- opinió -
La cadira buida
La ignorància i l'absurditat d'aquells que no es volen vacunar
Vacuna Covid
Per Mar Grau
Publicat el 08 de gener 2021

La taula parada, tots hem obert els regals, un pessebre al mig dins del centre, les estovalles maques, les espelmes noves i les copes de cava que mai traiem. Sembla un Nadal normal, la taula està gairebé igual, però no ho és. Enguany tot ha canviat, tots hem canviat. No som els mateixos del març, però és que a més a més, hi ha una cadira buida, el padrí va morir de covid fa tan sols un mes.

N'era conscient, però veure una un lloc buit a taula és una galleda d'aigua freda que et consciència d'un traspàs que fins ara no semblava tan real. És pitjor que quan t'arriba la notificació al mòbil de cada dia des de l'inici de la pandèmia: "Sanitat notifica 12.389 nous casos de coronavirus i 337 morts en 24 hores". Però aquest cop una d'elles no és anònima. La mort és molt abstracta, només la notem en forma d'absència. I és que la nyonyeria de la cadira buida ja no ho és tant quan és a casa teva.

Tots els dinars d'aquests 15 dies han acabat molt més d'hora. La copa de cava mig buida i molts silencis llargs. El meu avi era un senyor valent que se n'havia sortit de moltes "molt més fotudes", com deia ell, però és que aquest virus és imparable. Poc s'ho esperava, o esperàvem, just el dia abans els infermers i infermeres ens van preparar una videoconferència i estava impecable, com sempre. També tenia guardats els dècims de loteria de Nadal que comprava cada any. No hi va haver sort, padrí. Però aquest tampoc era el 'gordo' que tots desitjàvem.

Aquest virus és tan i tan imparable, que gairebé al món ja s'han mort dos milions de persones, 10.000 cada dia. Ràpid es diu. I veient aquestes dades és quan més em sorprèn la reacció reticent en posar-se la vacuna.

"És que s'ha fet amb molt pocs dies" – is qui s'hi fit imb milts pics diis- "Segur que em quedo estèril!" – ah, i amb les anticonceptives que et prens cada dia, no, oi? – "Jo no m'ho crec, tot són interessos"... Justificacions i argumentacions absurdes que fan que l'estat Espanyol sigui un dels 5 països on hi ha més gent que es negui a posar-se la vacuna, i és que així ens va. Així ens va...

Em sembla surrealista, d'ignorants, d'estúpids i d'egoistes que després de tot el que ha patit tota la societat, tota la gent que s'ha mort, i l'impacte econòmic que ha deixat en moltes famílies, ens creguem més llestos que els millors investigadors i biomèdics de les millors farmacèutiques del món. Em sembla una falta de respecte.

Que s'ha fet molt de pressa? Doncs potser perquè és una pandèmia mundial que està afectant a tots els països, sobretot als del primer món? Si altres malalties afectessin a tanta gent i als països més rics, també lluitarien totes les farmacèutiques per aconseguir una vacuna. Trist? Totalment, però això és un altre debat, ara toca salvar vides.

És graciós com molts d'aquests que es neguen a posar-se la vacuna "perquè s'ha fet massa ràpid" o "perquè vés a saber quins efectes tindrà", després es prenen batuts i barretes energètiques que els ha recomanat l'instagramer de turno, que té la titulació de viure del cuento dels seus seguidors encegats pels seus músculs, o es fumen un paquet de tabac al dia. La vacuna no alterarà el teu ADN, el tabac segurament sí.

La seguretat d'aquesta vacuna s'ha provat mitjançant 3 fases i s'ha fet en temps rècord gràcies als avenços tecnològics i a l'experiència adquirida. Fet que no comporta que no hagin sigut rigorosos o no s'hagin seguit els passos habituals. Els assajos clínics contenen diferents fases que precisament confirmen la seva seguretat i la corroboren amb la participació de desenes de milers de persones. Porteu mesos dient "a veure quan això s'acaba", i ara que es pot acabar no us voleu vacunar. Encara que la pandèmia i el confinament semblin de pel·lícula, no posarien milers de dosis de vacunes a tota la població si no tinguessin la fiabilitat que funciona. I després què? Ens convertim en zombis?

Hem de tenir més humanitat i ser més altruistes. Com menys costós sigui per un individu fer alguna cosa que eviti un dany a una altra persona, i com més gran sigui el dany previngut -estem parlant de salvar vides, tingueu-ho clar- més forta és la raó ètica per haver-ho de fer. Estar vacunat, senzillament, redueix dràsticament el risc de, a part de patir tu el virus, danyar greument o "matar" a altres persones. Si no ho voleu fer per l'altra gent, almenys feu-ho per poder-vos treure la mascareta d'una vegada!

Jo m'he quedat sense poder escoltar els 6 gols olímpics que va fer el meu padrí en un partit popular al camp del Sedó -un poble de la Segarra- o quan li va preguntar al mateix porter "per on la vols?" quan tirava un penal. Anècdotes que ens explicava cada any amb tots els detalls i la veracitat de les quals encara dubtem. Enguany t'hagués escoltat més, segur. Tant de bo hagués agafat la covid un mes després i hagués tingut aquesta oportunitat de vacunar-se. La mateixa que vosaltres no voleu.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —