La sala del Cinema la Calàndria plena
Publicat el 29 de juliol 2020

La Calàndria fa 114 anys que està present al Masnou. Durant aquest temps, el cinema ha hagut de superar nombroses crisis que han fet tancar moltes sales amb les mateixes característiques. Des de la Guerra Civil a l’aparició dels multisales, sense oblidar l’auge de les plataformes de vídeo en línia. El camí no ha estat fàcil.

Un dels esculls més recents havia estat el canvi del projector analògic a un de digital, una operació que arribava a costar fins a 70.000€ i que molts cinemes humils no es van poder permetre. A partir del 2014, les pel·lícules ja no es distribuïen en analògic, així que la Fundació la Calàndria, propietària del local, però no de la gestió, va fer la inversió per salvar la sala. Tot anava sobre rodes fins que el coronavirus els ha obligat a tancar durant mesos. 

En Mohamed Driouech i en Max Nadzirou, propietaris de l’empresa que gestiona el cinema, tenen clar que els primers mesos després de la reobertura “seran deficitaris”. Tot i això creuen que han d’obrir. La data que tenen prevista és a mitjans d’agost, si no hi ha canvis en la situació sanitària. De moment no han estan afectats pel tancament de les sales que el govern va obligar a moltes ciutats metropolitanes. Nadzirou, que s’encarrega de la programació, explica que el principal problema és la falta de grans estrenes que atreguin molta gent. La majoria d’elles provenen dels Estats Units, on molts cinemes encara estan tancats. 

La sala del cinema completament buida pel confinament. 

Aposta pel cinema independent

Per aquest motiu, les productores han decidit ajornar les estrenes més rellevants per no perdre diners en un mercat molt gran. O exhibeixen primer als Estats Units o fan una estrena mundial. Però ara sembla que això es pot flexibilitzar com ha demostrat la data d’estrena de Tenet, la nova pel·lícula de Christopher Nolan que veurà la llum primer a Europa. “Si no tens pel·lícules, no tens ingressos i parlant clar, han de ser pel·lícules rendibles”, sentencia Driouech. L’alternativa és programar films independents, pràctica habitual de la Calàndria, però els dos gestors tenen clar que només amb aquest tipus de pel·lícules no s’omplen les sales. 


Els gestors han renovat la sala i han aconseguit modernitzar el cinema centenari


En Mohamed i en Max no són el prototip de persona que pilota un cinema de poble centenari. La imatge que ve el cap d’aquest perfil és un home gran, però ells dos només tenen 30 i 29 anys, respectivament. Quan es van començar a encarregar de la gestió del cinema el 2017, van aportar una mirada jove i moderna al negoci. En pocs anys, es va potenciar l’exhibició de pel·lícules independents, va crear-se una pàgina web des d’on es poden comprar entrades i es van fer millores en l’equipament audiovisual. També es va apostar per la versió original subtitulada tot i que Driouech reconeix que “el primer mig any no venia quasi ningú”. Ara, en canvi, han ampliat el nombre de sessions en aquesta modalitat. 

Els dos coincideixen que abans del coronavirus “tot anava sobre rodes”. En els últims anys havien notat un increment de gent dels pobles del voltant. Tenien una afluència mitjana d’entre 500 i 700 persones, i moltes més quan estrenaven un blockbuster. Creuen que això va ser gràcies a les inversions de millora de la sala i als preus més assequibles que altres cinemes.

El cinema abans que esclatés la pandèmia.

Tot i que ja han previst com adaptar-se per complir les condicions sanitàries, tenen dubtes sobre quanta gent vindrà després de la reobertura. “La gent ens para pel poble i ens pregunta pel cinema”, però diuen que caldrà veure si això es tradueix en omplir “més enllà de la primera setmana”. Ara bé, segons Nadzirou hi ha un avantatge que els pot seguir jugant a favor: “els del Masnou som molt del Masnou”. 


La Calàndria està considerant crear una sessió només per la gent gran per protegir el grup davant del coronavirus


Sessions exclusives per a la gent gran

També els preocupa que la gent gran, un dels seus públics importants, tingui por de tornar al cinema. Per això prendran totes les precaucions sanitàries que calgui, com reduir de tres a dues sessions al dia per poder desinfectar la sala. Fins i tot estan estudiant crear una sessió exclusiva per aquest grup de risc. Sigui com sigui, l’aforament haurà de ser del 50% aproximadament, però reconeixen que tenen sort perquè la sala és molt allargada. 

Lamenten que, tot i prendre aquestes precaucions, alguns cinemes que van decidir obrir hagin hagut de tornar a tancar. “Espanya és un país de bars”, afirma Nadzirou. Per això, tots dos pensen que les mesures sanitàries a bars han estat més permissives que les del sector cultural. Driouech opina que és més segur un cinema on els espectadors van amb mascareta que una terrassa on no és així.   

Davant la incertesa de les recomanacions de la Generalitat, ells han decidit no obrir. Altres sales del voltant, com l’Amistat de Premià de Mar, sí que realitza funcions. Nadzirou explica que tenen “compromisos amb els territoris” i que al ser de titularitat pública, hi ha més marge per les pèrdues. Ells són una empresa privada totalment independent de l’Ajuntament. 


El festival de curtmetratges Fascurt se celebrarà a La Calàndria i l'Ajuntament està negociant un conveni de col·laboració amb la sala


Tot i això, l’alcalde del Masnou, Jaume Oliveras, considera el cinema “fonamental i emblemàtic” per al municipi i creu que el Masnou està en una “situació privilegiada” per tenir-lo. El carrer on s’ubica és de vianants des de fa aproximadament dos anys, una “millora de l’entorn”, segons Oliveras. És per això que des de l’Ajuntament s’han mantingut converses per preocupar-se per la reobertura de la sala. El cinema s’ha pogut adherir a la línia d’ajudes pels comerços del municipi. 

A banda, s’està negociant establir un conveni de col·laboració entre l’empresa i l’Ajuntament, on, entre altres coses, s’emetria publicitat del Masnou a la sala. També s’utilitzarà l’espai per celebrar el festival de curtmetratges Fascurt, tradicionalment ubicat a la platja del Masnou. El festival, que rep el suport de l’Ajuntament, no es va poder dur a terme la primera setmana de juliol, però a finals de setembre es podrà recuperar. L’alcalde explica que això suposarà una “injecció de suport econòmic” per la Calàndria. Des de l'organització del festival es considera que la relació és una "simbiosi natural" amb "l'únic cinema clàssic del Maresme". Si bé l'objectiu del Fascurt és tornar a la platja, el seu "espai natural", estan treballant per establir col·laboracions concretes a cada edició. 

Darrera edició del festival de curtmetratges Fascurt a la platja del Masnou. Font: Fascurt.

La Generalitat també ha posat a disposició ajudes per al sector cultural. Però els gestors consideren que la injecció ha estat “mínima” i que “no pot salvar els negocis”. També pensen que les condicions han estat “molt estrictes” i que la intenció principal era “publicitar-se davant l’agenda pública”. Per sort, la fundació propietària del local “ha estat flexible” en el pagament del lloguer. Els dos gestors agraeixen tot el suport i “que hagin estat pendents”. Afirmen que és una sort tenir darrere uns propietaris que no tenen com a objectiu principal explotar econòmicament l’espai, sinó mantenir un cinema al poble. 

La relació entre el Govern i el Gremi de Cinemes de Catalunya, del qual la Calàndria forma part, ha estat tensa. Fa pocs dies, es va obligar a tancar moltes sales de l’àrea metropolitana, una decisió que el Gremi va titllar d’“arbitrària i desproporcionada” i va portar als tribunals. Ara el TSJC ha permès la reobertura de forma cautelar mentre s’estudia el cas, sempre que es compleixin les mesures sanitàries. 

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —