- entrevistes -
Calvito Táctico: "No és el mateix l'humor negre dirigit cap a algú altre que cap a un mateix"
Publicat el 02 de setembre 2021

En Sergio Palacín (20) és conegut a TikTok com a @calvitotactico, on aglutina més de mig milió de seguidors. Des dels nou anys, té alopècia areata universal, una malaltia autoimmune que provoca que l'organisme, de forma natural, produeixi anticossos als fol·licles capil·lars i que, per tant, no li creixi cabell. Aquesta condició, que per a molta gent suposa tot un suplici, no impedeix que en faci broma.

Al llarg de la seva trajectòria per la plataforma, s'ha disfressat de diversos personatges amb qui li troben certa semblança, com ara Saitama, Krillin, Don Limpio i el calb de Brazzers. Tot i ser una persona sana, molta gent es confon i creu que té una malaltia greu, raó per la qual la gent el tracta sospitosament bé. "De vegades no sé si la gent és simpàtica amb mi perquè jo també ho soc o perquè pensen que en qualsevol moment moriré", confessa irònicament en un dels seus TikToks.

@calvitotactico

Responder a @joanmila1 ##donlimpio ##humor ##calvo ##fyp

♬ sonido original - Elanti Melenas

Qui hi ha rere @calvitotactico?
Em dic Sergio, tinc 20 anys i ara mateix estic opositant per ser policia local, així que, quan no estic fent vídeos per a TikTok, passo gran part del dia estudiant i entrenant. En un mes i escaig tinc els exàmens i a l'octubre sabré si aprovo o no.

Sort, doncs.
Gràcies!

Passant a la teva faceta com a tiktoker: com neix la idea de riure't de la teva calvície?
De petit em feia més vergonya, però a partir de certa edat sempre hem fet conya amb els amics. Jo mateix reia de les bromes que em feien i, de fet, jo també en feia. Un dia, vaig enviar-li a un amic un mem que vaig fer sobre la meva calba i em va dir: "Hòstia, és boníssim! T'hauries de crear un compte de TikTok". De primeres, li vaig respondre que per estudis no ho veia, però em va insistir que fent un parell o tres de vídeos a la setmana em podia anar bé. Aleshores vaig començar a Instagram amb un compte que es diu @memesdelcalvo, tot i que no ha triomfat gaire. Després vaig passar a TikTok i allà sí que ha petat tot.

I Déu n'hi do com t'ha anat des de llavors...
Sí, sí... Vaig començar a publicar a TikTok el mes de febrer i al cap d'un mes vaig fer un vídeo disfressant-me d'en Saitama -sense posar cap hashtag, perquè no tenia ni idea de com funcionava l'app- i vaig passar d'uns 2.000 a 15.000 seguidors. Però és que des de març, sumava 10.000 seguidors a la setmana. Quan vaig assolir la xifra de 200.000 la cosa va frenar, creixia més gradualment, però els primers mesos van ser una bogeria.

@calvitotactico

##animevsreallife ##saitama ##onepunchman ##anime ##cosplay ##liveaction

♬ sonido original - Elanti Melenas

La pilota es va fer més grossa del que pensaves.
De fet, jo ni em volia descarregar TikTok perquè pensava que era una plataforma on només hi havia gent cantant i ballant. Clar, pensava: "Què hi he de fer jo, aquí?". Sort dels meus amics, que em van insistir a provar-ho. 

Fer humor sobre la teva alopècia és un mecanisme d'autodefensa? 
Molt poca gent s'ha ficat amb mi per aquest tema, bàsicament perquè jo en faig broma. Si jo ric d'això, les burles de la gent perden el sentit. El que faig a les xarxes és passar-m'ho bé i intentar que la gent rigui amb el meu contingut.


"Si jo ric de l'alopècia, les burles de la gent perden el sentit"


En un vídeo comptes que hi ha gent que creu que tens càncer i que et tracten bé per aquesta raó. 
Em passa sobretot quan quedo amb els meus amics i ens barregem amb altres grups. De vegades li he de dir a algú: "Ei! Saps que no tinc res greu, oi? Simplement no tinc cabell". I em diuen: "Ostres, pensava que era alguna cosa xunga" (riu). Molts cops ho he d'aclarir. No vull anar per la vida fent pena, que la gent em tracti d'una forma especial perquè creu que moriré.

@calvitotactico

Responder a @666.000.999 ##cancer ##alopecia ##universal ##calvo ##calvicie ##humor ##fyp ##parati

♬ sonido original - Elanti Melenas

Creus que es tendeix a sobreprotegir la gent amb aquest tipus de malalties i, amb això, a vulnerabilizar-la?
En certa manera, però no es fa amb malícia. Cal ser simpàtics amb tothom, però és cert que, sovint, se'ns tracta amb una delicadesa que no volem. 

A més, en el teu cas hi ha l'agreujant que la gent, per precaució, no et preguntarà si tens càncer. Això et deu obligar a explicar-te constantment.

(Riu). Clar! En persona no ho fan tant, però a TikTok la gent pregunta coses que no s'atreviria a demanar a la cara. Per això, de tant en tant especifico que estic bé i poso #alopècia a la descripció.

Pot ser que molts et confonguin amb @charrliiieeee [tiktoker espanyol que té càncer i en fa broma]
Ah, sí, sí. Ja sé qui dius. Molts cops m'han mencionat als seus vídeos dient-me: "Mira, li passa el mateix que a tu". Són dues situacions totalment diferents: una cosa és el càncer i l'altra l'alopècia. A ell també li fan la broma de: "el teu signe del zodíac és càncer"? (riu).


"Si et prens a pit les conyes tenint milions de visualitzacions, estàs fotut"


En aquest sentit, la teva tolerància davant aquest tipus de bromes té algun límit? 
Encara no m'he trobat en la situació d'haver de gravar un vídeo demanant que la gent afluixi amb les bromes. Al final, tens milions de visualitzacions i, a banda de saber que no són malintencionades, si et prens a pit les conyes, estàs fotut. 

De fet, premies els més originals.
Tinc, com a mínim, un parell de vídeos fent un top 10 dels millors comentaris que m'han fet sobre ser calb (riu).

Més enllà de la conya, alguns dels teus vídeos hi ha comentaris demanant molt respectuosament què tens i que acaben tenint un vessant certament pedagògic.
Crec que això és molt important per aconseguir que la gent tingui menys por a l'hora de preguntar aquestes coses. Veus una persona sense cabell i, clar, impacta. Penses que té una malaltia greu. Per això, ja va bé que m'ho demanin als comentaris.

@calvitotactico

Responder a @sergioonl ##alopecia ##pelos ##pelon ##fyp ##4u ##parati ##humor ##viral ##calvo

♬ Duel of the Fates - Epic Version - Samuel Kim

És poc paradigmàtic trobar gent que fa humor negre amb les seves pròpies "desgràcies".
Està clar: no és el mateix l'humor negre dirigit cap a algú que l'humor negre dirigit cap a un mateix. De vegades em passa que veig un vídeo, per exemple, d'algú sense una cama a qui li passa una putada i em sap molt de greu riure, però quan veig que la mateixa persona se'n riu, em tranquil·litza i m'encanta que es tracti amb tanta naturalitat.

T'ha contactat mai algú amb la teva mateixa condició?
Sí, acostumen a escriure'm per Instagram. Em fa molta il·lusió que ho facin. M'expliquen que gràcies als meus vídeos riuen molt i els ajuden a prendre's d'una altra manera l'alopècia. També em demanen consells i em pregunten com he actuat davant certes situacions.

Es deuen fiar molt més d'algú que ho ha viscut en primera persona.
Sí, però tampoc és que hagi viscut tantes males situacions.


"Em fa il·lusió que m'obri gent dient-me que els meus vídeos els ajuden a prendre's d'una altra manera l'alopècia"


Creus que l'ambient on has crescut hi ha pogut influir?
Evidentment, no és el mateix que als teus amics els sembli desagradable l'alopècia que el fet que et facin riure de la teva pròpia condició. De petit vaig tenir alguna mala experiència perquè de la mateixa manera que els nens riuen del nen gros, també riuen d'un que és calb. De totes maneres, és una cosa de nens petits.

Dels nens cabrons no se'n salva gairebé ningú.
(Riu). Exacte.

Has fet molts vídeos al respecte, però què és el millor i el pitjor de no tenir pèl?
El millor és el temps i la comoditat. Tu et lleves i ja estàs pentinat. També els deu euros al mes que t'estalvies de perruqueria i l'hora d'espera. Un altre benefici: depilar-me. No sé què m'estic estalviant perquè mai n'he tingut, però tinc entès que la depilació treu força temps. La dolenta seria no tenir celles, pestanyes ni pèls al nas. Sembla mentida, però protegeixen molt. Per la resta, no m'influeix gaire ni m'afecta. 

Què és puebes?
(Riu). Hi ha un noi anglès amb la mateixa condició que jo a qui li van demanar en un vídeo si tenia pèl púbic, que en anglès és pubes, però la persona que li ho va demanar va escriure puebes [sense la pronúncia, la broma perd gran part de la gràcia]. La conya es va viralitzar i ara és el tio del puebes.

@xtheromanempire

Joe Swanson or Obama? Or Joe Bama? ##comedy ##funny ##lol ##puebes ##meme ##dank ##haha

♬ original sound - Nicolas Roman

Us heu posat mai en contacte?
Sí, sí, sí. Ens seguim des que vaig començar amb el compte d'Instagram. Aquest noi és un fenomen, ha creat un canal de Discord on s'ajunta diversa gent amb alopècia on xerren sobre com els afecta en el seu dia a dia, com superar-ho... Jo hi vaig participar un cop i està molt bé.

Casos com el teu demostren que es poden aprendre coses en aquesta plataforma, però últimament han aparegut icones juvenils espanyoles de la xarxa que han generat polèmica.
Em fa molta ràbia. Els nens absorbeixen com esponges allò que veuen a les xarxes, i amb casos com els que han sortit; el sexe sense preservatiu, opinions molt greus sobre l'avortament... 

La fàcil viralització a TikTok provoca que fem famós a qualsevol? 
A TikTok es creix molt ràpidament, no té punt de comparació amb YouTube i Instagram. Clarament, ha d'haver-hi un contingut al darrere, però existeixen eines que faciliten la viralització. Em fot perquè alguns dels casos que parlàvem abans tenen milions de seguidors, fins i tot amb uns valors tan nocius. Espero que no es normalitzin aquestes dinàmiques.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —