Creen una caixa de vi que es pot convertir en un refugi per a ratpenats - Diari de Barcelona

El Museu de Ciències Naturals de Granollers (MCNG), el Parc Natural del Delta de l'Ebre i el Celler Credo han llançat una iniciativa per construir cases-refugi per a ratpenats a partir d'una caixa de vi.
En roda de premsa, les entitats han explicat que el seu objectiu és divulgar la importància de preservar els ratpenats en l'ecosistema com a insectívors, així com també contribuir a l'economia circular i promoure la ciència ciutadana.
ℹ️ El #PNDeltaEbre, el @mcngranollers i el Celler Credo han desenvolupat un projecte per transformar una caixa de vi de 3 ampolles en un refugi per rates penades.
— Parcs de Catalunya (@parcscat) December 16, 2020
? Avui a les 12h. presentació virtual per Zoom
➡️https://t.co/w9LrR5VuVM pic.twitter.com/bOwKyQ7Uz3
El coordinador de l'MCNG, Carles Flaquer, ha explicat que el ratpenat es troba en tot tipus d'hàbitats i es caracteritza per ser un gran depredador d'insectes, per la qual cosa ajuda a controlar plagues diverses com la processionària del pi, el barrinador de l'arròs o l'arna del boix. En aquest sentit, el Celler Credo, de Sant Sadurní d'Anoia, treballa amb el Museu en la recerca de solucions de biodiversitat i des de 2013 té instal·lades a les seves vinyes refugis de ratpenats perquè contribueixen a reduir l'afectació de plagues amb la mínima intervenció.
El 2013 van crear també el vi Ratpenat, per ajudar a la "sensibilització i conservació d'aquests animals," i ara volen fer "un pas més enllà en la col·laboració entre institucions i empresa privada" i contribuir a l'economia circular. Per aquest motiu, el Celler Credo vendrà lots de tres ampolles de vi blanc de la seva producció, Ratpenat, Voliaina i Miranius, en una caixa que pot ser reutilitzada com a refugi de ratpenats.
Penjar la caixa al medi rural o la ciutat
L'objectiu és que qui compri el vi pengi la caixa a casa o al carrer, ja sigui en un medi rural o a la ciutat, per fer un seguiment de la colònia de ratpenats que s'hi instal·li i contribueixi així amb el Programa de Seguiment de ratpenats de l'MCNG. "És una caixa on hi caben tres ampolles i que pot albergar fàcilment entre 50 o 70 femelles de ratpenat", ha assegurat Flaquer, que explica que la caixa s'ha de col·locar de l'inrevés, sense pintar-la o fer modificacions en el material.
? Demà dimecres a les 12h, presentem, virtualment, el projecte d'una caixa de vi que es transforma en refugi per a ratpenats ?
— Parcs de Catalunya (@parcscat) December 15, 2020
ℹ️ En aquesta iniciativa col·laboren el #PNDeltaEbre, el @mcngranollers i el @RPdeRecaredo
➡️ https://t.co/c8nAc1lhgJ pic.twitter.com/8SnBG846FL
En aquest sentit, l'MCNG ha treballat els últims mesos amb el Parc Natural del Delta de l'Ebre en un projecte de recerca i desenvolupament (R+D) que fes compatible les característiques de l'estoig de vi amb les especificacions tècniques per al refugi de ratpenats.
Els impulsors del projecte també han assenyalat els resultats de l'informe "Estat de la Natura a Catalunya", presentat aquesta setmana, que mostra una important reducció de la biodiversitat al territori català en les últimes dècades i, per això, animen la ciutadania a participar en aquest programa de seguiment per "ajudar en l'equilibri dels agroecosistemes".

