La Cambra de Comerç de Barcelona s’oposa a la fusió CaixaBank-Bankia - Diari de Barcelona

ECONOMIA
La Cambra de Comerç de Barcelona s’oposa a la fusió CaixaBank-Bankia
El president, Joan Canadell, creu que la fusió serà “un pas més per concentrar el poder a Madrid”
La Cambra de Comerç de Barcelona, que té presència al patronat de la Fundació Bancària La Caixa com a fundadora de la històrica Caixa d'Estalvis i Pensions de Barcelona, ha anunciat que s'oposarà a la fusió de CaixaBank i Bankia i que demanarà "formalment que no es porti a terme". Així ho ha fet saber a través de diversos missatges al seu compte de Twiiter Joan Canadell, president de la Cambra des de l’any passat, sota l’argument que una de les conseqüències d’aquesta fusió seria la creació del “primer grup bancari espanyol”.
Fil sobre la possible fusió de @caixabank_cat i @Bankia
— Joan Canadell (@jcanadellb) September 5, 2020
1. La @cambrabcn és un dels 5 fundadors de la Caixa de Pensions junt amb @FomentTreball @ateneubcn, Institut Sant Isidre, Societat Amics del País
Es va fundar en un moment d crisis social per resoldre tema d les pensions?
Tanmateix, la fusió entre les dues entitats financeres està en mans dels respectius consells d'administració de CaixaBank i Bankia, que si les negociacions fructifiquen podrien reunir-se en les pròximes setmanes, i ja es considera la data del 13 de setembre com a possible. Ara bé, Canadell ha demanat a la Generalitat que, si s’acabés fent efectiva la fusió, la seu del nou banc tornés a Barcelona, “d’on mai havia d’haver-se’n anat”, en lloc de València, on hi ha la seva seu actualment.
De totes maneres, la Cambra té una presència simbòlica a la fundació de La Caixa, la qual controla un 40% de CaixaBank a través de Criteria des de finals de juliol. Els estatuts de la Fundació donen la potestat a les cinc entitats fundadores de la Caixa d'Estalvis de triar un únic representant al patronat, en el marc d'un torn rotatori, i ara li ha tocat l'oportunitat de designar un representant a la Cambra.
La pèrdua de capacitat d'autogestió
Canadell sosté que tot i que la Fundació Bancària La Caixa pugui ser el primer accionista del nou banc, i el FROB (Fons de Reestructuració Ordenada Bancària, gestionat des del Govern d’Espanya) el segon, "l'Estat té eines múltiples per aconseguir el que li convingui. És qüestió de temps que La Caixa sigui plenament espanyolitzada per sempre i perdi els orígens ".
En aquesta línia, ha lamentat que "si es confirma la fusió, serà un pas més per concentrar el poder a Madrid i allunyar-se dels orígens catalans per sempre”. “Una conseqüència més de no tenir un Estat a favor", sosté Canadell, que ha acusat l'Estat de "carregar-se en pocs anys el sistema de caixes".
Amb aquests arguments, Canadell també avança que demanarà a les altres entitats fundadores de la històrica Caixa d'Estalvis i Pensions de Barcelona, com són Foment del Treball, l'Ateneu Barcelonès, l'Institut Agrícola Català de Sant Isidre i la Societat Econòmica Barcelonina d'Amics del País, que es manifestin també contra d'aquesta fusió.
"Aquesta notícia ens preocupa perquè representaria més concentració del sector bancari. Això va en detriment d'una competència real del mercat i reforça la situació d'oligopoli", argumenta Canadell, que reivindica una remodelació del sistema bancari "per afegir més competència i més ajudes a les pimes per poder sortir de la crisi ".
La Fusio Bankia-Caixabank es un salt qualitatiu, el segon, en creació d'entitats de risc sistèmic, que protegeix als.directius i accionisyes amb carrrc als contrubients. Res a veure amb economies d'escala, sino amb ogopoli i explotacio de l'usuari. Els usuaris mes debils patiran
— (((Germà Bel))) Vida & Economia ! ? (@gebelque) September 4, 2020
Molts llocs de treball, en risc
Així mateix, l’empresari català és mostra preocupat amb els òrgans de decisió, els quals creu que "s'haurien de mantenir el més a prop de l'origen de l'entitat i la fusió hauria de servir per reforçar l'arrelament de CaixaBank a Catalunya, així com per apropar-se més a la societat catalana, sobretot a la petita i mitjana empresa ". En aquesta línia, Canadell creu que "cal una major proximitat a les pimes, adaptació a la banca de futur (digital) i a la internacionalització, que es podria fer fusionant amb un banc europeu", i ha alertat del risc que corren molts treballadors de CaixaBank de perdre el seu lloc de treball.
Sobre els motiu econòmics de la fusió, el president de la Cambra ha negat que calgui aquesta unió per motius de competitivitat: "A Alemanya hi ha encara més de 600 caixes i a Suècia més de 150 i ha estat just la sort per les pimes per mantenir el crèdit a la crisi de 2008", ha assegurat. Creu que el "too big to fail és una estratègia errònia que passarà factura tard o d'hora".

