WhatsApp
Per EFE
Publicat el 19 de setembre 2020

Una de cada cinc notícies falses difoses a través de WhatsApp sobre la Covid-19 tracten sobre la seva prevenció o curació, segons un estudi elaborat per investigadores de la càtedra de Periodisme de la Universitat de València. Aquestes fake news, segons ha informat la UV, solen estar argumentades sobre el principi d'una autoritat mèdica i bàsicament promouen l'ús i consum de substàncies d'origen natural.

La majoria d'aquests missatges recomanen remeis casolans clàssics contra la grip, com per exemple prendre Vitamina C, all i mel, o inhalar vapor d'aigua. D'altres, en canvi, conviden a no posar-se cremes hidratants a les quals es podria adherir el virus; fer gàrgares amb antisèptics, desinfectants o antibacterians; prendre antipalúdics, com la cloroquina i la hidroxicloroquina; així com irrigar la zona nasal amb solucions alcalines o aplicar aire calent amb un assecador en aquesta mateixa zona.

"L'objectiu principal del treball va ser el d'identificar la tipologia de les notícies falses que estaven circulant per la missatgeria privada durant l'estat d'alarma a Espanya; és a dir, com arribaven a la ciutadania aquests missatges virals i sense evidència científica", ha destacat Carolina Moreno, una de les autores de l'informe.

Pel que fa al contingut dels missatges analitzats, la meitat parlaven sobre la prevenció de la infecció per coronavirus. En 31% tenia com objecte central la curació, mentre que un 8% tractaven aquests dos temes a la vegada.

Pel que fa al subjecte que es presentava en aquestes notícies falses, destaquen el personal mèdic (36%), una persona anònima (31%), polítics (13%), científics (10%) i individus que defensaven teràpies alternatives (6%). Pel que fa al gènere, un 45% tenia com a protagonistes a homes, mentre que un 13% a dones.

L'article destaca que la majoria d'aquests missatges, recollits entre el 18 de març i el 18 d'abril, corresponen amb el període en què es va donar el fenomen anomenat infodèmia, terme creat per l'OMS per a descriure la desinformació produïda en situacions d'alarma generalitzada.

Per a l'elaboració d'aquest estudi, es va habilitar un número de telèfon per rebre notícies falses a través de WhatsApp. Van arribar 2.353 missatges, dels quals es van identificar 584 com a falsos.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —