermeables i fàcils de guardar que s’adaptaven a les condicions meteorològiques i laborals del món de la pesca.

Els límits d’aquest producte no només eren a la pesca. De fet, el món militar també en va fer ús. Un exemple és el dels soldats americans de la Guerra del Vietnam, els quals portaven la seva pròpia versió del bucket hat. Dissenyats amb camuflatge, hi predominaven els colors verds i marrons, i el clàssic estampat militar, el qual encara avui en dia s’utilitza en moltes peces de roba modernes.

A partir dels anys 60, aquest barret, el qual fins al moment pertanyia als pescadors i als militars, es va convertir en un accessori de moda femení. Aquest és l’inici de la nova conceptualització del bucket hat, un procés que durarà fins a l’actualitat i que acabarà en un augment considerable del seu preu.

 
Els rapers ja es van rendir als 'bucket hat'

Run-D.M.C, Big Bank Hank i LL Cool J són alguns dels rapers que, durant els anys 80, van introduir el bucket hat en els seus vídeos musicals o a les portades dels discos. Amb l’inici de la cultura pop i les tendències de masses, aquest accessori es va convertir en una peça clau de la moda del carrer i va caracteritzar la moda dels anys 90.

En aquells moments, la indústria de la moda ja havia reinventat el barret de pescador i havia presentat dissenys més nous i moderns: ja n’hi havia de molts colors, de diferents materials i amb varietat de patrons.


Prada, Dior o Luis Vuitton: quan els rics volen semblar pescadors

Després de gairebé 20 anys sense formar part del món de la moda, de sobte es torna a obrir el debat sobre el bucket hat, a través de l’alta costura.

Louis Vuitton és de les primeres marques que llança una col·lecció que n’inclou. Ho fa durant la presentació de la temporada de primavera, l’octubre del 2017, i, a partir d’aquí, altres marques d’alta costura tornen a parlar del tradicional barret de pescador. Prada introdueix barrets de niló amb colors estridents, Dior aposta pel xarol i colors més foscos i Off-White hi afegeix el seu icònic logotip, la creu.

Ara, ens trobem amb la major oferta d’aquest tipus de producte: amb una gran varietat de colors, formes, dissenys, però també en canvia el valor. Deixant enrere els seus humils orígens, aquest producte es converteix en inaccessible per a una classe treballadora que no es pot permetre l’alta costura: el preu d'un bucket hat de luxe pot arribar a costar entre 300 i 800 euros.

Però en un mercat competitiu i volàtil, era d’esperar que empreses com Inditex comencessin a distribuir-lo a preus més assequibles. L’alta costura va definir el barret de pescador com a accessori prometedor, però marques com Zara, H&M o Bershka han abaratit, i, per tant, popularitzat de manera definitiva el producte d'aquest estiu. No fa falta anar molt lluny per veure algú amb aquest tipus de barret, però és molt possible que no sigui un Louis Vuitton de 800 euros, sinó un de Bershka de 20 euros.

I les pescadores?

"L’origen d’aquest barret està en la seva funcionalitat i en els beneficis per a aquells que el portaven" recorda al Diari de Barcelona Mayra Casas, pescadora i delegada vocal de la Federació Catalana de Pesca, que desconeixia aquesta nova tendència. Reia quan li explicàvem que ara la gent utilitza el barret de pescador com a accessori de moda, però s'aturava quan li mostràvem els preus d'algunes marques. Ella considera que, per molt que el barret de pescador es pugui considerar ara un tipus de relíquia, les marques no el poden sobrevalorar.

Casas recorda quins són els orígens del barret i les funcions que compleix: et protegeix del sol, és fàcil de guardar i és impermeable. Casas entén que aquest barret es vengui com l’accessori del moment, de fet, ella mateixa està disposada a apostar per dissenys més originals que els de tradició pesquera, però no pagaria 800 euros: "Preferiria comprar-me una canya de competició".

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —